TEST: Cooler Master Hyper N520
Test

Cooler Master Hyper N520

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Cooler Master er kjent for de fleste. De har holdt på lenge, og selv om navnet for mange kan tolkes som en visjon, er de definitivt en av de bedre produsentene på markedet når det kommer til kjøleløsninger. Personlig var min første tredjepartskjøler et Cooler Master-produkt.

I dag ruger Cooler Master på den største kjøleren som er beregnet for det kommersielle markedet, V10. I dag skal vi derimot se på en litt mindre enhet, N520. Ikke la deg skremme av størrelsen, ryktebørsen sier at det skal være mye godt skjult under panseret.

N520 er en relativt liten luftkjøler som kommer montert med to vifter. En 92 mm bred vifte står i en halveis "push-pull"-konfigurasjon med en likesinnet vifte på den andre siden. Varmerør er selvsagt på plass, seks stykker som også er satt opp i en litt uvanlig konstruksjon. La oss se om det uvanlige med denne kjøleren er det virkelig gode!

Takk til Cooler Master som sendte kjøleren til test.

Spesifikasjoner

 • Dimensjoner: 122 x 102 x 141 mm
 • Sokler: LGA 1366, LGA 775, LGA 771, AM2+, AM2, 939, 754
 • Materiale: Aluminium/kobber
 • Vifte: 1 x 80 mm og 1 x 92 mm
 • Vekt: 688 g
 • Varmerør: 3 stk gjennomgående 6 mm + 2 stk 6 mm
 • Støynivå: 19 dBA

Hyper N520 kan se ut som en 14 cm høy klump av futuristisk teknikk. Dette er riktig nok kun et utvendig skall som Cooler Master har satt på kjøleren. Viftene har også gått igjennom en solid estetisk endring, og vi stiller oss litt kritiske til hvor lurt det har vært å fjerne mye av vifterammen. Dette fører nemlig til at noe luft kan skli av viftebladene og ikke bli skyvet igjennom kjøleren.

Viften har to vifter påmontert, begge med en bredde på 92 mm. Totalt skal disse gi fra seg 19 dBA, flytte 43,8 CFM luft og spinne med et turtall på 1800 omdreininger i minuttet. De to viftene er satt opp for sammen å både dytte og trekke luft igjennom kjøleren, men dette prinsippet blir litt halvveis. Viftene står ikke rett over hverandre, noe som gjør at den ene viften bare vil blåse over store deler av kjøleren, mens den andre bare vil trekke. I midten vil derimot push-pull-prinsippet fungere, men her blir det store dødsoner på grunn av viftenes kjerne. Cooler Master har lagt ved en 3-pins splitter, slik at du kan koble de to viftene til ett og samme tilkoblingspunkt på hovedkortet.

N520 har en bred sokkel og prosessorstøtte. Alt fra den nye Core I7-sokkelen LGA1366 til den eldre AMD-baserte 754 er støttet. En kjøler som passer til mange sokler setter vi pris på, det er alltid kjipt og endelig finne en kjøler man har lyst på, for så å innse at den ikke passer.

I pakken

Kjøleren leveres i en god pappeske, som tydelig viser frem kjøleren og byr på interessant informasjon. Kjølerne ligger pakket i stil plastikk, mens alt av smådeler ligger i en liten pose. Denne posen, sammen med tre manualer, ligger i en egen seksjon for seg selv.

I pakken finner vi følgende:

 • Kjøleren
 • Diverse manualer
 • Termisk pasta
 • Sokkelfester

Kjøleren

Hyper N520 består av totalt 48 tynne aluminiumsplater som er tredd på totalt seks varmerør. Platene sitter tett, og sammen utgjør de et overflateareal på omtrent 5200 cm2. Som vi nevnte på forrige side så står ikke viftene rett ovenfor hverandre, noe som betyr at ikke all overflaten blir utnyttet når viftene både drar og suger luften vekk. Kjøleren er tett langs kortsidene, noe som forhindrer luften i å slippe ut før den har tatt med seg varme hele veien igjennom kjøleren.

Prosessorflaten består av blankpolert kobber, Cooler Master har droppet nikkelplateringen som veldige mange andre produsenter velger. Flaten er så flat som det lar seg se, uten å bruke mer avanserte instrumenter. Tvers igjennom denne blokken går de tre 6 mm tykke varmerør, mens to ekstra varmerør i hvert sitt hjørne kun trekker varmen en vei.

Montering

Montering av denne enheten innebærer mange deler, og du er pent nødt til å ta frem skrutrekkeren. For festing av enkelte sokler trengs det faktisk en fastnøkkel, men for å gjøre ting lettere har Cooler Master lagt ved et lite adapter som konverterer mutterhodet slik at du kan bruke en helt vanlig stjerneskrutrekker for montering. Det er også lagt ved bakplater, så hovedkortet må tas ut av kabinettet om du ikke har en åpning i hovedkortbrettet for slike oppdrag.

Med kjøleren godt montert på vårt sokkel 775-hovedkort, ser vi at den har god klaring til samtlige komponenter. Kjøleren er riktig nok ikke store tassen, så mer eller mindre du har noen spinnville brikkesettkjølere skal dette gå fint. Festemekanismene holder kjøleren meget godt på plass, og ved hjelp av bakplatene føles det hele ekstra stabilt.

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dBA.

Temperatur

Vi tar kjøleren ut av boksen, og setter den rett ned på vår testbenk slik den blir levert fra produsenten. Når resultatene har kommet ut og vi har satt de i de store grafene våre, ser vi fort at kjøleren plasserer seg høyt oppe. Den slår flere tidligere godsaker, men testvinneren fra Noctua har fortsatt et solid forsprang.

Med 90 W varme trykkende på kjøleren, ender kjernetemperaturen opp på 52,5 grader, noe som faktisk er hakket lavere enn hva Scythe Kabuto kunne vise oss. Vi setter i gang det siste trinnet på 120 W, og ser at temperaturen stiger til 64,6 grader. Her må Cooler Master se seg slått av Scythe, men resultatene er fortsatt gode.

Som vi presenterte i den forrige kjølertesten vi hadde, vannkjølingsettet H50 fra Corsair, har vi nå begynt å justere litt på viftenes turtall under testing. Siden dette er den første luftkjøleren vi gjør dette på, ønsker vi ikke å kommentere grafene så alt for mye enda, men vi presenterer tallene slik at dere ser hvilken ytelse dere kan få ved hvilket støynivå.

Støynivå

I likhet med det vi så da vi testet Noctua NH-U12P, har de lave temperaturene kommet til fordel for et lavt støynivå. Hyper N520 plasserer seg på den motsatte enden av skalaen, sammenlignet med hva den gjorde under temperaturtestene. Et støynivå på 39 dBA ved våre målinger er noe du definitivt vil legge merke til.

I likhet med temperaturtesten har vi også målt støynivået ved forskjellig hastighet på viften. Grafene må foreløpig tale for seg selv, vi sparer på kommentarene til vi har et større grunnlag.

Konklusjon

Cooler Master har med deres Hyper N520 definitivt konstruert en god kjøler, men vi vegrer oss litt for å gi den vårt "anbefales"-stempel. Kjøleren viser til gode temperaturtester, monteringen er solid og den støtter mange sokler. Ulempene drar dessverre disse fordelene et hakk ned, høyt støynivå og komplisert montering gjør at vi akkurat ikke vil sette vårt stempel på enheten. Men, for all del, det er et godt produkt.

Etter temperaturtestene ender kjøleren opp blant de tre beste kjølerne vi har sett på den siste tiden. Kjernetemperaturen blir holdt nede på 52,5 grader ved 90 W belastning, mens den stiger til 64,6 grader når belastningen økes med 30 Watt.

Når vi retter mikrofonen mot kjøleren, ser ting dessverre ikke like bra ut. Med 39 dBA under våre målinger kan vi bare konkludere med at dette er en kjøler du definitivt vil høre, men vi har riktig nok sett betydelig verre eksempler.

I skrivende stund er det kun en norsk nettbutikk som har Hyper N520 i sitt sortiment, og prisen er definitivt overkommelig. For litt over 260 kroner og 20 minutter med montering kan denne kjøleren sitte meget godt plassert på ditt hovedkort.


+ Meget god temperaturytelse
+ Solid montering
+ Bred sokkelstøtte
+ Pris


- Høyt støynivå
- Komplisert montering

Cooler Master Hyper N520

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen