TEST: Corsair AX 1200
Test

Corsair AX 1200

Markedet for strømforsyninger har de siste årene vokst seg til enorme størrelser, og et hav av produsenter banker ut den ene modellen etter den andre. I bakhånd står det gjerne bare en håndfull fabrikker, men allikevel ser man store sprik i kvaliteten.

Midt oppe i dette er det få produsenter som på verdensbasis har klart å bygge opp et så solid merkenavn som minnegiganten Corsair har klart de siste årene. Bare her i Norge kan man raskt se, ut i fra popularitet i prisguiden, at de gjør det godt. Vi har testet en rekke av modellene, og kvaliteten jevnt over har vist seg å være meget god.

  • Les også: Tester av andre Corsair-strømforsyninger

I dag, eller rettere sagt midt på svarte natta her i Norge, lanserer de deres nyeste flaggskip, AX 1200 W. Dette skal ikke bare være et kraftbeist, men kvaliteten skal også være av ypperste klasse. Spesifikasjonene og lovnadene skildrer meget høy energieffektivitet, lav rippel, fjellsolide spenninger, lavt støynivå og mye mer. Vi har så absolutt hørt dette før, og blitt skuffet, men Corsair har et par sertifiseringer og ikke minst et godt rykte vi vil lene oss litt på. Men, for all del, la oss teste AX 1200W og enten bekrefte eller avkrefte påstandene!

Takk til Corsair som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Corsair AX 1200W
Formfaktor
Dim. (BxHxD)
180 x 86 x 140 mm
DC ut
DC UT +3,3 V +5 V +12 V1 +12 V2
+12 V3 +12 V4
-12 V +5 Vsb
Strøm 30A 30 A 100,4 A -
-

0,8 A 3,5 A
Totalt Effekt Ut 180 W 1204,8 W
9,6 W 17,5 W

1204,8 W

Hvis man skal være helt nøyaktig, er ikke dette en 1200 watts strømforsyning, den byr på 1204,8 watt. Litt flisespikkeri, men det får være. Her kan du faktisk trekke all kraften du skulle trenge ut av én massiv +12 V-linje, alternativt avse 180 W til de to andre primærlinjene.

Det som også er verd å merke seg, er at alle spesifikasjoner er oppgitt og teste ved 50°C, noe som er et godt hakk over hva ATX-standarden krever, samt hva en rekke andre produsenter spesifiserer produktene sine ved. Merk også at dette er en ganske så fysisk stor enhet, så sørg for at du har plass i kabinettet ditt før et eventuelt kjøp.

Strømforsyningen er så modulær som det lar seg gjøre, absolutt alle kabler kan kobles fra. Hovedkortkontakten kunne riktig nok gjerne vært fastmontert, men at den er modulær skader tross alt ikke. Vi har tidligere testet et par strømforsyninger som har vist at spenningstapet i disse tilkoblingene er så godt som ikke-eksisterende.

De fleste kablene er av den flate og stive typen, mens enkelte kommer med kabelstrømper rundt seg. Et bilde av dette kan dere se lenger ned. Kontakter er det mer enn nok av, seks PCIe-, 16 SATA- og 12 periferiske 4-pins-konakter for å nevne noe.

En nærmere titt

Strømforsyningen leveres i en stor og solid pappeske. På innsiden finner vi strømforsyningen godt pakket inn et tykt lag skumgummi, samt en egen filtpose. Samtlige kabler ligger en egen bag, godt plantet for bruk over tid.

Viften er en Yate Loon-produksjon, en 14 cm bred enhet som Corsair har benyttet en rekke ganger tidligere. Erfaringene vi har hatt de tre tidligere gangene er at strømforsyningene med denne viften har vært relativt sett stillegående kandidater.

Innmaten som møter oss har minimalt med likeheltstrekk satt opp mot hva vi vanligvis ser her. Blant en rekke sorte kjøleribber står det et hav av datterkort med forskjellige funksjoner. Litt moro er det å se at viften er PWM-styrt, og ikke bare spenningsregulert. I samme slengen kan vi nå nevne at designet vi her ser er laget unikt for akkurat denne strømforsyningen, det er ikke snakk om en design som vil gå igjen blant en rekke andre modeller. Enheten leveres også med 7 års garanti.

Kondensatorene på primærsiden er fra det japanske selskapet Nichicon. Vi har sett disse tidligere, den gangen vi testet en Mist-strømforsyning for akkurat et år siden. Med en temperaturterskel på 105°C over to parede enheter kan man ikke klage.

Hver enkelt linje benytter DC-DC-teknologi på sekundærsiden, for å generere rene og pene spenningslinjer. Før det er det ZVS/ZCS-teknologi som retter ut vekselstrøm-bølgene, med minimalt effekttap.


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 400, 600, 800 og 1200 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,3 dBA


Spenninger

Ta en ekstra kikk på grafen nede til høyre. Det var faktisk temmelig kjedelig å sitte foran testbenken til tider, for det var lite som skjedde. Selv den massive +12 V-linjen flytter seg ikke mer enn 0,83 % under full belastning.

Noe testhistorikken vår har vist, er at de to andre primærlinjene er de som ofte sliter hardest under belastning. I dette tilfellet er det riktig nok også disse som avviker mest, men de målte avvikene er så godt som ubetydelige. Tallene på rundt 1,5 % er noe man i praksis overhode ikke trenger å bry seg om, dette er bare fint og flott.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 0,17 % 1,00 % 0,61 %
400 W 0,00 % 0,40 % 0,00 %
600 W -0,25 % -0,40 % -0,61 %
800 W
-0,50 %
-0,80 %
-1,21 %
MAKS -0,83 % -1,40 % -1,52 %

Rippel

+12 V
+12 V
+5 V
+5 V
+3,3 V
+3,3 V

Vi kan avsløre at spenningene ikke bare holder seg der de skal ligge, men linjene kommer også med meget lav rippel. Hvorfor er dette viktig? Vel, metaforisk kan man sammenligne rippel med en motorvei full av hull i asfalten, noe som i sin tur ikke er spesielt bra for bilen din.

+12 V-linjen svinger ikke med mer enn 14 mV fra topp til bunn, slettes ikke dumt. +5 V-linjen gjør det enda bedre med sine 8 mV, mens +3,3 V-linjen svinger seg med 12 mV. Kort og greit knallgode tall hele veien!

Effektivitet

Corsair kan skilte med den mest solide sertifiseringen fra 80-plus-programet. Dette betyr i praksis at strømforsyningen skal ha en effektivitet på over 90 %. Det er verd å merke seg at 80-plus gjør målingene sine på 115 V, noe som i sin tur betyr at strømforsyningen skal være mer effektiv her i Norge på 230 V. Målingene vi gjør strekker seg helt opp til 92,5 %, meget bra!

Støynivå

Når opptil 92,5 % av effekten som strømforsyningen benytter, konverteres direkte til likestrøm, er det ikke mer enn 7,5 % igjen som i all hovedsak går over til varme. Dette betyr riktig nok omtrent 90 W med varme som må kontrolleres, men viften surrer og går i et relativt rolig temp hele veien. Strømforsyningen er meget stillegående frem til du belaster den med 600-800 W. Selv da forholder enheten seg fortsatt stillegående, dette støynivået er noe som fort bare blander seg med andre lyder fra maskinen din.

Konklusjon

Corsair AX 1200 W er uten tvil et kvalitetsprodukt fra ende til annen. Med forbehold om at jeg kan virke ekstremt entusiastisk, vil jeg ganske enkelt påstå at de har gjort alt rett. Dette er en kvalitetskonstruksjon, og alle målingene vi gjør viser rett og slått imponerende tall.

Normalt setter vi ganske klare rammer på hva vi vil omtale som gode og stabile spenninger på en strømforsyning. Ikke bare holder AX seg godt innenfor disse rammene, men verdiene vi måler er rekordgode over hele fjøla. Det største avviket vi finner er på 1,52 %, slettes ikke dumt.

Det samme kan vi også si for strømforsyningens rippel, med et maksimalt tall på 14 mV kan ingen klage. Energieffektiviteten er også meget høy, maksimalt 92,5% ser vi at strømforsyningen holder seg innenfor kravet til 80-plus-direktivet sin gull-sertifisering.

Støynivået er også noe vi setter pris på. Helt frem til, og trolig litt etter, 50 % belastning er dette et meget stillegående produkt. Ved maksimal belastning kan du merke noe til enhetens støynivå, men det er fortsatt ikke snakk om rare greiene. Hvis du først har en maskin som trekker over 1000 W, er det andre ting som er nødt til å lage mer lyd.

Siden denne testen ble skrevet før produktet ble lansert, og dermed før nettbutikkene kunne sette en spesifikk pris, vet vi ikke den nøyaktige kostnaden her til lands. Corsair kan derimot fortelle at den vil ligge på rundt 2500 kroner. Sett opp en gratis prisvarsling, så vil du kunne holde deg oppdatert. 2500 kroner for en strømforsyning er veldig mye, det er helt klar. Med det sagt så må du faktisk regne med å legge ut dette beløpet så fort du ønsker mer enn 1000 W, det er rett og slett dette de ekstra kreftene koster. Sammenlignet med andre strømforsyninger i samme effektklasse er prisen helt normalt, spesielt om vi trekker inn den høye kvaliteten vi her har sett.

Spørsmålet mange stiller seg blir vel hva man skal med 1200 W i maskinen. Dette er fryktelig mye, selv på dagens marked. Men, med skjermkort som GTX 480 i SLI, sammen med en saftige i7-prosessorer vil du nok fort kunne unyttet store deler av dette produktet. Uansett, for de som er ute etter en kraftpakke som dette, er valget klart. AX 1200W er det råeste du får tak i.


+ Fjellstabil
+ Lav rippel
+ Meget energieffektiv
+ Støynivå
+ Modulær
+ 7 års garanti


- 1200-wattere er og forblir en stor kostnad

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen