CNN får bruke droner på direkten
Teknofil
(Bilde: YouTube (CNN))

CNN får bruke droner på direkten

Dette kan revolusjonere nyhetssendingene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Droner er fortsatt et relativt nytt innslag i samfunnet. I USA har reglene vært ganske strenge på bruken av slike ubemannede, fjernstyrte luftfartøy til kommersiell bruk, men nå kan det virke som de er klare til å løsne litt på snippen.

Ifølge Wall Street Journal har nemlig nyhetsselskapet CNN fått tillatelse fra de amerikanske luftfartsmyndighetene FAA til å bruke droner i sin nyhetsdekning.

Meningsløst å be om tillatelse i forkant

De gjeldende reglene over dammen er at selskaper må melde fra til FAA tre dager i forveien for å kunne bruke droner lovlig. I tillegg må de innhente tillatelser fra folk som bor i nærheten, og dessuten kun gjøre opptakene på et lukket sett.

– Slike restriksjoner er helt meningsløse når vi skal dekke nyheter på direkten, sier CNN-sjef David Vigilante til Wall Street Journal.

De neste 1-2 årene vil CNN teste ut forskjellige typer droner i sin nyhetsdekning, og dele erfaringene sine med FAA. Georgia Tech Research Institute skal i tillegg gjøre en studie på drone-bruken til CNN.

Fortsatt lov med droner i Norge

Siden april i fjor har vi i Norge hatt lov til å bruke kameradroner uten å søke tillatelse fra Luftfartstilsynet i forkant. Riktignok under visse forutsettinger, og med noen unntak. For eksempel må opptakene være til privat bruk, og dronen kan ikke være utstyrt med sensorer til kartlegging av områder. Ellers trenger du godkjenning fra tilsynet.

Nå melder Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at de skal videreføre ordningen fra i fjor utover i 2015. Samtidig jobber Luftfartstilsynet med å lage et nytt regelverk for kommersiell bruk av droner, hvor selskaper fortsatt trenger tillatelser for å gjøre opptak. Dersom norske myndigheter også åpner opp, vil du kanskje få drone-opptak gjort av nyhetsselskapene her til lands om litt.

Ellers er drone-opptak regulert av åndsverkloven (publisering av opptaket) og straffeloven (av hensyn til privatlivets fred og ulovlig overvåking). Les mer hos Datatilsynet om disse bestemmelsene.

Filmskaper filmet spøkelsesby med en drone
Slik har du neppe sett Tsjernobyl »

(Kilder: Wall Street JournalNasjonal sikkerhetsmyndighetDatatilsynet, YouTube)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen