TEST: Corsair Performance Pro 256 GB

Test Corsair Performance Pro 256 GB

Denne drar skikkelig unna

Corsair leverer en av de bedre SSD-ene vi noen gang har testet.

Corsair er en de mange SSD-produsentene som hverken lager selve hjernen i en SSD, kontrolleren, eller minnebrikkene selv. Det eneste de egentlig gjør er det veldig mange andre gjør, er å tilpasse den interne programvaren for sine brukere.

Allikevel har dette vært mer enn nok til at Corsair har etablert seg som en seriøs og sterk aktør. De har lansert en rekke SSD-er som ikke er veldig ulike konkurrentene, men de har fått på plass det lille ekstra. De har kommet med flaggskipet Force GT og allrounderen Force 3

Disse to SSD-ene, og det meste de ellers har lansert i år, er basert på SandForce sin kontroller som i stor grad har dominert markedet i hele 2011. På tampen av året har de imidlertid sluppet noe helt annet, som vi i dag skal teste – Corsair Performance Pro 256 GB.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 128 GB og 256 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,3 mm
  • Minnebrikker: Toshiba Toogle-Mode
  • Kontroller: Marvell 9174
  • Teknologi: MLC, 34 nm
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 515 MB/s (les) / 440 MB/s (skriv)

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Takk til Corsair som sendte enheten til test.

En enslig kontroller
En enslig kontroller
Minnebrikker og hurtigminne på baksiden
Minnebrikker og hurtigminne på baksiden
Marvell-kontrolleren
Marvell-kontrolleren
Minnebrikker fra Toshiba
Minnebrikker fra Toshiba

Basert på Marvell-kontrolleren

Fremfor å satse på den populære SandForce-kontrolleren har Corsair nå valgt selskapet Marvell, noe en rekke andre aktører har stolt på tidligere.

Den spesifikke kontrolleren det er snakk om er Marvell 9174. Det er den samme som satt i Plextor M2s og Intel 510, men nå med en helt annen firmware.

Med denne kontrolleren i hus må du koble SSD-en til resten av maskinen din via SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Bruker du forgjengeren SATA 3 Gbit/s vil du rett og slett ikke få utnyttet all ytelsen den blir levert med. Og ytelse er det nok av. Vi bli lovet en skriveytelse på 440 MB/s og en leseytelse på 515 MB/s. Samtidig skal SSD-en klare å klemme unna 65 000 små filer hvert sekund (IOPS). I forhold til de SandForce-baserte SSD-ene er dette ytelse du kan oppnå uavhengig av om dataene lar seg komprimere eller ikke.

Solide minnebrikker

For å få lagret dataen din med denne ytelsen har Corsair paret Marvel-kontrolleren med minnebrikker fra Toshiba. Dette er NAND produsert med 34 nm-teknikken, og er at typen Toggle-Mode. Dette er veldig likt 25 nm-minnet fra Intel og Micron som følger ONFI 2.2-standarden. Minnet har høy overføringsytelse og 34 nm-minnet er kjent for å holde en litt høyere standard.

En annen klar fordel med 34 nm-minnet er at det er mikroskopisk større enn 25 nm, noe som fører til en litt lengre levetid. Det skal tåle minst 5000 skrive- og lesesykluser, men gjerne langt mer enn det.

På innsiden finner vi åtte minnebrikker. Hver av disse har en samlet kapasitet på 32 GB, fordelt over hele 8 minnekjerner hver på 4 GB.

Videre er Marvel-kontrolleren avhengig av et lite stykke hurtigminne det kan bruke til å mellomlagre data under forskjellige operasjoner den gjør i bakgrunn. Dette inkluderer avansert søppelhåndtering, TRIM og andre smarte grep som er tatt for at SSD-en skal holde ytelsen over tid.

Det er Hynix som har produsert hurtigminnet, som er av DDR3-1333 MHz-typen. Det er to brikker i Performance Pro 256 GB, hver på 128 MB.

Normal størrelse

Rent fysisk er SSD-en som alle andre. Den er omtrent 9,3 mm tykk, og du kan ikke ta av en ramme slik du kan på noen av Intels SSD-er for å senke høyden til 7 mm. I stasjonære maskiner har ikke dette noe å si, men enkelte bærbare maskiner har bare plass til lagringsmedier på 7 mm – og da vil ikke denne passe.

For stasjonære maskiner har Corsair lagt ved en liten stålramme som gjør at SSD-en som holder 2,5"-formfaktoren, vil passe i 3,5"-brønner.

Bli med over på neste side så ser vi nærmere på hvor godt Performance Pro yter »

Testoppsett

Hovedkort: Asus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
Prosessor: Intel Core i5 2500k
Minne: G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 8GB CL7 (2x4GB)
Strømforsyning: Chieftec Nitro Series 750 W
Skjermkort: AMD Radeon HD 5670
Harddisk: Samsung HD501LJ
Operativsystem: Microsoft Windows 7 Pro

Corsair SSD Performance Pro Series 256GB

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen