TEST: Corsair Force Series 3 240 GB

Test Corsair Force Series 3 240 GB

Dette er Corsairs «allrounder»

Vi har testet nykommeren som frir til hvermannsen.

Den lille SSD-kontroller-produsenten SandForce har vokst på rekordtid. For bare to år siden var de helt ukjent, nå dominerer de markedet. Produsent etter produsent velger deres løsninger, noe som har gitt både Intel og Marvell hard konkurranse.

For tiden lider de imidlertid av voksesmerter. En mystisk feil lusker i skyggene, selv etter at et lass med SSD-er ble tilbakekalt for seks uker siden. Corsairs Force 3-seriene var blant modellene som meldte retrett, en nå er den tilbake på markedet.

Vi har mottatt en rykende fersk Corsair Force Series 3 240 GB til test. Dette er er en av Corsairs mer folkelige modeller, og koster derfor noen hunderlapper mindre enn flaggskipet vi har testet tidligere, Force GT.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 60 GB, 90 GB, 120 GB, 240 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,5
  • Minnebrikker: Intel 29F16B08CAMEI
  • Kontroller: SandForce SF-2281
  • Teknologi: MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 550 MBps (les) / 520 MBps (skriv)

Forskjellen i mellom de to er i all hovedsak minnet. Force GT bruker det raske og dyre synkrone ONFi 2.0-minnet, mens Force 3 benytter asynkront minne. Forskjellen betyr i praksis at GT er betydelig raskere ved overføring av komprimert data, ellers er de veldig like. Den direkte konkurrenten her blir OCZs Agility 3 240 GB.

Bli med videre nedover så setter vi Force 3 240 GB på prøve.

Takk til Corsair som sendte enheten til test.

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD

Spesifikasjoner

Force 3 240 GB er en helt vanlig, sort, 2,5" SSD med et skall av aluminium. Den er rundt 9,5 mm tykk, noe som er det mest normale formatet. Noen bærbare maskiner er imidlertid hakket sære på høyden, så om du har planer om å bruke denne i din portable maskin, sjekk at den har mer enn 7 mm plass i høyden.

Et par skruer i hvert hjørne holder bakplaten på pass. Vi spretter opp SSD-en, og noterer oss at det ikke er tatt i bruk noen termiske puter eller lignende løsning på innsiden for å føre vekk varmen. Slikt er det strengt talt ikke behov for, SSD-er genererer særs lite varme.

Force 3 er en enhet som benytter SATA 6 Gbit/s-grensesnittet for dataoverføring. Dette er dagens kvasseste overføringsstandard, som finnes på de nyeste hovedkortene med brikkesett fra både AMD og Intel.

På innsiden finner vi en SandForce SF-2281-kontroller og totalt 16 minnebrikker, åtte på hver side av kretskortet. SandForce lager to kontrollere i 2xxx-serien, der dagens enhet er den som er beregnet på forbrukerne. Kontrolleren har åtte kanaler de kan bruke for å snakke med de mange kjernene i hver minnebrikke samtidig.

Minnebrikkene er produsert av Intel, og er hver på 128 Gb, eller 16 GB. Det er akkurat disse som skiller Force 3 fra storebroren Force GT. Det vi i dag ser er asynkront minne, mens det er synkront minne som er benyttet i Force GT. Førstnevnte er billigere og hakket tregere enn det dyre synkrone minnet når det kommer til komprimert data og større filer.

Ellers kan vi trekke frem at Corsair leverer SSD-en med en ramme som lar deg montere enheten i en helt vanlig 3,5"-brønn i kabinettet ditt, og et par skruer.

Testoppsett

Merk at alle resultater i denne testen ble oppdatert november 2009, altså etter at flere av de originale testene ble publisert. Videre har vi pr. april 2011, oppdatert selve testbenken.

Testkonfigurasjon
Maskinvare
Hovedkort
Asus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
Prosessor
Intel Core i5 2500k
RAM
G.Skill Ripjaws DDR-3-1600 PC3-12800 8 GB
Strømforsyning
Chieftec Nitro Series 750W
Skjermkort
AMD Radeon HD 5670
Harddisk
Samsung HD501LJ
Programvare
Operativsystem

IOmeter

IO-meter-testen

Filene vi bruker for de forskjellige testene kan du finne i forumets egen SSD-benchmark-tråd. Der finner du også mange gode råd og tips rundt SSD-er. Workstation-testen benytter 8 kb-filer, 20 prosent sekvensiell og 20 prosent skriv. Resten av testene kjøres med 4 kb tilfeldig skriving/lesing, QD 64, og akkurat i dag med 512 b sector boundaries.

På toppen av grafen for denne IO-meter målingen er det Kingstons HyperX-modell og Force GT som troner. De to benytter bedre minne enn hva som sitter i dagens testkandidat, slik vi snakket om på forrige side. Satt opp i mot sine likesinnede gjør Force3 det meget godt. Den ruller i land med drøyt 51 000 IOPS ved lesing, mens verdien for skriving holder seg rundt 20 000.

Noe vi imidlertid legger merke til at antallet operasjoner ved lesning i ny og ne spretter ned til 20 000, uten at vi klarte å finne en god forklaring på hvorfor. Det er iallfall ikke relatert til BSOD-problemene SandForce har hatt i det siste, og vi har en teori om at det er burst-funksjonaliteten i kontrolleren som i ny og ne kan lage litt krøll med tallene.

Klikk for større versjon
Klikk for større versjon

Over til forsinkelsestidene, altså hvor lang tid SSD-en bruker på å reagere når den blir bedt om å gjøre noe, gjør Corsair det godt. De havner midt på grafen, men de individuelle resultatene er gode.

De to testene over reflekterer ytelsen ved meget små datapakker. Workstation-testen er satt sammen av forskjellige oppgaver med større filstørrelser, og her faller Corsair i rekkene. På topp finner vi igjen SSD-er med synkront minne, men vi mener at Force 3 240 GB fortsatt gjør en god jobb.

AS SSD Benchmark

AS SSD tester en rekke forskjellige oppgaver, og Force 3 240 GB kommer totalt godt ut. Enheten leverer mye ytelse, på nøyaktig samme nivå som Agility 3 med samme kapasitet.

PCmark Vantage

Over til mer praktisk rettede oppgaver ser vi at Force 3 gjør det utrolig godt. I motsetning til de mer statiske testene vi har gjort hittil, blir SSD-en testet i oppgaver der bilder skal redigeres, video skal lastes og maskinen startes opp. Dette er noe Force 3 kan, og den ruller i land med hele 78 000 poeng.

Klikk for større versjon
Klikk for større versjon

De individuelle målingene som utgjør den høye poengsummen viser at Force 3 er en god «allrounder». Den gjør det godt i samtlige tester, der er ingen målinger som trekker den nedover.

ATTO disk Benchmark

ATTO er det siste programmet vi bruker for å teste SSD-er. Her får vi kort og greit svar på enhetens maksimale overføringsytelse. Force 3 240 GB setter seg midt i mellom de andre enhetene basert på samme kontroller, med meget høye verdier. 525 MB/s ved skriving og 560 MB/s ved lesing er hyggelige tall.

Konklusjon

Med Force 3 240 GB vil Corsair appellere til hvermannsen, noe dem til dels klarer veldig godt. SSD-en leverer høy ytelse under de fleste oppgaver, og den rager høyt når det kommer til en rekke praktiske oppgaver.

Force 3-serien er en rekke SSD-er av den mest moderne generasjonen, der ytelsen generelt sett er meget høy. I denne serien får du modeller på henholdsvis 60 GB, 90 GB, 120 GB og modellen vi i dag har testet, 240 GB.

Ytelsen vi måler er temmelig god. SSD-en tygger unna veldig mange IOPS, over 51 000 ved lesing under vår testing. Den har også en meget høy overføringshastighet. Drar man andre oppgaver inn i bildet, som videoredigering, oppstart av programmer og lignende, gjør enheten det meget godt.

Det eneste Force 3 240 GB taper på, er akkurat det den er ment til å være litt dårligere på – komprimerbar data. For de som har behov for slikt er ikke denne SSD-en første valget, da bør du flytte blikket over på storebroren Force GT, Vertex 3 eller best av alt Kingston HyperX. Sistnevnte koster rundt 400 kroner mer enn dagens testkandidat.

Oppsummert


+ Generelt sett god ytelse
+ Takler mange IO-operasjoner
+ Høy overføringshastighet


- Ikke den beste på komprimerbar data

Force 3 240 GB er priset til drøyt 3000 kroner. Det er videre 400 kroner mer enn hva den nærmeste konkurrenten koster, Agility 3. Agility 3 er imidlertid noe tregere enn hva vi i dag har sett på enkelte områder.

Dagens testkandidat er altså 400 kroner billigere enn de enhetene som er bedre, og 400 kroner dyrere enn den noe svakere konkurrenten. Den ligger fint plantet midt i mellom på både pris og ytelse. Vi hadde ikke hatt noe i mot om Force 3 var en hundrelapp eller to billigere, men vi aksepterer prisen.

Totalt sett er Force 3 240 GB et godt kjøp, den er en veldig god «allrounder». Samtidig skal det også trekkes frem at akkurat 240 GB-modellen i denne serien skal være mindre rammet av SandForce-problemene som fortsatt lusker rundt.

Corsair Force Series 3 240 GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen