Da er rettssaken i gang
Teknofil

Da er rettssaken i gang

Menneskene bak den populære nettsiden The Pirate Bay står nå på anklagebenken i Stocholm, beskyldt for brudd på opphavsretten. Selv ser de lite seriøst på anklagen og forventer at rettsaken blir et teater.

Les også: Følg saken direkte her.

Kastert ut TV4
Petter Sunde og Gottfrid Svartholm, som står bak den populære nettsiden, hadde i går sin egen pressekonferanse sammen med Sara Sajjad, Magnus Eriksson og Rasmus Fleischer fra Piratbyrån. På forhånd ble pressekonferansen heftig omtalt i svensk media, da Sunde, Svartholm og de andre tiltalte hadde gitt klar beskjed om at visse medier ikke var ønsket i salen. Blant annet gjaldt dette svenske TV4. Likevel stilte det opp reporter og kamera fra TV-kanalen, disse ble derimot kastet ut før pressekonferansen startet. Årsaken var dårlig oppførsel ved tidligere anledninger ifølge Pirate Bays offisielle rettsaksblogg.

Her kan du selv se hele pressekonferansen som ble streamet live:


Kan ikke stanse Pirate Bay
De anklagde var på sin side nøye med å understreke at de anser hele rettsaken som et skuespill hvor de er intet mer enn skuespillere. De har liten tro på at rettsaken vil kunne ta ned nettsiden samme hva utfallet blir.

- Hva skal de gjøre? De har allerede feilet i å ta ned nettsiden en gang, la dem feile igjen, sa Gottfrid Svartholm.

- Nettsiden lever sitt eget liv også uten oss, la Petter Sunde til.

Handler om fri teknologi
Petter Sunde påpekte også at denne rettsaken ikke kun handler om piratnedlastning og gratis tilgang til musikk og film. Rettsaken handler vel så mye om å forsvare teknologien som ligger til grunn. Han mener fildelingsteknologien i seg selv også står på spill i denne saken.

- Vi har en forpliktelse og en personlig risiko som påvirker våre følelser, men dette handler ikke nødvendigvis om å beskytte teknologien, heller ideen bak teknologien og det er kanskje det viktigste poenget i denne saken, det politiske aspektet ved å la teknologien være fri og ikke kontrollert av selskap som i utgangspunktet ikke liker teknologi, påpekte han på spørsmål fra pressen.

Vil ramme inn regningen
Selv om det er en viss personlig risiko som står på spill, så fryktet ikke de tiltalte det faktum at de kan bli nødt til å betale store summer om dommen faller mot deres favør.

- Det spiller ingen rolle om de krever flere millioner eller en milliard, vi er ikke rike og har ikke penger til å kunne betale. De vil ikke få et øre, forklarte Sunde.

- Jeg har allerede mer gjeld i Sverige enn jeg noen gang kan betale. Jeg bor ikke engang her. de kan gjerne sende meg en regning, i så fall vil jeg henge den på veggen, forklarte Svartholm.

Følg saken direkte
Rettsaken vil gå frem til 4. mars da dommen etter planen vil falle. The Pirate Bay har opprettet en egen blogg for å følge rettssaken, og de ber flest mulig benytte nøkkelordet #spectrial om de diskuterer saken på Twitter. De vil også legge ut videoer fra rettssaken via streamingtjenesten Bambuser.com. SVT vil i tillegg streame lyd direkte fra rettssaken på sine hjemmesider. Teknofil vil også komme med jevnlige oppdateringer i sakens gang.

I dag vil anklageren, Håkan Roswall, legge frem sin sak for retten og forsvarerne vil legge frem synspunkter på anklagen på vegne av sine klienter. Akkurat nå legger forsvareren frem sin sak for retten. De benekter at deres klienter har gjort noe ulovlig eller hatt planer om det. De påpeker at tjenesten nettsiden tilbyr og teknologien den bygger på ikke er ulovlig i seg selv.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen