Cork kutter kablene

Ordføreren i Cork fikk for få dager siden æren av å åpne et nytt, trådløst Wi-Fi nettverk som dekker hele bykjernen i det irske tettstedet. Cork blir dermed trolig den første byen i Europa med full Wi-Fi dekning.

Nettet er levert av Smart Telecom, og vil være gratis i en kort periode. Selskapet vil imidlertid begynne å ta betalt for tjenesten i løpet av kort tid, uten at konkrete priser har blitt lagt på bordet enda.

Internett -tilkoblingen har i utgangspunktet en hastighet på 512 Kbps ned og 128 Kbps opp, tilsvarende en vanlig bredbåndslinje. Det skal imidlertid bli mulig å betale mer for å få høyere hastigheter,

Nettverket kan brukes av alle som befinner seg i bykjernen, og dekker hittil et område på 1,5 kvadratkilometer. Så lenge man har en bærbar eller håndholdt datamaskin med Wi-Fi-støtte vil man altså kunne bevege seg fritt rundt i byens sentrum uten å minste internett-tilkoblingen.

"Landet vårt må begynne å bevege seg oppover verdikjeden om vi skal opprettholde konkurransedyktigheten vår mot våre konkurrenter i Europa og utenfor", sier ordfører i Cork, Sean Martin.

"Tjenester som dette Wi-Fi nettet gjør at vi kan tilby det siste av teknologi til bedrifter som har etablert seg i cork, samt de bedriftene som vurderer å etablere seg", forteller han videre.

Stille før stormen
Dette er trolig bare starten på en flom av trådløse nettverk finansert av offentlige myndigheter. Det siste halvåret har en hel skokk med byer annonsert planer om å bygge trådløse nett til innbyggerne sine, blant dem Philadelphia, Las Vegas og New York.

Prosjektet i cork har allerede vekket interessen hos flere nabobyer. Smart Telecom skal være i forhandlinger med fire andre irske byer som ønsker å bygge ut et lignende Wi-Fi tilbud til sine innbyggere.

Ingen norsk by har hittil kommet med lignende planer.

På den annen side kan Netcoms 3G-kort være en vel så god løsning for den med bærbar datamaskin. Her får man internett levert i en hastighet på 384 Kbps ned og 60 Kbps opp. Tjenesten dekker rundt 240 byer og tettsteder, og har en fast pris på 499 kr måneden.

Telenor tilbyr en lignende tjeneste i form av Mobilt Kontor, som både bruker Wi-Fi og 3G-nett. Dette er imidlertid en langt dyrere løsning, med en pris på rundt 900 kr måneden bare for bruk av mobilnettet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen