Costa-Gavras blir sjef i Berlin

Helmer Constantin Costa-Gavras har jobbet med filmen i nesten femti år, og er blitt kjent for sine politiske filmer.

Opptatt av militærkupp

Bilde fra Costa-Gavras film
Bilde fra Costa-Gavras film "Missing" fra 1982.

Ett eksempel er filmen "Z" fra 1969, om det millitære statskuppet i Hellas. Den vant også Oscar for beste utenlandske film samme året. I 1982 gav han ut "Missing" med Jack Lemmon og Sissy Spacek, inspirert av den militærkuppet mot president Salvador Allende i Chile. Denne vant Gullpalmen i Cannes og en Oscar for beste manus.

Costa-Gavras har også laget "Betrayed"(1988), med Debra Winger, som handler om en høyreekstrem terrorgruppe som vil gjøre et statskupp i USA.

"Music Box" fra 1990 er en historie om en antatt krigsforbryter med blant annet stjerneskuespiller Armin Mueller-Stahl i en av rollene. Filmen som vant gullbjørnen i Berlin samme år. I 2002 kom han med filmen "Amen", som ble visst i sin helhet under Berlinfestivalen, og handler om Vatikanets rolle under naziregimet.

– Hans arbeid er både en samfunnskritikk og veldig kunstnerisk, sier sjefen for filmfestivalen i Berlin, uttalte Dieter Kosslick til nettstedet Variety.com.

Etter festivalen 7-17. februar skal Costa-Gavras begynne innspillingen av sin nyeste film, "Eden is West", som etter 40 år med handling fra andre land igjen vil spille i Hellas.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen