Test
Cowon Iaudio U5 kan ikke så mye, men har god lyd. (Bilde: Johan Mangseth)

Cowon Iaudio U5

Cowon Iaudio U5

Formatstøtte: Mp3, wma, wav
Kapasitet: 4 og 8 GB flashminne
Farge: Sort eller hvit
Oppgitt batteritid: 24 timer
Skjerm: 1,8-tommer LCD, 128x160 piksler
Forsterkere: 2x32mW
Dimensjoner: 41,1 x 85,1 x 9,3 mm
Vekt: 35 gram
Annet: FM-radio, diktafon med dedikert tast, klokke med alarm

Testet med firmwareversjon 1.10

Cowon Iaudio U5

Formatstøtte: Mp3, wma, wav
Kapasitet: 4 og 8 GB flashminne
Farge: Sort eller hvit
Oppgitt batteritid: 24 timer
Skjerm: 1,8-tommer LCD, 128x160 piksler
Forsterkere: 2x32mW
Dimensjoner: 41,1 x 85,1 x 9,3 mm
Vekt: 35 gram
Annet: FM-radio, diktafon med dedikert tast, klokke med alarm

Testet med firmwareversjon 1.10

Esken inneholder det nødvendigste (Alle foto: Marius S. Eltervåg)
Esken inneholder det nødvendigste (Alle foto: Marius S. Eltervåg)
U5 har nesten lik form som første generasjon Ipod Nano
U5 har nesten lik form som første generasjon Ipod Nano
Bryteren for tastesperre sitter på venstresiden
Bryteren for tastesperre sitter på venstresiden

Koreanske Cowon har lang fartstid i mp3-markedet, og har i senere tid hatt suksess med Iaudio D2. Etter en heller stille periode har produsenten nå lansert Iaudio U5, som skal konkurrere direkte mot Apples kassasuksess Ipod Nano.

U5 kunne med fordel vært tilgjengelig i høyere kapasiteter. Cowon Iaudio U5 fås med 4 eller 8 GB lagringsplass, noe som holder til 1000 eller 2000 låter. Trenden viser at kapasiteten på mellomspillere bare fortsetter å vokse, og det finnes spillere i klassen med både 16 og 32 GB minne.

Nykomlingen fra Cowon er ellers svært spartansk utstyrt, og den største trusselen mot konkurrentene ligger i den gunstige prislappen.

Slank og blank

Når du kjøper U5 får du med det aller nødvendigste: En CD med manual og programvare, et ”kom-i-gang”-hefte, et par øreplugger samt en overføringskabel av egen standard. Kabelen som følger med er dyrebar, da du er nødt til å bruke denne for å lade og kopiere filer til spilleren.

U5 har en avrundet og nøytral design. Spilleren er avlang, og minner ganske mye om første generasjon Ipod Nano. U5 er bygget i hard plast som bidrar til lav vekt, men samtidig senker følelsen av kvalitet. At plasten er blank gjør den også svært mottakelig for fingermerker. Materialet er imidlertid vanskelig å ripe opp.

Best egnet for høyrehendte

U5 ligger godt i hånden, og oppleves nokså robust. Spilleren betjenes også enkelt med én hånd – men dette er forbeholdt høyrehendte. For bruker du venstre hånd dekkes snarveistasten og bryteren for tastesperre.

Tastene for å styre musikken og navigere i menyene er plassert i en sirkel foran på spilleren. I midten av sirkelen er det en bekreftelsesknapp, som også brukes for å starte og stoppe musikken, mens du ved siden av finner menyknappen. På venstresiden av spilleren finner du en egen tast for å aktivere stemmeopptak, samt en bryter for å slå av og på tastelåsen.

På undersiden av spilleren finner du mikrofon, stroppefeste og inngang for hodesett. Bak et lokk finner du også inngang for datakabel og et nullstillingshull.

Det er et par ting som trekker ned kvalitetsfølelsen på U5. Lokket over inngangen for datakabel har en tendens til å henge og dingle, og tastene lager ganske høye kneppelyder når du trykker på dem.

God medfølgende programvare

U5 har støtte for masselagring, slik at det kun er å plugge spilleren til en hvilken som helst datamaskin, uten å behøve noen programvare innstallert.

Den medfølgende programvaren, Jetaudio, er likevel anbefalt å installere, da den både har et oversiktlig grensesnitt og byr på flerfoldige muligheter innenfor musikkorganisering, konvertering, brenning, og synkronisering til spilleren.

Enkle menyer

Cowon har satt sammen helt nye menyer i anledning U5, og har lyktes helt greit med dette. Menyene er enkle og relativt oversiktlige, og innholder minimalt med animasjoner og detaljer. Spilleren reagerer også lynraskt på alle kommandoer.

Dobbeltrykker du på menytasten dukker menyroten opp. her er ikoner for musikk, radio, diktafon og innstillinger på plass. Klokkeslett, volum og batteritid vises til enhver tid i toppen av skjermen. Menyene fås ikke på norsk, men på svensk om dette er ønskelig framfor engelsk.

Velger du musikk føres du til avspillingsvinduet, som viser deg artist, albumnavn og avspillingsmodus i tillegg til spornummer, lengde og aktuell lydinnstilling. U5 støtter ikke albumgrafikk.

For å komme til musikkbiblioteket trykker du menytasten. Her kan du vise filene dine etter artist, album, spor, nylig lagt til, sjanger, spillelister eller egen mappestruktur.

Vi savner muligheten til å selv kunne sette sammen spillelister internt i spilleren.

Menyene kan være for lite avanserte for noen – dette skyldes delvis av at Cowon har valgt å droppe en valg-tast, slik at du ikke kan ”høyreklikke” for aktuelle alternativer. Under innstillingene har du derimot gode muligheter for å tilpasse spilleren etter egne preferanser.

Det finnes heller ingen dedikert tilbaketast, slik at det kan variere hva du må trykke på for å bla tilbake i menyene. Dette kan være forvirrende.

Fargeskjermen er lavoppløst og enkel, men er både kontrastrik og lyssterk, og fungerer greit til sitt formål.

Kjempelyd

Når det kommer til lyd, stiller U5 sterkt. Cowon har nemlig utstyrt spilleren med spesielt kraftige forsterkere, som også bidrar til at spilleren kan fungere godt opp mot mer krevende hodesett.

U5 er utstyrt med equalizer, slik at du selv kan finjustere lydbildet på de forskjellige båndene eller velge blant 7 forhåndsinnstillinger. Ut av esken er lydbildet svært krydret, og du kan med fordel omjustere litt for en bedre opplevelse.

De medfølgende ørepluggene er skuffende og misbruker potensialet til U5. Under lavere volum fungerer de helt greit, men så snart du kommer høyere opp på volumskalaen viskes detaljene ut, bassen ødelegges, og det ender i en stor, uinspirerende grøt.

Koster du på deg et bedre hodesett, kan U5 gi deg en svært tilfredsstillende lydopplevelse. Bassen og diskanten er i fin balanse med hverandre, og mellomregisteret er presist. Dessuten bevares detaljene i lyden svært godt – noen vil kanskje mene den er en tanke skarp. Spilleren behersker de aller fleste sjangre godt, men hiphoppere kan imidlertid komme til å ønske seg en noe mer markert bass.

U5 takler også entusiast-hodesett godt, og vårt Sennheiser HD 600 leverte et lydbilde med god dybde og høy detaljrikdom. Elementene er godt skilt fra hverandre, og lyden oppleves svært naturtro og levende.

Du skal imidlertid være klar over at denne typen hodesett tapper batteriet langt raskere enn med mer gjennomsnittlige hodesett.

Batteritid midt på treet

Den veiledende batteritiden er satt til 24 timer. Dette er ikke langt fra sannheten, og vi klarte å tyne drøye 22 timer med lyd ut av U5.

Dette er verken mer eller mindre enn vi forventer av dagens mellomklassespillere - for eksempel leverer både Ipod Nano og Creative Zen en tilsvarende batterikapasitet. Du skal imidlertid ikke lengre enn til U5 sine søsken i samme klasse, Cowon iAudio 7 og D2, for en doblet levetid.

Enkelt utstyrt

U5 har ikke mange ekstrafunksjoner utover det å spille av musikken din - her blir den parkert av konkurrentene. Den kan verken vise video eller bilder, og har ingen trådløse teknologier på lager.

Det den kan, kan den imidlertid svært godt. Den innebygde FM-radioen er blant de bedre, og du kan lagre inntil 24 favorittfrekvenser, og gjøre direkte opptak. Vi hadde imidlertid satt pris på RDS-støtte, som blant annet gjør at navnet på den aktuelle radiostasjonen vises.

Diktafonen er også god, og den dedikerte snarveisknappen på siden av spilleren gjør det lett å hente frem diktafonen når du trenger den. Den lille mikrofonen fungerer fint til å gjøre talememo, opptak fra forelesninger og intervjuer. Selv om opptakskvaliteten ikke er noe å hoppe i taket for, er den absolutt godkjent, og på høyde med konkurrerende spillere.

Kort sagt

dsad
+ Prisgunstig
+ Liten og lett
+ God lyd
+ Lyssterk skjerm
+ Krever ingen programvare

dsad
- Føles litt billig
- Få funksjoner
- Støtter få formater
- Ikke mulig å sette sammen spillelister internt i spilleren
- Lite egnet for venstrehendte
- Må lades gjennom egen kabel i PC

Konklusjon

Totalt sett har Cowon skrudd sammen en helt grei, men på grensen til kjedelig mp3-spiller med U5. Designet er nøytralt og slankt, men særlig eksklusivt føles det ikke. Dette inntrykket forsterkes ytterligere av billige detaljer som løse lokk og brytere.

Brukervennligheten er også godkjent, men ikke imponerende. Menyene blir tidvis litt for enkle, og du kan komme til å savne mer avanserte valgmuligheter.

U5 kan ikke by på noe vell av funksjoner, men det lille den kan, kan den godt. For den innebygde FM-radioen og diktafonen leverer som de skal.

Det er imidlertid lyden som er det sterkeste kjøpsargumentet for U5. Mye takket være spillerens kraftige forsterkere, er lyden blant klassens beste.

U5 stiller i en svært hard klasse. Den konkurrerer med spillere som Ipod Nano, som leverer bedre skjerm og menyer, og flere funksjoner – deriblant foto- og videovisning. Ipod Nano leverer imidlertid dårligere lyd i tillegg til å være priset noe høyere enn U5.

Creative Zen er også en tøff konkurrent som stiller med romslig skjerm, foto- og videovisning og utvidbart minne for å nevne noe. I tillegg er den nokså likt priset U5. Lydmessig når den likevel ikke helt opp til testspilleren.

På lik linje stiller også Sonys S600-serie, Samsung T10 og Iriver E100, som alle er bedre spesifiserte spillere – om enn med en litt stivere pris.

Sandisks nylanserte Fuze er ut i fra spesifikasjonene også mer allsidig, og den har i tillegg en markant lavere pris.

U5 har som intensjon å være en ”back-to-basic”-spiller, og om lydkvalitet er en viktig faktor for deg er spilleren verd å ta med i vurderingen. Imidlertid finnes det en del detaljer å plukke på. Totalt sett føler vi at U5 er relativt konkurransedyktig priset, funksjoner og konkurrenter tatt i betraktning. På den andre siden: Verdsetter du tilleggsfunksjonalitet finnes det flere langt bedre valg der ute.

COWON iAudio U5 8 GB

COWON iAudio U5 4 GB

COWON iAudio U5 8 GB   Les mer »

COWON iAudio U5 4 GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen