Test

Come Up For Air

The White Birch debuterte i 1996, og har siden hatt flere utgivelser. Når bandet igjen er plateaktuelle med "Come Up For Air" er det med et nytt og mer poppa utrykk. Dette må likevel ikke misforstås. Selv om bandet har blitt sammenlignet med Coldplay innholder "Come Up For Air" få sanger med fengende refrenger. Det tar tid å bli kjent med The White Birch sin nye plate, men den er vakker og melodiøs.

Lavmælt og svevende

Platen er egentlig vanskelig å plassere rent sjangermessig. Vokalist Ola Fløttum og resten av bandet har klart å lage noe vi ikke har hørt før. En kommer likevel ikke unna å trekke paralleller til band som islandske Sigur Rós, selv om The White Birch har et betydelig mer dempet uttrykk.

Det er lavmælte sanger Oslo-gutta har kommet med. Ola Fløttums stemme gjør låtene skjøre. Når han synger føles det som om is skal briste. Men de er også varme, som flammene fra et bål. Låtene har en egen ro, de er svevende. Sangen "The Astronaut" understreker denne følelsen.

Lyden av lengsel

Alternativ tekst mangler
White Birch, for anledning i monokrom utgave. Foto: Tove Sivertsen

Skal platen beskrives slår det ene ordet det andre i hjel, for dette er en plate med kontraster av det sjeldne slaget. Den skaper både ro og uro. Fløttums stemme er nær, men også fjern. Albumet får deg til å fryse, på samme tid som det gjør deg varm. Det er nesten ubeskrivelig. Like ubeskrivelig som den lengselen som har bitt seg fast i sangene. Ikke fordi sangene kun handler om tapt kjærlighet, men fordi platen bærer med seg lyden av lengsel. Den ligger ikke i ordene, men i tonene fra et piano, fra den enkel, nesten hviskende nynningen.

Når man hører på "Come Up For Air" føles det som å bli pakket inn i mykt og varmt ullteppe. Sangene er drømmeaktige. Til tider er de nesten søvndyssende. Det er behagelig og deilig musikk å falle i søvn til. Ved første gjennomlytting kan sangene høres veldig like ut, men desto mer en lytter desto mer oppdager man. Selv om musikken er rolig er den alt annet enn kjedelig.

Konklusjon

Første gang jeg så tittelen på den nye utgivelsen til The White Birch tenkte jeg på en hval. En stor hval på vei opp til overflaten for å trekke pusten. Siden klarte jeg ikke å glemme dette bildet, og da jeg lyttet gjennom platen første gang dukket igjen hvalen opp. Den norske trioen har laget noe sjeldent og vakkert. Noe mystisk, som en aldri får helt taket på. De har laget noe stort. Akkurat som en hval.

Når The White Birch igjen dukker under håper jeg det ikke tar lang tid før de på ny kommer opp til overflaten for litt luft.

The White Birch Come Up For Air   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen