TEST: Cougar GX 600W
Test

Cougar GX 600W

Etter at initiativet "80 Plus" ble startet tidlig 2005 har det hatt en stor innvirkning på strømforsyningsmarkedet. Så godt som alle kandidater har vært igjennom sertifiseringen, og flere av de store produsentene skiller nå faktisk enhetene sine basert på nettopp denne testen.

Cougar, datterselskapet til OEM-produsenten HEC CompuCase, har også i stor grad gjort dette. Når vi besøkte de under årets CeBIT-messe i Tyskland kunne de ikke bare vise frem en Platium-godkjent strømforsyning, men også et par salgsklare gullkandidater.

Det er Cougar GX-serien vi siker til, en rekke strømforsyninger som strekker seg fra 600 W og opp til 1050 W – alle med en gullsertifisering fra 80-plus. Dette er modulære strømforsyninger der innmaten er relativt unik for Cougar. En rekke spennende teknologier og funksjoner er på plass. Bli med over på neste side, så tar vi en nærmere kikk.

Takk til Cougar som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Cougar GX 600W
Formfaktor
Dim. (BxHxD)
150 x 86 x 180 mm
DC ut
DC UT +3,3 V +5 V +12 V1 +12 V2
+12 V3 +12 V4
-12 V +5 Vsb
Strøm  25 A 25 A 20 A 20 A
24 A
24 A
0,5 A 3,5 A
Totalt Effekt Ut 150 W 588 W
3,6 W 17,5 W

600 W

GX 600W bygger rundt fire +12 V-linjer. De to første linjene er på 20 A og de to andre er på 24 A. Når det er så mange linjer vil én alltid være reservert for en direkte kobling mot hovedkortets 4/8-pins +12 V-kontakt. Kanal nummer to er for alt periferisk utstyr, slik som harddisker, optiske enheter, vifter og lignende – men ikke skjermkort. To to siste og største kanalene er går nemlig direkte til PCIe-kontaktene.

Kontakter er det etter vår mening en helt ypperlig mengde av, hverken for mye eller for lite. PCIe-kontakter er det nok av for en strømforsyning i denne klassen, to av hver type. Vi finner videre fem 4-pins periferiske kontakter og åtte SATA-kontakter.

Flere av de to sistnevnte kontakttypene er på samme modulære kabel, noe vi setter sto pris på. I flere tilfeller vil du dermed slippe å trekke opp en egen kabel ene og alene for én periferisk 4-pins- eller SATA-kontakt. Kablene er trukket i strømper hele veien, strømper som er godt festet.

En nærmere titt

GX 600 W leveres i en snerten liten eske. Kabler og diverse utstyr er separert i egne små rom, og strømforsyningen i seg selv ligger godt beskyttet.

Viften er Cougars egen produksjon, i det minste er det det vi blir fortalt av klistremerket. Det er snakk om modellen PLA14025S12M, med hydrodynamisk lager. Sistnevnte er en måte viftebladene er festet mot viftehuset på for å senke friksjonen, og dermed øke levetiden.

Når vi tar av lokket blir vi møtt av tilsynelatende mye solid elektronikk. Sorte kjøleribber av aluminium kjøler ned det viktigste, og flere datterkort gjør plass til de større kretsene.

På primærsiden, der nettspenningen fra veggkontakten går inn, er det klemt inn en god kondensator fra Nippon Cemi Con. På sekundærsiden, der strømmen tyter ut for å mate komponentene dine, er det brukt kondensatorer av den solide typen for de tre primærlinjene. Samtidig får +12 V-linjene litt drahjelp fra et par tradisjonelle elektrolyttkondensatorer fra Teapo.

Når det kommer til selve switchingen, der frekvensen økes betraktelig, gjerne fra de 50 Hz du har i veggen til 50 000 Hz, har Cougar gjort litt utenom det vanlige. Den gangen vi skrev guiden som tok for deg den grunnleggende anatomien til en strømforsyning var det hovedsaklig fem forskjellige måter å gjøre dette på. I dag er det langt flere.

Cougar har implementert det de selv kaller RTS – Rapid Switch Technology. Kort oppsummert gjør sørger denne teknologien for at sinusbølgene blir formet mer firkantet, noe som i sin tur sørger for at "gapene" i mellom og under toppene blir mindre. Det betyr igjen at mindre effekt går til spille på dette stadiet, noe som i sin tur betyr høyere energieffektivitet. De har også implementert HEC (moderlselskapet) sitt CLC-filter, som skal sørge for at rippelen holdes til et minimum, og tradisjonell DC-DC-teknologi for +5 V- og +3,3 V-linjen.

Testresultater


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400, 500 og 600 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 23,4 dBA


Spenninger

Etter en lengre testperiode ser vi at GX 600W kommer meget godt ut. Totalt sett ser vi tre stabile spenninger som starter litt over sitt ideelle ståsted, men som henter seg inn etter litt belastning. +12 V-linjene gjør det som alltid godt, verdiene som er oppgitt her er de gjennomsnittlige, men maksimalverdien var aldri langt unna.

Det er på de to andre linjene at problemene ofte ligger, +3,3 V og +5 V. Minstemann gjør det godt, med et avvik som ikke er større enn 2,73 %. +5 V-linjen gjør det enda bedre, 2,2 % vandrer den. Totalt sett meget gode verdier.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 0,33 % 0,40 % 1,21 %
300 W 0,08 % -0,40 % 0,30 %
400 W -0,25 % -1,00 % -1,21 %
500 W -0,58 % -1,60 % -2,12 %
MAKS -1,08 % -2,20 % -2,73 %

Effektivitet

Effektiviteten til strømforsyningen er ett av de store punktene for produsenten. Her i Norge, og alle andre steder med 230 V i veggen, er det forventet en effektivitet på 88 % ved 20 % belastning, 92 % ved 50 % belastning og 88 % ved 100 % belastning.

Ved 300 watt, altså halve effekten til strømforsyningen vi i dag tester, ender effektiviteten på hele 92,9 %. Ved full belastning er det snakk om 88,7 %, noe som er hakket over kravene. Vi testet også strømforsyningen en ekstra gang ved 20 %, 120 W i dette tilfellet, og endte opp med 89 %. Igjen, totalt sett gode verdier.

Støynivå

Lavere strømregning er ikke den største fordelen med en strømforsyning som har høy energieffektivitet. Er strømforsyningen effektiv er det mindre varme som må dyttes vekk. Dette slår positivt ut på støynivået, og her klarer Cougar seg godt.

Viften jobber meget rolig frem til 300 W, før den begynner å spinne noe raskere. Den maksimale verdien vi måler er 31,8 dBA ved full belastning, noe vi vil betegne som stillegående. Samtidig er det nyttig å ha i bakhodet at du aldri bør belaste en strømforsyning 100 %, men gjerne holde seg rundt 80 %. Med det sagt kan de fleste strømforsyninger med god kvalitet levere mer effekt enn det som står på esken, uten at det direkte anbefales.

Konklusjon

Vi har fulgt strømforsyningsprodusenten Cougar helt fra starten. Den første generasjonen hadde noen utfordringer, noe de virkelig tok til seg. Noen måneder senere var den andre generasjonen på plass, og vi så oss virkelig fornøyd. Når vi nå har testet nykommeren Cougar GX 600W er det godt å se at de fortsetter den gode rytmen.

GX 600 W er nemlig en meget god strømforsyningen. Spenningene er stabile og holder seg nære sin ideelle verdi igjennom hele testperioden. Det største avviket vi finner er på 2,73 %, noe vi kan akseptere.

Strømforsyningen bærer en spenstig design som i stor grad reflekterer energieffektiviteten. Cougar har fått med seg en gullsertifisering fra 80-plus initiativet. Her gjør de en god jobb, under testperioden vår måler vi at strømforsyningen kan snu opp mot 93 % av strømmen den bruker til noe nyttig.

Med god energieffektivitet har enheten også et godt støynivå, jevnt over noe vi vil betegne som meget hyggelig. Foruten under maksimal belastning er enheten meget stillegående.

Som et rent produkt er GX 600W en knakende god strømforsyning. Cougar har den siste tiden vært noe kjent for å prise enhetene sine en liten lapp høyere enn normalen, noe som kan bli tilfellet med også denne strømforsyningen. Den er ikke i norske butikkhyller enda, men vi får opplyst at prisen etter all sannsynlighet vil lande et sted mellom 930 og 1000 kroner. De gode strømforsyningene i samme effektklasse starter gjerne på 800 kroner og beveger seg mot det samme nivået. Sett opp en prisvarsling, så får du beskjed når enheten er i norske nettbutikker.

Selv om prisen ikke er helt spikret vil vi derfor si at dette er er en knakende god strømforsyning, selv om den kanskje vil koste 50-100 kroner mer enn ønsket. Dette er uansett et produkt vi med trygghet kan anbefale.


+ Stabil, gode spenninger
+ Modulær
+ Energieffektiv
+ Hyggelig støynivå
+ Solid konstruksjon


- Noe stivt priset

Cougar GX 600W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen