Croneberg filmatiserer agentfilm

Når den kanadiske filmskaperen David Cronenbergs karriere skal kortes sammen til en kjapp omtale så er det stor mulighet for at det er hans grøsserfilmer som vil bli nevnt i første rekke. Filmer som "The Brood", "The Fly", "Videodrome" og "Rabid" har for all ettertid skrevet seg inn i filmhistorien som særdeles skremmende og ekle der minner om de verste marerittene man har om nettene.

Et lite utvalg av den skremmende siden av Cronenbergs CV.
Et lite utvalg av den skremmende siden av Cronenbergs CV.


Flashdance

Like fult er Cronenberg blitt tilbudt en rekke filmprosjekter opp gjennom årene som ligger milevis unna skrekkfilmgenren. Se for deg hvordan for eksempel "Beverly Hills Cop", "Top Gun" eller "Flashdance" ville sett ut om Cronenberg var den som satt i registolen. Og selv om han stadig sier nei, så har Hollywood forsøkt med nye titler. Blant de siste var "Basic Instinct 2", hvor Cronenberg skal ha vært svært nær å ta jobben.

I løpet av de siste årene har han like fult beveget seg over til andre genrer, og med "A History of Violence" og "Eastern Promises" beviste han at han mestret thrillergenren samt at Oscar-akademiet hedret filmene med nominasjoner. Nå har MGM tilbudt Cronenberg regijobben på "The Matarese Circle", en film hvis handling finner sted under den kalde krigen. Og i følge Variety har Croneberg nå takket ja.

Forestill deg hvordan disse filmene ville sett ut om Cronenberg faktisk hadde takket ja. Eller hvordan det ville gjort for ryktet hans i skrekk-klubben..
Forestill deg hvordan disse filmene ville sett ut om Cronenberg faktisk hadde takket ja. Eller hvordan det ville gjort for ryktet hans i skrekk-klubben..


Sin største stjerne

For deg som elsker filmene om Jason Bourne så kan du glede deg til nok en filmatisering av Robert Ludlums spenningsbøker. "The Maltarese Circle" handler om en amerikansk agent som må gå i kompaniskap med en sovjetisk agent for forhindre at verdens ledende regjeringer vippes av pinnen.

I hovedrollen finner vi Denzel Warshington. Og selv om Viggo Mortensen, Jude Law og Jeff Goldblum er store navn, så er det liten tvil om at Croneberg nå skal regisserer sin største stjerne i sin karriere så langt. Men vi må nok vente til 2009/2010 før vi får se resultatet på norske kinoer.

Nektet vist i Oslo

Her hjemme i Norge vil nok Cronenberg i stor grad bli evig forbundet med filmen "Crash" fra 1996. Oslokinematografers daværende direktør, Ingeborg Moræus Hanssen, nektet å sette filmen opp i Oslo fordi hun mente den ikke hadde nok kunstneriske kvaliteter. Hun argumenterte også med at ikke bare filmen, men også det publikum den eventuelt fikk, var perverst.

Oslokinematografers tidligere direktør Moræus Hanssen likte dårlig
Oslokinematografers tidligere direktør Moræus Hanssen likte dårlig "Crash". Og Cronenberg likte dårlig følgene.


- Dere må få endret det norske kinosystemet. At ett enkelt menneske kan hindre en tredjedel av alle nordmenn i få sett en film, er sensur og minner mer om diktatur. Jeg ringte til og med den gale damen, fortalte Cronenberg i et intervju med NRK.

Men trass i telefonsamtalen sto Moræus Hansen hardnakket på sitt og publikum ble dermed snytt for historien om folk som tenner seksuelt på bilulykker.

Hvorvidt kollisjonen mellom Croneberg og det velsmurte Hollywood-maskineriet blir smakfull eller smakløs gjenstår å se.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen