Vi har testet Creatives nye designspiller.
Test
Vi har testet Creatives nye designspiller. (Foto: Creative Labs)

Creative Zen Mozaic

Creative Zen Mozaic

Kapasitet: 2, 4, 8, 16 GB flashminne
Skjerm: 1,8 tommer, 128x160 piksler, 64k farger
Dimensjoner: 7,95 x 4,0 x 1,28 cm
Vekt: 43 gram
Farger: Svart, rosa, sølv
Batteri: Oppladbart, 32 timer oppgitt spilletid (23 timer målt) for lyd
Formatstøtte: MP3, WMA, WAV (IMA-ADPCM), Audible 4, JPEG, MJPEG (video)
Annet: Diktafon, FM-radio, equalizer
Pris: 550, 700, 850 og 1300 kroner for versjonen med henholdsvis 2, 4, 8 og 16 GB.

*Fastvareversjon 1.02.01

Mer i prisguiden »

Creative Zen Mozaic

Kapasitet: 2, 4, 8, 16 GB flashminne
Skjerm: 1,8 tommer, 128x160 piksler, 64k farger
Dimensjoner: 7,95 x 4,0 x 1,28 cm
Vekt: 43 gram
Farger: Svart, rosa, sølv
Batteri: Oppladbart, 32 timer oppgitt spilletid (23 timer målt) for lyd
Formatstøtte: MP3, WMA, WAV (IMA-ADPCM), Audible 4, JPEG, MJPEG (video)
Annet: Diktafon, FM-radio, equalizer
Pris: 550, 700, 850 og 1300 kroner for versjonen med henholdsvis 2, 4, 8 og 16 GB.

*Fastvareversjon 1.02.01

Mer i prisguiden »
Zen Mozaic har mosaikkmønster på fremsiden.
Zen Mozaic har mosaikkmønster på fremsiden.
Hodesettet plugges til i bunnen.
Hodesettet plugges til i bunnen.
I bunnen finner du også Mini-USB-tilkobling.
I bunnen finner du også Mini-USB-tilkobling.
På siden sitter en egen bryter for å skru av og på, og å låse tastene.
På siden sitter en egen bryter for å skru av og på, og å låse tastene.
På baksiden finner du en liten høyttaler som ikke akkurat er vellydende.
På baksiden finner du en liten høyttaler som ikke akkurat er vellydende.
Spilleren er liten og lett.
Spilleren er liten og lett.
Tastene buler litt opp på fremsiden.
Tastene buler litt opp på fremsiden.
Menyene er enkle både å bruke og å forstå.
Menyene er enkle både å bruke og å forstå.

Zen Mozaic er det siste tilskuddet til Creatives MP3-spillerserie. Denne spilleren har et noe spesielt utseende, med - som navnet antyder - mosaikkmønster på fremsiden. Tastene er smeltet inn i dette mønsteret.

Mozaic konkurrerer i Ipod Nano-segmentet, og er dermed en liten og hendig musikkspiller. Den er rund i kantene, har en forholdsvis stor skjerm, og en høyttaler på baksiden. Dette er en type spiller du egentlig ikke merker at du har i lomma.

Plast hele veien

Mozaic er godt bygget, til tross for at dekselet er utelukkende i plast. Det eneste vi har å klage å er at spilleren kan bli fort oppripet dersom du legger den i lomma sammen med mobiltelefon, snusbokser eller annet lommeskrot.

Minijack-utgangen sitter i bunnen av spilleren sammen med Mini-USB-tilkoblingen. Sistnevnte sørger effektivt for å eliminiere behov for sære ladere og datakabler. Mozaic kan enkelt lades eller fylles med musikk fra alle PC-er.

Eller det vil si - alle PC-er med Windows. Mozaic dukker nemlig ikke opp som en ekstern disk, så operativsystemet ditt må støtte MTP-protokollen dersom du vil legge inn musikk. Alternativt må du bruke et program som kan kommunisere med Mac-en eller Linux PC-en, men dette lager ikke Creative.

Minnekort, takk

Mozaic kommer i, 2, 4, og 8 GB, og etterhvert også med 16 GB. Vi savner for øvrig støtte for Micro-SD-minnekort, slik flere nye MP3-spillere etterhvert har fått. Uten denne støtten er du låst til de kapasitetene spilleren kommer i. Men du får uansett plass til ganske mye musikk avhengig av behov.

Det er for øvrig også innebygget mikrofon, slik at du kan bruke Mozaic som diktafon. Det kan være praktisk for mange som ønsker å gjøre opptak av for eksempel forelesninger. Mozaic har også FM-radio innebygget.

Det er også støtte for bildevisning og videoavspilling. Sistnevnte er dessverre av den mindre praktiske sorten, siden Mozaic kun støtter et fåtall videoformater. Hva skjedde med den rike videoformatstøtten fra Zen Vision:M, Creative?

Men så er skjermen verken skarp eller stor nok til at vi har noe stort ønske om å ha Sopranos-maraton på den. Det er først og fremst musikk som er Mozaics misjon.

Lett å bruke

Som musikkspiller er Mozaic god. Den er utstyrt med en oppdatert versjon av Creatives velkjente og lettbrukte menysystem. Creative har gått vekk fra berøringsfølsomt panel og annet krimskrams, og utstyrt Mozaic med vanlige taster. Det er egne taster for spill/pause, meny, tilbake, bekreft, og en snarveistast du selv kan bestemme hva skal gjøre.I tillegg har du retningstaster fpr å skifte spor og styre lyden og å bla i menyene.

Menyen er en liste med undervalg som dukker opp rett i selve menyen, litt som på noen av Samsungs mobiltelefoner. Det hele er enkelt og forståelig lagt opp, og det tar ikke mange minuttene før man er fortrolig med menysystemet og musikkbiblioteket. På siden av Mozaic sitter en bryter for å sette på tastelås og å skru av og på spilleren.

Vi liker spesielt godt snarveistasten som du selv kan bestemme hva skal peke til. Om det er en funksjon du ofte bruker, for eksempel lydutjevner, kan den peke rett dit.Vi kunne imidlertid ønske oss en eller to taster til, for eksempel for å gå rett tilbake til "spilles nå"-vinduet. Snarveistasten har for øvrig eksistert på en rekke Creative-spillere før, så den er ikke noen nyhet i så måte.

Vi savner for øvrig også dedikerte volumtaster. Uten dette blir det tungvint å justere lyden når Mozaic ligger i lomma med tastelås på.

Musikkspilleren har god respons, slik at det går raskt å hoppe i sanger. Under avspillingen blir hovedmenyen noe tregere i bruk, men det er ikke spesielt plagsomt.

Slapp lyd

Lydkvaliteten er ikke det beste vi har hørt. Vi opplever grenerelt at lyden er litt flat og mangler litt trøkk i de lave frekvensene. Dette kan avhjelpes mye ved å fikle med lydutjevneren, så med litt justering blir det likevel ikke så verst. Men ligg unna lydinnstillingen "bassforsterker". Den ødelegger bare bassen.

Vi syns det er litt plagsomt at det er veldig lite futt når lyden er lav. Dette gjør at du må sku ganske mye opp for at det skal svinge av tonene. Til gjengjeld kan Mozaic spille farlig høyt.

Vi nevner i en bisetning at lydstyrken kan begrenses og låses med en kode, til glede for bekymrede foreldre.

Lydkvaliteten i Mozaic ligger i våre ører på omtrent samme nivå som Apple Ipod Nano. Det er verken veldig bra eller veldig dårlig lyd. Og mens vi snakker om lyden, så må vi nevne at de medfølgende øreluggene gir hul og dårlig lyd. Det er nærmest obligatorisk å bytte ut disse dersom du skal høre på musikk.

Spiller lenge

Vi er sånn tålelig fornøyd med musikkspilletiden til Mozaic. Vi klokket den inn til 22 timer og 43 minutter med et Sennheiser PX200-hodesett. Dette er ikke oppsiktsvekkende bra, men det burde duge for de fleste som ikke planlegger en ekspidisjon til Nordpolen.

Dessverre går det ikke an å bytte ut batteriet på Mozaic, så du er prisgitt å være i nærheten av en USB-tilkobling med strøm for å få mer strøm.

Høyttaler – Hvorfor?

Creative har av en eller annen grunn kommet frem til at innebygget høyttaler er et behov folk ønsker å få dekket. Og det er sikkert greit nok om du av en eller annen grunn skulle ønske å dele musikken din med spinkel lyd og skjærende diskant. Høyttaleren har sikkert sine fordeler dersom du for eksempel vil sille av en forelesning du har tatt opp, men i tillegg til å være dårlig er lyden i høyttaleren også lav.

Denne høyttaleren kunne Creative egentlig spart seg. Vi skulle heller sett at de barberte vekk noen millimeter i tykkelse.

Ekstrafunksjoner

Av ekstrafunksjoner byr Mozaic på en klokke og en Outlook-synkroniserbar kalender. Du kan også bruke stille inn en innsovningsfunksjon som automatisk skrur av spilleren etter en gitt tid.

Mulighet for å definere en porsjon av minnet som flyttbar disk er også på plass. Det er verdt å merke seg at denne delen av minnet blir adskilt fra delen av minnet som brukes til multimedia. Funksjonen er forsåvidt grei, siden du kan bruke spilleren som en separat minnepenn uten å tenke på å passe på dokumemter og annet når du skal slette all musikken på spilleren. Funksjonene fungerer også med alle operativsystem.

Ekstrafunksjonene er for øvrig standard på de fleste Zen-spillere med unntak av de billigste.

Konklusjon

Kort sagt

dsad
+ Liten og lett
+ Billig
+ Gode menyer
+ FM-radio og diktafon

dsad
- Ikke spesielt god lyd
- Kun støtte for Windows (MTP)
- Intet nytt under solen

At Creative kan MP3-spillere er det liten tvil om. Det siste tilskuddet til selskapets portefølje er Zen Mozaic, som viderefører alt vi liker med selskapets MP3-spillerserie.

Spilleren er liten nok til å gli ned i de fleste lommer, den kommer med til dels mye minne, batterilevetiden er godkjent og den har mulighet for video, bilder, diktafon og FM-radio.

Kjedelig lyd

Likevel er det noen ting vi savner, og da først og fremst lyd med litt mer sprut, og mulighet for å utvide minnet ytterligere med minnekort. Det er mulig vi har blitt bortskjerm av spillere som Samsung T10, men vi savner også litt flere funksjoner som Bluetooth for trådløse hodetelefoner og tilkobling til mobilen.

I tillegg er videostøtten til Mozaic i beste fall snever, ikke at det gjør så mye med tanke på at skjermen er både liten og lite skarp.

Mozaic er dog mer en ren musikkspiller enn den er en liten multimediaspiller. Til musikk duger den bra, med lett forståelige menyer, enkel navigasjon og et rikt musikkbibliotek. Når vi tar prisen med i regnestykket er dette slett ikke noe dårlig kjøp.

Lavt priset

Du må ut med rundt 550 kroner for versjonen med 2 GB, mens den største på 16 GB koster deg 1300 kroner. Det er veldig bra, spesielt om du sammenligner mer spillere som Ipod Nano og Samsung T10, som begge koster rundt 1550 kroner for versjonene med 8 GB.

Tar vi med at du kan lade og overføre musikk med en hvilken som helst standard Mini-USB-ledning, og at Mozaic er en ganske så søt MP3-spiller blir ikke resultatet så verst.

Men den er verken nyskapende eller gruppeleder når vi sammenligner med Ipod Nano og Samsung T10. Zen Mozaic får likevel en svak femmer først og fremst på grunn av den hyggelige prisen.

Skal du ha bedre lyd og full pakke hva angår ekstrafunksjoner anbefaler vi at du tar en titt på Samsung T10.

Creative ZEN Mozaic 16 GB

Creative ZEN Mozaic 4GB

Creative ZEN Mozaic 8 GB

Creative ZEN Mozaic 2 GB

Creative ZEN Mozaic 16 GB

Creative ZEN Mozaic 4GB

Creative ZEN Mozaic 8 GB

Creative ZEN Mozaic 2 GB

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen