Cobalt-servere forsvinner fra markedet


Sun Cobalt RaQ 550

Siste mulighet til å bestille Cobalt-servere direkte fra Sun gikk ut 20. november i år. Disse serverne har vært spesielt rettet mot webhosting og kjørte er operativsystem spesielt rettet mot dette, Cobalt OS. Opererativsystemet var Linux-basert, men inneholdt spesielle Java-baserte GUI-verktøy for å administrere "virtual hosts", mail, DNS, brukere, etc.

Selv om serverne ved første øyekast har virket meget attraktive, har dette kun vært halve sannheten. Applikasjonene som kjører på serverne er tett integrert med operativsystemet og dette har vært problematisk ved eksempelvis sikkerhetsoppgraderinger. For å oppgradere eksempelvis PHP eller Apache må man normalt vente på en spesiell pakke (.pkg) fra Sun slik at installeringen blir gjort riktig. Det faktum at Sun har vært ekstremt trege med å lage slike oppdateringer både til applikasjoner og operativsystem har dessverre gjort disse serverne ekstremt utsatt for innbrudd.

Cobalt-serien brukte spesiell type hardware og dersom noe gikk i stykker måtte reservedeler bestilles fra Sun. På dette punktet har nok kunder opplevd både positive og negative sider. Når til og med kjøleviftene til strømforsyningen må spesialbestilles fra Danmark, går det ikke alltid problemfritt - spesielt i et miljø der det er kunders krav til nærmere 100 prosent oppetid.

Serverne lå normalt i prisklassen 10-25 000 norske kroner og vil nok kanskje savnes av enkelte - selv om Sun synes å ha hatt dårlig oppfølging rundt disse produktene (ihvertfall i Norge).

Grunnen til at Sun først lanserte Cobalt-serien var et ønske om å utvide sine Linux-tilbud. Dersom man hadde satset på en standard distro og ikke bygget inn sære funksjoner og integrasjon, kunne serien kanskje overlevd med hjelp av Linux-leverandøren?

Du kan lese mer om Cobalt hos Sun: End of Life Server Appliances.

 

(Kilder: Internetnews, Sun Microsystems)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen