TEST: Corsair Accelerator 60 GB

Test Corsair Accelerator 60 GB

Vi tester Corsairs SSD-hybrid

For 700 kroner får du SSD-ytelse på hele harddisken.

SSD-hybrider er for folk flest et genialt konsept, og det er lett å sette opp. Det er faktisk enklere å sette opp et SSD-hybrid-system, enn en tradisjonell SSD – som du bør installere fra bunn av.

Slike hybrider gir deg kort og greit det beste fra begge sidene av lagringsverdenen. Du får ytelsen til en SSD, men samtidig kapasiteten til en harddisk. Det er et markedet Corsair også vil ha en bit av, ved hjelp av den nylanserte Accelerator-serien.

Spesiell programvare jobber selvstendig i bakgrunn og skjønner hvilke filer du faktisk bruker. Disse sendes i det skjulte til SSD-en, mens de mindre aktive filene holdes på harddisken.

Med andre ord, kjøper du en hybrid-SSD kjøper du ikke kapasitet, du kjøper ren ytelse. Hybrider lager en bro mellom SSD-ene og harddiskene. I praksis får du godene fra begge sidene av lagringsmarkedet.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 30 GB, 45 GB, 60 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Tykkelse: 9,3 mm
  • Minnebrikker: Micron 29F64G08CBAAA
  • Kontroller: SandForce SF-2181
  • Teknologi: MLC, 25 nm
  • Grensesnitt: SATA 3 Gbit/s
  • Intern datahastighet: 280 MB/s (les) / 260 MB/s (skriv)

Lær mer om SSD-er:
SSD-en din blir tregere hver dag
Dette er levetiden til sin SSD
Slik installerer du SSD-en riktig

Takk til Corsair som sendte enheten til test.

Testoppsett

Hovedkort: Asus P8P67 Deluxe (til SSD-testing benyttes Intel-kontrolleren, ikke Marvell)
Prosessor: Intel Core i5 2500k
Minne: G.Skill Ripjaws X DDR3-1600 8GB CL7 (2x4GB)
Strømforsyning: Chieftec Nitro Series 750 W
Skjermkort: AMD Radeon HD 5670
Harddisk: Samsung HD501LJ
Operativsystem: Microsoft Windows 7 Pro

Corsairs første

Frem til nå er det OCZ, Crucial og Intel som har laget slike løsninger, i form av Synapse og RevoDrive Hybrid fra OCZ, Adrenaline fra Crucial og funksjoner bygget inn i brikkesettet til Intel.

Men Corsair tar et litt annet utgangspunkt enn det vi har sett på tidligere.

OCZ dro konseptet helt ut med Synapse. Ved hjelp av toppmoderne SATA 6 Gbit/s-grensesnitt, hele 50 prosent av kapasiteten satt av til søppelhåndtering samt andre algoritmer som jobber i bakgrunn og holder SSD-en «fersk». Corsair droppet alt dette.

For å holde på dataene dine er det tatt i bruk tradisjonelt MLC-minne fra Micron, av den asynkrone typen. Det er åtte brikker på innsiden, hver med en kapasitet på 8 GB.

Om vi spretter opp den 9,3 mm tykke SSD-en ser vi faktisk at kretskortet ikke en gang fyller halvparten av lengden, noe som trolig har spart Corsair for litt produksjonskostnader.

Skal være «god nok»

Accelerator drives av en SandForce SF 2181-kontroller, og bruker det forrige generasjons SATA-grensesnitt, med en båndbredde på 3 Gbit/s.

Dette gjør SSD-en kapabel til å klemme unna 280 MB/s ved lesing og 260 MB/s ved skriving.

Hvorfor har den helt annen fremgangsmåte enn erkerivalen, svarte Corsair på når vi spurte dem på CES-messen i Las Vegas tidligere i år. Grunnen er ganske enkelt at hybrid-SSD-er er og forblir en mellomløsning, og at dette da vil være mer enn godt nok for folk flest. Samtidig peker de til at det fortsatt er veldig mange maskiner, spesielt bærbare, som fortsatt bruker SATA 3 Gbit/s-grensesnittet.

Her finnes det naturlig nok noen argumenter som taler i mot, som at en SSD basert på SATA 3-grensesnittet med en båndbredde på 6 Gbit/s vil kunne gi bedre ytelse, selv på det gamle grensesnittet. Men vi har samtidig null problem med å si oss enig i de valgene Corsair har gjort – så lenge prisen er rett.

Lettbeint installering

For at hybridløsningen skal fungere må harddisken du skal «cache» settes opp som en oppstartsenhet. Du kobler harddisken og SSD-en til maskinen som normalt, og installerer Windows på harddisken. Har du allerede brukt harddisken din som oppstartsenhet en stund er det bare å hoppe over alt dette og koble til SSD-en.

Med SSD-en koblet til må du starte maskinen og laste ned programvaren Dataplex fra produktsidene til Corsair, lisensnøkkelen står på baksiden av SSD-en. En omstart til, og både SSD-en og programmet forsvinner, og nettopp det er meningen.

Nå fungere alt av seg selv, du skal ikke tenke på hva hybridløsningen gjør. Den skal selv finne ut hvilke filer du faktisk bruker, og sende disse over på SSD-en. De mindre brukte filene forblir på harddisken.

Dette betyr forøvrig også at alt du gjør på maskinen vil gå med harddiskytelse den første gangen du tar det i bruk. Men etter første gangen du bruker et program skjønner Dataplex hva du driver med, og filene blir cachet.

I vårt testoppsett har vi brukt en Western Digital Caviar Green-harddisk på 2 TB.

Bla om til neste side, så ser vi nærmere på ytelsen du får »

Corsair Accelerator 60 GB

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen