Cuba velger Linux

Det har i lang tid vært en handelsembargo mellom Cuba og USA som har gjort det vanskelig for begge parter å importere varer mellom landene. Dette er en av grunnene til at Cuba nå har valgt å finne et alternativ til Windows i landets offentlige sektor.

En annen grunn skal være mistanke om at Microsoft har lagt til rette for at NSA (National Security Agency) skal kunne spionere på brukerne av Windows. Om dette er sant eller ikke kan diskuteres i det uendelige, men at dette blir vanskelig å få til i et fritt og åpent operativsystem som f.eks. GNU/Linux er de fleste enige om, da alle har muligheten til å fysisk se kildekoden.

Cuba har derfor valgt å utvikle en egen Linux-distribusjon skreddersydd for Cubas behov, og den skal nå være lansert. Navnet på Linux-distribusjonen er Nova Linux.

Brukermasse

Ifølge rektoren ved institutt for fri-programvare ved Cubas IT-universit, kjører omlag 20 prosent av Cubas datamaskiner Linux, et tall han håper vil øke til 50 prosent i løpet av fem år.

Cuba er ikke det eneste landet som har valgt eller planlegger en overgang til Linux i offentlig sektor, både Kina og Russland er med på denne tankegangen. Forhåpentligvis vil dette være med på å øke brukermassen til Linux i tiden som kommer.

(Kilde: Reuters)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen