Colombia satser på billigmaskiner.

Prosjektet One Laptop Per Child (OLPC) har lenge slitt med å sette drømmen ut i live. Grunnleggeren Nicolas Negroponte drømte om en verden hvor billige, men gode maskiner, kunne hjelpe fattige barn å forstå den digitale utviklingen.

Maskinene var klare, men drømmen var likevel vanskelig å realisere.

Vanskelig å dele ut
Negroponte oppdaget nemlig fort at det var ikke bare lett å dele ut maskinene til trengende. Mottakerlandene kastet seg ikke akkurat over maskinene.

- Jeg har til en viss grad underestimert forskjellen mellom et håndtrykk med statsledere og å ha en ferdigutfylt sjekk i hånden. Det har vært skuffende, har Negroponte tidligere uttalt.

Nå blir det derimot endelig fart i sakene.


Maskinen XO 1 er spesialbygd for barnebruk. Norske Opera er en av bidragsyterne.

Colombia tar 65.000
Ifølge BBC sier nemlig Colombia at de vil gå til innkjøp av 65.000 eksemplarer av maskinen XO 1 fra OLPC. I første rekke vil de dele ut 15.000 maskiner til små byer og landsbyer. Formålet er å få barna som bor her opp på et internasjonalt nivå med henhold til digital kompetanse.

- Vi ønsker å gi alle barn i barneskolen samme mulighet til å tilegne seg kunnskap som de mest privilegerte barna i New York, Berlin eller Tokyo, sier ordfører i Caleda, området hvor maskinene i første rekke skal distribueres, Mario Aristizabal, ifølge BBC.

OLPC har lenge slitt med få mottakerland for de nye maskinene. Formålet var å få ut en million enheter innen kort tid. Så langt har kun 600.000 maskiner kommet ut til barna som trenger dem.

Økende interesse
Negroponte selv gir derimot ikke opp og han mener avtalen med Colombia gir god grunn til å fortsette prosjektet. I tillegg melder han at stadig flere land melder sin interesse for maskinene.

Også på den tekniske siden er det tydelig at OLPC ikke planlegger å gi opp. De meldte i forrige uke at de planlegger en ny versjon av XO til 2010.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen