Core 2 Quad er lansert

Alternativ tekst mangler

Intels første firekjerneprosessor går under navnet Core 2 Extreme QX6700, og er rett og slett to Core 2-kjerner plassert på samme fysiske prosessorsokkel. Det betyr at vi har å gjøre med en prosessor i LGA775-formatet, med totalt 8 MB L2-cache, hvor hver av de to Core 2-kjernene disponerer 4 MB hver.

Prosessoren opererer på 2,66 GHz og har 1066FSB. Det er identisk med den nest raskeste Core 2 Duo-prosessoren - E6700. Den kraftigste Core 2-modellen, Extreme X6800, opererer på sin side på 2,93 GHz.

Når det gjelder effektforbruk, er maksimal TDP 130 Watt. Til sammenligning er nevnte E6700 spesifisert til 65 Watt, mens X6800 er oppgitt til 75 Watt TDP. Med andre ord er det en effektkrevende prosessor vi her har med å gjøre.

QX6700 skal kunne kjøres i en rekke av dagens hovedkort med en BIOS-oppgradering.

Prisen er naturligvis høy, med tanke på at dette er en Extreme Edtion-prosessor. Regn med å betale rundt 8500 kroner for et eksemplar.

Utpå nyåret ventes en rimeligere firekjernemodell - Core 2 Quad Q6600. Denne ventes å bli klokket til 2,4 GHz og får trolig en TDP på 105 Watt.

Spørsmålet er naturligvis om vi trenger fire kjerner nå. Er markedet modent for det og klarer dagens applikasjoner å utnytte det? Naturligvis vil effektiviteten til en firekjerne-prosessor avhenge av hva du forer den med. Dersom du gir den en parallelliserbar oppgave med fire tråder eller flere, vil den vise sin styrke. I en enkelt applikasjon med en eller to tråder vil QX6700 derimot kun yte som en Core 2 E6700.

På mange måter er hardware-verdenen nå i forkant av programvaren - og spillutviklere og andre må sørge for å utvikle applikasjoner som drar nytte av prosessorer med fire kjerner. Inntil det skjer er det absolutt ikke noe must å eie en firekjerneprosessor.

Så blir det også spennende å se hva AMD kan stille opp med, med sin 4x4-plattform.

Tester på nett

Vi kommer tilbake med en test av Core 2 Extreme QX6700 her på Hardware.no i løpet av dagen.

(Kilder: Tech Report, TweakTown)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen