ColorMunki, Spyder 2 og 3, Eye-One Display

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Eye-One Display 2

X-Rite’s andre deltaker i denne gjennomgangen tilbyr – i likhet med ColorMunki og Spyder 3 – to ulike tilnærminger til kalibrering – Easy og Advanced. Vi prøvde først ut Easy, hvilket resulterte en nesten helautomatisk prosess, uten de spørsmålene som ville ha kunnet forvirre noviser. Den eneste forskjellen på denne og de tidligere omtalte Easy-prosessene som vi klarte å legge merke til, var at det ble vist flere farger på skjermen denne gangen – deriblant fersken-gult og lilla.

Da kalibreringen var ferdig (noe som tok 3 minutter og 50 sekunder), foreslo programmet rekalibrering av skjermen hver uke – akkurat som da vi kjørte kalibrering av ColorMunki. Vi endret dette til hver måned, noe som for de fleste brukere vil være mer enn nok til å opprettholde en god kalibrering. Forutsetningen er at ingen tukler med skjerminnstillingene – det vil umiddelbart gjøre kalibreringen ugyldig, siden de karakteristika som kalibreringen ble basert på vil ha blitt endret.

Oppsummeringen til Eye-One var den mest informative blant de fire. Vi ble for eksempel vist Delta E-verdier (Delta E brukes som et mål for forskjellen mellom to farger – i dette tilfellet forskjellen mellom den fargen som skjermen ideelt sett skulle ha vist etter kalibrering, og den fargen den faktisk viser.)

Utseendet til skjermbildet etter kalibrering var det lite å si på, bortsett fra at lysstyrken ikke var blitt forandret, og dermed sto på det vi hadde satt den til før kalibrering, altså altfor høyt i forhold til hva som er optimalt for grafisk design og printing.

I andre omgang så vi på Advanced, som i likhet med de andre instrumentenes tilsvarende prosesser ga oss mulighet til å velge hvitpunkt, gamma og luminans eller lysstyrke.

Vi merket oss at Eye-One-programmet foreslo 120 cd/m2 som luminans for stasjonær LCD, altså noe ganske annet enn det for eksempel ColorMunki anbefalte, men ganske nært opptil det Spyder 3 foreslo.

Så kom vi til målingen av ambient light, og Eye-One-målingen slo oss som den beste av de tre vi hadde vært igjennom.

Spyder 3 Elite ga oss kun info om lysets styrke, og kun i form av kategorier som ”moderately low”. Eye-One fortalte oss både lysstyrke i cd/m2 og lysets fargetemperatur, og ga i tillegg en grafisk visning på skjermen av hvordan målingene lå an i forhold til det som (etter produsentens syn) hadde vært ideelt.

I motsetning til Spyder 3 Elite er ikke Eye-One beregnet på overvåking av ambient light. Og i motsetning til Spyder 3 Elite og ColorMunki bruker ikke Eye-One ambient light-målingen til å sette særskilte mål for kalibreringen. EyeOne-programmet sier isteden at ambient light-målingen kun er ment å gi brukeren informasjon om hvordan kvaliteten på rombelysningen er i forhold til det som anses som idealet.

De ulike produktene representerer altså til dels svært forskjellige tilnærminger til ambient light.

Noe annet som særmerker Advanced-prosessen til Eye-One er at programmet spør om man ønsker at det skal foreta en ”Auto Monitor Calibration”. Krysser man av for dette, undersøker programmet om skjermen støtter endring av lysstyrke, kontrast og hvitpunkt i software. Hvis ja slipper man å endre noe som helst ved hjelp av kontrollene på skjermen under kalibreringsprosessen, som altså blir helt automatisert.

Vi fikk ja, og kjørte i gang ”Auto Monitor Calibration”. Noen minutter senere var det over, og vi lagret resultatet, som nå inkluderte en lysstyrke meget nær det målet vi hadde satt. Skjermens lysstyrke var 118,7 cd/m2, sto det i oppsummeringen – målet var 120 cd/m2.

Det hadde nok vært en god idé om også Easy hadde omfattet en reduksjon av lysstyrken til et fornuftig nivå, siden mange skjermer kommer fra fabrikkene med altfor høye innstillinger for dette, noe som gir brukerne lite realistiske forhåndsvisninger av hvordan bilder vil bli ved printing. I tillegg påvirker en overdrevent høy lysstyrke skjermenes levetid – den ”brennes” rett og slett ut tidligere enn nødvendig.

X-Rite ColorMunki Photo

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen