TEST: Corsair AX 1200
Test

Corsair AX 1200


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 400, 600, 800 og 1200 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,3 dBA


Spenninger

Ta en ekstra kikk på grafen nede til høyre. Det var faktisk temmelig kjedelig å sitte foran testbenken til tider, for det var lite som skjedde. Selv den massive +12 V-linjen flytter seg ikke mer enn 0,83 % under full belastning.

Noe testhistorikken vår har vist, er at de to andre primærlinjene er de som ofte sliter hardest under belastning. I dette tilfellet er det riktig nok også disse som avviker mest, men de målte avvikene er så godt som ubetydelige. Tallene på rundt 1,5 % er noe man i praksis overhode ikke trenger å bry seg om, dette er bare fint og flott.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 0,17 % 1,00 % 0,61 %
400 W 0,00 % 0,40 % 0,00 %
600 W -0,25 % -0,40 % -0,61 %
800 W
-0,50 %
-0,80 %
-1,21 %
MAKS -0,83 % -1,40 % -1,52 %

Rippel

+12 V
+12 V
+5 V
+5 V
+3,3 V
+3,3 V

Vi kan avsløre at spenningene ikke bare holder seg der de skal ligge, men linjene kommer også med meget lav rippel. Hvorfor er dette viktig? Vel, metaforisk kan man sammenligne rippel med en motorvei full av hull i asfalten, noe som i sin tur ikke er spesielt bra for bilen din.

+12 V-linjen svinger ikke med mer enn 14 mV fra topp til bunn, slettes ikke dumt. +5 V-linjen gjør det enda bedre med sine 8 mV, mens +3,3 V-linjen svinger seg med 12 mV. Kort og greit knallgode tall hele veien!

Effektivitet

Corsair kan skilte med den mest solide sertifiseringen fra 80-plus-programet. Dette betyr i praksis at strømforsyningen skal ha en effektivitet på over 90 %. Det er verd å merke seg at 80-plus gjør målingene sine på 115 V, noe som i sin tur betyr at strømforsyningen skal være mer effektiv her i Norge på 230 V. Målingene vi gjør strekker seg helt opp til 92,5 %, meget bra!

Støynivå

Når opptil 92,5 % av effekten som strømforsyningen benytter, konverteres direkte til likestrøm, er det ikke mer enn 7,5 % igjen som i all hovedsak går over til varme. Dette betyr riktig nok omtrent 90 W med varme som må kontrolleres, men viften surrer og går i et relativt rolig temp hele veien. Strømforsyningen er meget stillegående frem til du belaster den med 600-800 W. Selv da forholder enheten seg fortsatt stillegående, dette støynivået er noe som fort bare blander seg med andre lyder fra maskinen din.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen