Test Corsair Neutron 240 GB

Corsairs Neutron SSD, med 240 GB innabords. (Bilde: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no)

Corsairs nyeste SSD har solid ytelse

Men det tar de alt for godt betalt for.

Forrige uke fikk vi en smakebit på toppmodellen i Corsairs nye serie med SSD-er: Neutron GTX. SSD-en leverte solid ytelsen uansett hvilken oppgave den ble utsatt for, og med en tykkelse på bare syv millimeter smetter den inn i de fleste bærbare PC-er.

Til syvende og sist ble den imidlertid litt dyr for vår smak. Men Neutron-serien har også et annet og mer prisbevist medlem vi ikke har snakket nå mye om; en serie som kun bærer navnet «Neutron».

Corsair Neutron.
Corsair Neutron.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Corsair Neutron.
Corsair Neutron.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Neutron er kun 7 mm tykk.
Neutron er kun 7 mm tykk.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Innmaten er liten og enkel.
Innmaten er liten og enkel.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Innmaten.
Innmaten.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Innmaten.
Innmaten.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no
Produktesken.
Produktesken.Foto: Jørgen Elton Nilsen, Hardware.no

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 240 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 7 mm
  • Minnebrikker: Micron IMFT 25 nm
  • Kontroller: LAMD LM87800
  • Teknologi: 25 nm, MLC
  • Grensesnitt: SATA 6 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 555 MB/s (les) / 370 MB/s (skriv)

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Takk til Corsair som sendte enheten til test.

Testoppsett

Hovedkort: Asus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
Prosessor: Intel Core i5 2500k
Minne: G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 8GB CL7 (2x4GB)
Strømforsyning: Chieftec Nitro Series 750 W
Skjermkort: AMD Radeon HD 5670
Harddisk: Samsung HD501LJ
Operativsystem: Microsoft Windows 7 Pro

Den er bygget rundt det samme rammeverket som Neutron GTX, men er kort fortalt et litt lettere versjon. Den skal levere nesten de samme kvalitetene, men kommer med en litt kortere, men fortsatt lang, levetid, og den mangler et par sikkerhetsfunksjoner som storebroren skilter med. Samtidig har Corsair gått for en annen type minne, som senker ytelsen i enkelte tilfeller et par hakk.

Vi har tatt inn 240 GB-versjonen til test, modellen som skal by på den sprekeste ytelsen i serien. Prisen ligger på drøyt 1500 kroner – en potensielt veldig konkurransedyktig sum så lenge ytelsen holder mål. Med en relativt ny kontroller innabords, har Corsair et godt grunnlag for å levere på akkurat det området.

Jobber hardt, uansett forhold

For på innsiden sitter den samme kontrolleren som vi fant i Neutron GTX, LM87800 fra Link_A_Media Devices. Det er denne kontrolleren som er selve hjernen i en SSD; som en togsentral der alle togene, dataene dine, dirigeres frem til rett spor på stasjonen. En kontroller som gjør denne oppgaven effektivt, kan alene sørge for knallgod ytelse.

Kontrolleren fra LAMD er litt spesiell, for måten den fungerer tillater veldig høy ytelse uansett om SSD-en skal skrive eller lese – det er det ikke alle som kan.Modellen vi i dag har smelt opp på testbenken lover hastigheter på 555 MB/s ved lesing av data, og 370 MB/s ved skriving. Det er forholdsvis friske verdier, med utgangspunkt i at de skal gjelde uansett hvilken filtype SSD-en jobber med.

Mest imponerende er imidlertid at den skal kunne tygge unna hele 85 000 IOPS både ved lesing og under skriving – det samme som storebroren GTX.

Nytt minne

For å lagre dataene dine har Corsair støpt inn 16 minnebrikker som hver holder på 16 GB. Dette er de mye brukte synkrone minnebrikkene til Micron, som er produsert sammen med Intel. Slike synkrone minnebrikker er sett på som som det beste valget hva ytelsen angår blant den nye generasjonen, da yter noe mer enn den asynkrone typen.

Kontrolleren fra LAMD har åtte kanaler den kan bruke til å snakke med minnebrikkene. Fortalt på en annen måte kan den snakke med åtte individuelle minnebrikker samtidig. Oppgaver fordeles utover, og ytelsen øker betraktelig. Siden det her er dobbelt så mange minnebrikker som det er kanaler, må kontrolleren bytte på hvilke brikker den snakker med.

Uansett, åtte kanaler er mye, og det er ideelt for sammensatte og intense oppgaver, der mange filer skal hentes ut samtidig. Kombinert med god styringsprogramvare er det mulig for SSD-en å prestere like godt under både skriving og lesing.

Men det er en ting Neutron mangler, som GTX-storebroren har; en A-DSP-algoritme. Det høres teknisk ut, og det er det også, men det denne i bunn og grunn gjør er å samle mange små filer til større pakker. SSSD-en vi tester idag kan med andre ord ikke samle opp en rekke små filer til én større pakke før det dyttes ut til minnebrikkene. Slikt vil under ekstremt bruk holde ytelsen mer stabil.

Kontrolleren har imidlertid fått på plass tradisjonelle egenskaper og funksjoner som sørger for at ytelsen holder seg over tid. Spesielle algoritmer passer på at dataene dine skrives jevnt utover minnebrikkene, og at det alltid er litt ledig plass i hver lagringsblokk – slik at det senere er rom for å slette filer, uten at det går utover ytelsen.

Smetter inn i bærbare maskiner

Selv om denne SSD-en har minnebrikker på begge sider av kretskortet, har Corsair klart å pakke den inn i et meget slankt kabinett. Det måler ikke mer enn syv millimeter i høyden. Det er det laveste SSD-er i 2,5-tommers formatet kan holde.

Har du en stasjonær maskin har ikke dette så mye å si, men det er en rekke bærbare maskiner som ikke har rom for den tradisjonelle tykkelsen på 9,3 millimeter. Neutron er dermed en av få modeller som vil smette rett inn i din bærbare maskin, så lenge den støtter formatet på 2,5 tommer.

Bli med over på neste side, så måler vi SSD-ens overføringsytelse »

Corsair Neutron Series 240GB   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen