TEST: Cougar GX 600W
Test

Cougar GX 600W

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400, 500 og 600 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 23,4 dBA


Spenninger

Etter en lengre testperiode ser vi at GX 600W kommer meget godt ut. Totalt sett ser vi tre stabile spenninger som starter litt over sitt ideelle ståsted, men som henter seg inn etter litt belastning. +12 V-linjene gjør det som alltid godt, verdiene som er oppgitt her er de gjennomsnittlige, men maksimalverdien var aldri langt unna.

Det er på de to andre linjene at problemene ofte ligger, +3,3 V og +5 V. Minstemann gjør det godt, med et avvik som ikke er større enn 2,73 %. +5 V-linjen gjør det enda bedre, 2,2 % vandrer den. Totalt sett meget gode verdier.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 0,33 % 0,40 % 1,21 %
300 W 0,08 % -0,40 % 0,30 %
400 W -0,25 % -1,00 % -1,21 %
500 W -0,58 % -1,60 % -2,12 %
MAKS -1,08 % -2,20 % -2,73 %

Effektivitet

Effektiviteten til strømforsyningen er ett av de store punktene for produsenten. Her i Norge, og alle andre steder med 230 V i veggen, er det forventet en effektivitet på 88 % ved 20 % belastning, 92 % ved 50 % belastning og 88 % ved 100 % belastning.

Ved 300 watt, altså halve effekten til strømforsyningen vi i dag tester, ender effektiviteten på hele 92,9 %. Ved full belastning er det snakk om 88,7 %, noe som er hakket over kravene. Vi testet også strømforsyningen en ekstra gang ved 20 %, 120 W i dette tilfellet, og endte opp med 89 %. Igjen, totalt sett gode verdier.

Støynivå

Lavere strømregning er ikke den største fordelen med en strømforsyning som har høy energieffektivitet. Er strømforsyningen effektiv er det mindre varme som må dyttes vekk. Dette slår positivt ut på støynivået, og her klarer Cougar seg godt.

Viften jobber meget rolig frem til 300 W, før den begynner å spinne noe raskere. Den maksimale verdien vi måler er 31,8 dBA ved full belastning, noe vi vil betegne som stillegående. Samtidig er det nyttig å ha i bakhodet at du aldri bør belaste en strømforsyning 100 %, men gjerne holde seg rundt 80 %. Med det sagt kan de fleste strømforsyninger med god kvalitet levere mer effekt enn det som står på esken, uten at det direkte anbefales.

Cougar GX 600W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen