Commodore 64 gjenoppstår

Commodore 64

Commodore 64 (C64) er en 8-bit datamaskin som i 1982 ble lansert av selskapet Commodore International. Masseproduksjon startet i august 1982. Maskinen hadde 64 KB minne, og kunne skryte av god lyd og grafikk, i hvert fall for den tiden.

Maskinen solgte i rundt 17 millioner eksemplarer, og skal være den mest solgte enkeltmodellen av personlige datamaskiner noensinne. C64 domenierte på markedet fra 1983 til 1986 med rundt 40 prosent markedsandeler.

Commodore 64 var en av de første datamaskiner som var billig nok til at de ble allemannseie. Denne maskinen var for mange inngangsporten til bruk av datamaskiner. I Norge ble maskinen en stor suksess da Commodore Computers Norge halverte prisen på C64 høsten 1983.

Selskapet Commodore USA, som ble grunnlagt av Barry Altman i april 2010, har bestemt seg for å lansere klassikeren Commodore 64 på nytt, og meningen er at den skal bli så lik originalen som mulig, i hvert fall når det gjelder utseendet.

Innmaten derimot skal være modernisert med Atom D525 1.80 GHz prosessor, 2 GB RAM minne, innebygd WiFi, kortlesere som skal støtter flere formater, og en DVD-enhet. Videre skal den nye utgaven av C64 kunne levere 1080p HD video.

Maskinen skal kunne startes opp i en Commodore 64-emulator, eller man kan bruke Workbench 5.

Det gjenstår å se om maskinen blir en suksess, men det er foreløpig uklart når maskinen blir kommersielt tilgjengelig, og pris er også ukjent.

Detaljene finner du på commodoreusa.net.

(Kilder: Neowin, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen