ColorMunki, Spyder 2 og 3, Eye-One Display

Kalibrering av laptop-skjerm

Neste testobjekt var en 15,4 tommers LCD-skjerm på en Acer Aspire 5672 AWLMi laptop. Vi prøvde å kalibrere denne skjermen for et drøyt år siden, men resultatet var ikke særlig tilfredsstillende, så vi var naturlig nok spente på hva slags resultater de nye verktøyene ville gi oss.

Etter å ha satt skjermen tilbake til standardinnstillinger – hvilket i dette tilfellet involverte tilbakestilling av lysstyrken til maksimum ved hjelp av tastaturet og resetting av justeringer gjort ved hjelp av et program fra produsenten av skjermkortet kalt ATI Catalyst – antok vi at vi var klare til å begynne.

ColorMunki Photo

Vi begynte med ColorMunki, og prøvde først den overnevnte ”Easy”-prosedyren. Den ga denne gangen et resultat som vi bedømte som OK.

”Advanced” ga et resultat som var så godt som identisk med ”Easy”. Vi valgte imidlertid å droppe muligheten for å få programmet til å ta ambient light med i betraktningen. Årsaken var at en rask ambient light-måling resulterte i en anbefaling for lysstyrke-mål ved kalibrering på 80 cd/m2. Etter en del utprøving visste vi nå at et mål på 80 cd/m2 ville resultere i en unødvendig mørk skjerm - 80 cd/m2 egner seg for simulering av for eksempel avispapir, men er unødvendig mørkt til vanlig hobbybruk.

Spyder 3 Elite

Prosessen gikk smertefritt, og ga et resultat som, ut fra hva vi kunne bedømme, var like bra som det ColorMunki hadde gitt oss – hvis ikke bedre.

En mulig fordel med Spyder 3 Elite er at man har en mulighet til å velge ”Check calibration” når en kalibrering er lagret. Ved hjelp av denne funksjonen kan man relativt raskt sjekke hvorvidt en ny kalibrering er nødvendig ved å bruke Spyder til å gjøre en hurtig-diagnostisering av skjermegenskapene.

En annen mulig fordel er at man med bare et par klikk kan få Spyder til å gjøre en ambient light-måling (man kan også få Spyder til å overvåke ambient light kontinuering, men dette vil være overkill for hobbybrukere).

Spyder2Pro

Det samme gjaldt Spyder2Pro. Ingen problemer oppsto underveis. Vi måtte bøye skjermen litt mer bakover for å få denne eldre og større Spyder-versjonen til å ligge helt inntil display-overflaten, men ellers gikk prosessen som en lek. Som nevnt før bruker imidlertid Spyder2Pro mye mer tid på kalibreringen enn de andre og nyere produktene, så vi gikk likegodt og tok en lunsj istedenfor å sitte og vente.

Eye One Display 2

Prosedyrene for laptop var nesten identiske med dem for stasjonær LCD. Et par unntak var det imidlertid.

I forbindelse med Advanced ble vi anbefalt en luminans på 90 cd/m2 – dette var programmets ”laptop recommendation”. Eye-One-programmet anbefaler altså en klart lavere lysstyrke for laptop-skjermer enn for vanlige LCD-skjermer. Igjen ser vi altså at de ulike produktene gir ulike anbefalinger for en og samme skjerm. ColorMunki og Spyder anbefalte 80 cd/m2 hele veien. Dette kan imidlertid oppleves som veldig mørkt. 90 cd/m2 for laptop (og 120 cd/m2 for vanlig LCD-skjerm) virker noe mer fornuftig. Men hvorfor lavere lysstyrke for laptop-skjerm? Er det strømsparing man tenker på?

Vi fikk dessuten ikke muligheten til å kjøre  ”Auto Monitor Calibration”, sannsynligvis fordi laptop-skjermen er av en enklere type som ikke har støtte for dette. Dermed måtte vi under kalibreringsprosessen justere brightness manuelt.

Resultatet var visuelt sett OK, og ikke vesentlig annerledes enn det vi fikk med de andre verktøyene. Men Delta E-verdiene som ble vist i forbindelse med oppsummeringen, viste et visst sprik mellom ideal og virkelighet.

X-Rite ColorMunki Photo

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen