ColorMunki, Spyder 2 og 3, Eye-One Display

Brukervennlighet - skjermkalibrering

Vurdering ColorMunki: Karakter
Vurdering Spyder 3 Elite Karakter
Vurdering Spyder 2 Pro Karakter
Vurdering Eye-One Display 2 Karakter

Kalibrering av stasjonær LCD-skjerm med vedlagt programvare

Vår første "forsøkskanin" var en 19-tommers Eizo ColorEdge CG19 stasjonær LCD-skjerm. Vi eliminerte den eksisterende kalibreringen (vi hadde kalibrert skjermen tidligere) og satte luminans* ("lysstyrke", solsymbolet i skjermens innstillingsmeny) til 100 prosent, hvitpunkt til 6500 K** og gamma til 2,2. Vi passet også på å skru av skjermbeskytteren og strømsparingen, siden slike funksjoner kan forstyrre kalibreringsprosessen ved at de plutselig slår inn mens den er i gang. Vi forsøkte også - i den grad det var praktisk mulig - å eliminere eksterne lyskilder som glødelamper, spotlights, vinduer uten gardiner og liknende.

Deretter lot vi skjermen varme seg opp i cirka en time – i løpet av den første tiden etter at en skjerm er slått på, vil skjermbildet kunne endre seg, og en kalibrering gjort før skjermen er tilstrekkelig oppvarmet, vil dermed kunne bli unøyaktig fordi den tar utgangspunkt i skjermens egenskaper slik de er før skjermen har rukket å stabilisere seg.

* Begrepene luminans og lysstyrke (luminance og brightness) brukes ofte om hverandre, men egentlig er de to ordene ment å beskrive to forskjellige ting. Luminans er mengden lys per arealenhet, mens lysstyrke (brightness) viser til hva det menneskelige øye oppfatter, og involverer derfor en subjektiv faktor. Spesielt interesserte kan lese mer om dette her.

(** Ikke alle er enige i at 6500 K er det optimale kalibreringsmålet for LCD-skjermer (i motsetning til CRT-skjermer, der alle synes å være enige om at 6500 K normalt er best). En del mener at man ved kalibrering av LCD-skjermer bør velge såkalt native white point (d.v.s. skjermens naturlige hvitpunkt) under kalibreringen. De belegger kort fortalt dette med at det å "tvinge" en LCD-skjerm til å vise noe annet enn "native" kan påvirke bildekvaliteten negativt. I denne testen har vi imidlertid valgt å bruke 6500 K som hvitpunkt. Undertegnede har aldri opplevd noen problemer med denne innstillingen. 6500 K er dessuten anbefalingen vi fikk av de ansatte hos importøren av Eizo - Profildata. Men skulle man oppleve at kalibreringen av en LCD ikke gir et godt resultat, kan det være verdt å prøve å bytte ut 6500 K med "native", og se om det gjør noen forskjell.)

ATI Catalyst Control Center

Ett fenomen skapte en del hodebry – etter restart av laptopen etter kalibrering var kalibreringen plutselig borte. Dette var lett å se med øyet – skjermen gikk tilbake til det utseendet den hadde før kalibrering. Etter en del undersøkelser viste det seg å være ATI Catalyst som var årsaken til problemet. Dette er et program som ofte installeres sammen med driverne til skjermkort fra ATI, og som er ment å gi brukeren mulighet til å gjøre en del avanserte justeringer i forbindelse med for eksempel videoavspilling og gaming. Men i vårt tilfelle skapte det altså problemer for kalibreringen.

Vi valgte å deaktivere (ikke avinstallere) ATI Catalyst ved å gå til Windows’ Start-meny, klikke ”Run”, skrive inn ”msconfig” og trykke Enter. Dette bringer opp et verktøy der man ved å velge ”Startup”-fanen kan se hva av programmer som startes opp når Windows starter, og med et klikk kan deaktivere eller aktivere hvert enkelt element. Vi lette oss fram til ”CLI.exe”, som er Catalyst-programmet, fjernet haken i den korresponderende boksen, og startet Windows på nytt. Viola – plutselig fikk kalibreringene være i fred. For oss var dette en helt grei løsning – vi hadde ingen bruk for ATI Catalyst sitt kontrollsenter likevel. Og skulle vi få det, kan vi raskt og enkelt aktivere det igjen ved å gå tilbake til msconfig.

 

X-Rite ColorMunki Photo

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen