ColorMunki, Spyder 2 og 3, Eye-One Display

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Installasjon

 
Vurdering ColorMunki: Karakter
Vurdering Spyder 3 Elite Karakter
Vurdering Spyder 2 Pro Karakter
Vurdering Eye-One Display 2 Karakter

Samtlige kalibratorer ledsages av software som må installeres før enhetene kan tas i bruk. På dette punktet fulgte vi vanlig prosedyre – vi passet på å installere nødvendig programvare før tilkobling av de ulike enhetene.

ColorMunki Photo

Installasjonen av ColorMunki viste seg snart å være overraskende kronglete. På den medfølgende CD-en, som vi trodde inneholdt software, var det nemlig ikke noe annet enn et lite program som åpnet et vindu med en oppfordring om å tillate nedlasting av nødvendig programvare fra Internett. Det var ingen installasjonsfiler på CD-en.

Man må altså ha Internett-tilknytning for i det hele tatt å få installert ColorMunki.

Men det er ikke alt. Da vi koblet til nettet og begynte nedlastingen, fant vi ut at den nødvendige programvaren, som er samlet i en zip-fil, er på hele 318 MB.

Man må altså ha en ganske rask Internett-tilknytning også. Med et gammelt K56 modem ville nedlastingsprosessen ha tatt mange timer.

Nå har vel de fleste som kan tenkes å kjøpe produkter som dette Internett, men vi synes X-Rite går litt vel langt når de gjør installasjonen av et produkt som dette avhengig av Internett-tilgang, og av nedlasting av en fil på over 300 MB. Det er faktisk ikke alle fotografer som har alle sine PC-er tilkoblet Internett, for eksempel, siden dette uvergelig utsetter systemet for en viss risiko. Og det er slett ikke alle som har tilgang til bredbånd.

X-Rite burde i hvert fall ha gjort det mulig å velge mellom installasjon fra CD og nedlasting av nyeste versjon fra Internett.

Vel – da den 318 MB store zip-filen var lastet ned, så vi fram til en rask og enkel installasjonsprosess. Men bare sekunder senere, under begynnelsen på installasjonen, dukket det opp en advarsel om at Microsoft .net framework version 3.5 SP1 ikke var installert, og at programmet ville måtte installere denne komponenten – ColorMunkis software er altså avhengig av denne for å fungere. Dette kunne ta opptil 30 minutter, fikk vi opplyst.

Dermed var det bare å gå å ta seg en kopp kaffe.

Om lag ti minutter senere var .net-oppdateringen fullført, og installasjonen kunne fortsette. Snart fikk vi imidlertid vite at ColorMunki trengte en nyere versjon av Java også. Vi klikket OK igjen, og ventet. Minuttene gikk.

Om lag en halvtime etter at vi åpnet zip-filen, var programvareinstallasjonen omsider over. Vi koblet enheten til en ledig USB-port, og noen sekunder senere var ColorMunki installert og klar til bruk. Men alt i alt hadde installasjonsprosjektet tatt om lag en time.

Nå må det naturligvis sies at test-PC-en ikke var verdens mest oppdaterte – hadde vi kjørt Windows Update jevnlig, ville Microsoft .net framework version 3.5 SP1 for lengst ha vært installert (test-PC-en kjører Windows XP Professional). Men det er nok mange brukere der ute som ikke har kjørt Windows Update på en stund.

En slik installasjonsprosess er ikke verdens beste start på bruken av et nytt produkt. Skal prosessen gå helt smertefritt, må man ha både bredbånd og et nylig oppdatert operativsystem. Det innebærer ganske høye krav til brukerne. Og ColorMunki er ikke beregnet på guruene, men på vanlige brukere.

Spyder 3 Elite og Spyder 2 Pro

Installasjonen av Spyder 3 Elite og Spyder 2 Pro, derimot, var fullstendig uproblematisk. Det eneste irritasjonsmomentet var at vi måtte skrive inn et lisensnummer ved oppstart av programvaren for første gang – men dette er selvfølgelig en bagatell. Både nye Spyder 3 Elite og gamle Spyder 2 Pro gjorde det altså bedre enn ColorMunki på brukervennlighet i forbindelse med installasjon. All nødvendig programvare lå på CD-ene, og installasjonen var over på få minutter.

Eye-One Display 2

Det samme gjeldt X-Rite’s Eye-One. Vi satte den medfølgende CD-en og klikket oss igjennom installasjonsprogrammet på få minutter. Eneste antydning til komplikasjon var at vi ble bedt om å restarte PC-en for å fullføre installasjonen.

X-Rite ColorMunki Photo

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

GretagMacbeth Eye-One Display II

Datacolor Spyder3 Elite

Datacolor Spyder2Pro Studio

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen