Cobalt føres videre under open-source

Sun Microsystems stoppet salget av alle modeller i Cobalt-serien tidligere i år, og selskapet satser nok istedet på alliansen med AMD for å selge x86-servere i Sun Fire serien. Siste mulighet til å bestille Cobalt-servere direkte fra Sun gikk ut 20. november i år. Disse serverne har vært spesielt rettet mot webhosting og kjørte er operativsystem spesielt rettet mot dette, Cobalt OS. Opererativsystemet var Linux-basert, men inneholdt spesielle Java-baserte GUI-verktøy for å administrere "virtual hosts", mail, DNS, brukere, etc.

På global basis er det mange mindre ISP-er som har satset på Cobalt-servere ettersom disse gir en enkel start i et grafisk driftsmiljø. Selv om serverne også har fått dårlig rykte på seg for sikkerhetsoppdateringer og litt sære løsninger, er det selvsagt dårlige nyheter for mange kunder at hele serien fases ut - inkludert oppdateringer.

Julegaven til Cobalt-miljøet fra Sun Microsystems var å gjøre all software tilhørende Cobalt-serien tilgjengelig under open-source lisens. Operativsystemet er Linux-basert og allerede open-souce. Avgjørelsen har imidlertid alt å si for de integrerte applikasjonene, eksempelvis "siteadmin" - som gjør at en webhosting kunde kan logge seg inn på sitt hjemmeområde i et Java-grensesnitt og administrere brukere, sette opp maillister, etc.

Selv om de tilhørende applikasjonene, som har gjort Cobalt-serien attraktiv i sitt segment, gis ut under open-source flagget, vil nok dette allikevel ikke hindre at de fleste bedrifter heller går andre veier når de skal legge kunder på sine servere. Halvprofesjonelle løsninger uten tung støtte er trolig ikke noe å satse på. Et mulig problem kan være det faktum at Cobalt-grensesnittet var meget brukervennlig ovenfor kunden og at man derfor møter liten forståelse fra disse når man vil innføre andre typer servere. Fra en "drifters" side er imidlertid Cobalt ikke spesielt attraktivt og vil nok neppe savnes.

En liste over tilgjenglig software for Cobalt-serien kan du se her: http://ftp.cobalt.sun.com/pub/.

 

(Kilder: ITWorld, Sun, ZDNet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen