toppbilde
Test
toppbilde (Bilde: Creative)

Creative Zen

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Spesifikasjoner


Dimensjoner: 5,5 x 8,3 x 1,2 cm
Vekt:
65 gram
Skjerm:
2,5” LCD, 16,7 millioner farger, 320 x 240 piksler
Lydformater:
Mp3, WMA, AAC, WAV, JPEG, WMV, DIVX
Oppgitt batteritid: 25 timer lyd, 5 timer video
Overføring: miniUSB (USB 2.0)
Minne: 2,4,8,16,32 GB flashminne, utvidbart med SD(HC)-kort
Ekstra: Klokke og kalender, FM-radio, diktafon
Pris: Ca 800, 1100, 1300, 2000 og 3000 for versjonen med henholdsvis 4, 8, 16 og 32 GB.

For Creative som en stor internasjonal mp3-spiller-aktør, er mellomklassen et svært viktig segment. Produsenten har derfor hatt kniven på strupen under utviklingen av deres Zen, og det er store forventninger til spilleren.

Og dette med god grunn, for på papiret stiller Zen sterkt – den kan skryte av en 2,5 tommers skjerm, videoavspilling og utvidbart minne, alt sammen pakket inn i et svært lite format.

Foto: Johan Mangseth
Foto: Johan Mangseth

Ingen overraskelser

Creative Zen kommer i en pakke som er nokså ribbet for tilbehør. Det eneste vi finner er en Mini-USB overføringskabel, øreplugger, et ”kom i gang”-hefte samt en CD med programvare. Det finnes imidlertid rikelig med ekstrautstyr å få kjøpt kjøpt ved siden av.

Spilleren har en sort pianolakkert overflate rundt den romslige skjermen. Utseendemessig kan den minne om et kompaktkamera. Formen er behagelig avrundet, og spilleren ligger godt i hånden.

Designen er nokså nøytralt, og spilleren kunne med fordel vært tilgjengelig i flere fargevalg enn sort.

At Zen gjennomgående er laget i plast, gir en mindre følelse av eksklusivitet sammenlignet med spilleren laget i metall, som hos erkerivalen iPod Nano. Plasten er imidlertid svært ripebestanding, og spilleren gir totalt et solid kvalitetsinntrykk.

Creative har etter hvert bestemt seg for å gå bort fra den berøringsfølsomme trenden, og Zen har kun vanlige trykktaster. Dette fungerer utmerket, og knappeoppsettet er praktisk.

En kombinert bryter for å slå spilleren av eller på, eller for å aktivere tastelåsen, sitter på siden, sammen med en standard inngang for miniUSB. Her sitter også utgang til hodesettet – noe som er en mindre heldig plassering, da den er i veien for grepet på spilleren. På topp sitter mikrofon og SD-kortplass, mens bunnen har et lite hull med en reset-knapp inni, slik at du kan nullstille spilleren dersom du får behov for det.

Zen utmerker seg positivt ved at den ikke krever programvare for filoverføring, og at den kan brukes med alle moderne operativsystemer. På minussiden er begrensningen at den må lades gjennom en datamaskin.

Gode og fleksible menyer

Straks Zen slås på føres du inn i den oversiktlige hovedmenyen som lister opp valgene mikrofon, foto, musikk, video, FM-radio, tillegg, minnekort og system. Du kan selv tilpasse menyen og fjerne eller føye til valg.

I topphjørnet vises til enhver tid batteriindikatoren sammen med klokkeslettet.
Skjermen bidrar til en fargerik og lettleselig opplevelse, og stiller med rikelig plass som sørger for luftige og oversiktlige menyer. Bakgrunn og fargetemaer er også opp til deg å bestemme.

Musikken sorteres i ”spillelister”, ”album”, ”artister”, ”genrer”, ”alle spor”, ”innspillinger”, ”bokmerker” og ”DJ”. Under bokmerker kan du lagre inntil ti bestemte punkter i låter. Velger du DJ finner du sporene som er mest og minst spilt, høyest vurdert, og Zen kan plukke ut et ”dagens album” til deg.

Så snart du klikker videre, kan du enten bla vanlig nedover listen, eller som vi fant svært nyttig, hoppe etter forbokstaven. Under avspilling vises all informasjon du kan forvente.

Navigeringen skjer kontant, og knappene er gode å bruke. Skal vi pirke på noe her, er det at de som sitter oppe/nede én sammenhengende tast for to taster, og siden det ikke er noe som skiller dem, er det lett å trykke feil.

Ellers har du en egen tast som fungerer litt som et høyreklikk på PC-musen – du får opp valgmulighetene for det aktuelle punktet.

Creative har også fått plass til en egendefinerbar tast - du kan selv bestemme hvor den skal føre deg.

Foto: Johan Mangseth
Foto: Johan Mangseth

Vellydende

Når det kommer til lyd, leverer Creative Zen en god balansegang mellom åpen og kompakt lyd. Lydbildet er både presist og levende, men undertegnede etterlyser litt mer dybde i bassen. Den egendefinerbare equalizeren er behjelpelig på dette området.

Zen spiller også høyt nok, og du kan justere lyden mens du blar rundt i menyene. Mulighet for å begrense hvor høy lyden maksimalt kan være er også på plass.

De medfølgende ørepluggene er faktisk ikke så verst, og kan gi deg en nokså god lydopplevelse. Likevel gjenstår en viss fylde og dybde i lydbildet, så er du litt kresen, er det å anbefale å investere i et skikkelig hodesett.

Det oppgis at batteriet skal holde i opptil 25 timer, noe som stemmer godt overens med vårt inntrykk.

Praktisk med utvidbart minne

Vi liker godt at Creative har fått plass til et SD-spor – dette åpner muligheten for å utvide minnet ved hjelp av minnekort. Høyeste kapasitet å få tak i per i dag er 8 GB, men i løpet av året forventes det å komme SD-kort med kapasiteter på både 16 og 32 GB. Det er altså mulig å få en Zen med totalt 64 GB lagringsplass, noe som må sies å være grensesprengende når det kommer til lagringskapasitet uten harddisk.

Det hadde imidlertid vært å foretrekke at lydsporene på minnekortet blandet seg med resten av musikken – slik det er nå, er innholdet avskilt fra hverandre.

Creative Zen sitter også inne med en dugelig FM-radio. Vi opplevde denne som nokså kresen på signalene, men den fungerer godt under riktige forhold. Du kan også lagre inntil 32 favorittstasjoner. Vi etterlyser muligheten for å ta opptak fra radioen. RDS-støtte hadde også vært velkomment. Mens du lytter til radioen kan du heller ikke bla i menyene, noe som utelukker muligheten for å se på bilder eller bla i kalenderen. Dette er en unødvendig begrensning.

En diktafon er også på plass. Denne fungerer fint til sitt formål, som for eksempel talememo, men begrenses av den lille mikrofonen.

Vi hadde forventet mer tillegg enn kalender og klokke, som for eksempel alarm, stoppeklokke eller spill.

God på video

Den 2,5” store fargeskjermen er fin til visning av både foto og video. Den vertikale innsynsvinkelen er derimot mindre imponerende. Det samme gjelder sortbalansen som heller ikke er av de beste.

Bildene vises med en tilfredsstillende rikdom av detaljer og farger. Du kan også lage egne bildepresentasjoner med stilige overganger – alt mens du hører på musikk.

Videoavspillingen leverer et godt bilde, om du ser bort fra det dårlige sortnivået. Fargebalansen og kontrasten er behagelig, og lyden er god. Skjermen er likevel i minste laget for å gi seg ut på noen spillefilm. For at Zen skal klare å spille av videoen, er du nødt til å konvertere i den medfølgende programvaren – dette går imidlertid svært raskt og radig.

Batteriet skal i følge Creative holde til 5 timers videoavspilling, noe som ikke er langt fra sannheten – vi klarte å tyne fire og en halv time video ut av spilleren.

Vi etterlyser en TV-utgang, slik at det kunne vært mulig å vise skjermen på en større skjerm.

Konklusjon

Creative gjør det aller meste rett med sin Zen, og det er ingen store haker ved spilleren. Designen er stilren og spilleren virker holdbar og solid.

Vi har imidlertid noen skjønnhetsfeil å peke på. Utgangen for hodesettet er ikke optimalt plassert, og pluggen til hodesettet kommer fort i veien for grepet på spilleren.

Zen benytter heldigvis standard Mini-USB og krever ingen programvare for å overføre filer.

Menyene i Zen er svært lettfattelige, og egendefinerbare. Det er i det hele tatt en lek å navigere seg rundt.

Konklusjon

dsad
+ Brukervennlig
+ Utvidbart minne
+ Stor, god skjerm
+ Bra videovisning
+ God lydkvalitet

dsad
- Upraktisk plassert utgang til hodesett
- Ingen videoutgang


På lyddelen stiller Zen sterkt, og leverer et klart og presist lydbilde – men har muligens en litt flat bass.

Vi setter også pris på FM-radio, diktafon og ikke minst muligheten for å utvide minnet med et SD-minnekort.

Videodelen er god, og skjermen leverer et tilfredsstillende bilde. Vi savner en videoutgang for å muligheten til framvisning på en ekstern skjerm.

Batteriet er godt, og leverer 25 timers lydavspilling, eller 5 timer med videovisning.

Creative Zen stiller i en særdeles tøff klasse, og må tåle sammenlikning med flere veletablerte spillere.

Hovedkonkurrenten er iPod Nano – denne ligger hakket over kvalitetsmessig og er mindre, men har på den andre siden mindre skjerm og ingen radio, diktafon eller mulighet for å utvide minnet.

Meizu M6 er også konkurransedyktig, og kan skilte med det meste Zen kan, bortsett fra utvidbart minne.

Utvide minne kan du derimot på Cowon iAudio D2, som er en spennende og funksjonsrik spiller med berøringsfølsom skjerm og enorm batteritid.

Det kan også være verdt å ta en titt på spillere som iRiver Clix2 og Sonys S610-serie.

Creative Zen er konkurransedyktig priset, og er du på utkikk etter en spiller i mellomsegmentet kommer du ikke utenom spilleren – for dette er et veldig godt produkt.

Creative Zen 32 GB

Creative Zen 8GB

Creative Zen 16 GB

Creative Zen 4 GB

Creative Zen 32 GB

Creative Zen 8GB

Creative Zen 16 GB

Creative Zen 4 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen