Test

Da Vinci koden

Se større versjon og flere bilder
- Hvor ble det av den kontaklinsa? Foto: Sony Pictures.

Hva om noen hadde fortalt deg at det du trodde på var en løgn, ikke hvilken som helst løgn, men tidenes største. Det har forfatteren Dan Brown prøvd å fortelle deg nå i flere år. Nå har han gjort sitt, og regissør Ron Howard ("A Beautiful Mind") har tatt over stafettpinnen.

Okkult ofring i Louvre

Historien i "Da Vinci koden" tar oss med til et av verdens mest kjente museer, nemlig Louvre i Paris. Her blir kuratoren Jaques Sauniere (Jean-Pierre Marielle) myrdet blant noen av verdens mest verdifulle malerier. Liket blir funnet i noe som ligner en okkult ofring, og nærmere undersøkelser viser at Sauniere la fra seg spor som ville lede til årsaken for hans død. Blant sporene står navnet på den amerikanske symbolikkforskeren Robert Langdon (Tom Hanks). Han blir straks brakt til stedet, og sammen med den franske kryptologen Sophie Neveu (Audrey Tatou) skal han nå avsløre tidenes løgnen, og finne "den hellige gral".

Det viser seg at et av fortidens store genier, Leonardo Da Vinci, var stormester for det hemmelige forbundet Sion-ordenen, en orden som bærer på en hemmelighet som visstnok vil rive grunnmuren for hele den katolske kirke. Oppgaven som stormester har blitt overført fra generasjon til generasjon, og den siste i rekken var Sauniere. Når han blir drept må han gi oppgaven som beskytter for denne hemmeligheten videre. Men hvem skal holde det hemmelig at Jesus var gift med Maria Magdalena, og at deres barn ble det som skulle bli den franske kongeslekten Merovingerne? Den utvalgte blir tilfeldig nok Saunieres barnebarn Sophie Neveu.

Fakta og fiksjon

Se større versjon og flere bilder
Wingdings-font gone wild. Foto: Sony Pictures

Det er en forholdsvis komplisert historie som utfolder seg i filmen, og den er godt krydret med spekulasjoner, fakta og tolkninger. Det er rett og slett en salig blanding hvor det kan være vanskelig for mannen i gata å skjønne hva som er fakta og hva som mildt sagt er oppspinn. Men nå skal det sies at dette er fiksjon, og for mange av de millionene med mennesker som har lest boka, og som vil se filmen, så er det god fiksjon. Det som gjør dette til en interessant fiksjonsfortelling er nemlig den sterke knyttingen til virkeligheten, og historien som vi trodde vi kunne så godt.

Usympatisk munk

Det er mye som skjer i filmen, og Da Vincis malerier viser seg å avsløre litt av hvert. Oppi det hele dukker også den konservative katolske organisasjonen Opus Dei opp. En kan si hva en vil om Opus Dei, men filmen gir nok uansett et ganske skjevt bilde av denne organisasjonen. Munken Silas (Paul Bettany) er en villfaren konservativ katolikk som vier sin tid til selvpining og bønn, noe som i de fleste sammenhenger vil høres ut som en merkelig blanding. Attpåtil er albinoen ansvarlig for drapene som blir begått. Det er likevel interessant å se hvordan noen mennesker kan gi seg totalt hen til en Gud, spesielt i en tid hvor selvmordsbombere preger nyhetsbildet. Dette er riktignok film, men Bettany (Wimbeldon) lever seg skummelt inn i rollen som den lite sympatiske drapsmannen Silas.

Da Vinci-koden   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen