Crays storsatsning på Opteron

Cray XT3 - Pittsburg Supercomputing Center
Cray XT3 - Pittsburg Supercomputing Center

Cray planlegger er i ferd med å oppgradere superdatamaskinene XT3 og XD1 til XT4. Man tar altså teknologi fra begge disse systemene og putter det inn i et nytt monstersystem som skal baseres på AMD Opteron og HyperTransport. XT4-arkitekturen kommer til å bruke en SeaStar2-brikke for å akselere dataoverføringen.

Oppfølgeren til XT4 har fått kodenavnet "Baker" og denne kommer trolig til å støtte HyperTransport 3.0.

Cray eies nå av Tera Computing, som etter oppkjøpet byttet navn til førstnevnte siden dette er et godt kjent merkenavn. Selskapet har en ny generasjon systemer på teststadiet som skal takle opptil 8000 prosessorer. Cray har også et prosjekt utenom de overnevnte, kjent som "Black Widow", der man satser spesielt på signalanalyse og krypteringsteknologi. Sløret løftes av denne om ca. ett års tid.

Selskapet rapporteres å fiske etter økonomiske støtte gjennom DARPA-programmet fra amerikanske myndigheter. Dersom dette går i orden kommer man til å utvikle et system  med spesielle kompilatorer slik at man alltid har optimalisert kode for respektiv arkitektur. Cray konkurrerer med IBM og Sun Microsystems om disse pengene.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen