Test

Cloverfield

«Å shit! Det var heldigvis bare en film», er førstereaksjonen etter å ha sett ”Cloverfield”. Opplevelsen kan best sammenlignes med å se tvillingtårnene kollapse i New York 11.september 2001. Koblingen har garantert vært tiltenkt fra manusets første skrevne ord: la publikum ta del i terroren trygt plassert i kinosetene. Bak filmens massive hype ligger det nemlig et genuint ønske om å gi oss en ny type filmopplevelse, derfor fortjener filmen å sees også av de som stikker fingeren i munnen og simulerer brekning når markedsføringa blir for masete.

"Cloverfield" er heldigvis det nærmeste de fleste av oss noensinne kommer en katastrofe


Hva om…

Vennskap, sjalusi og drama pakkes glimrende sammen i filmens første kvarter. Festen er i full gang, men så smeller det – i horisonten eksploderer bygningene og med ett kommer hodet på selveste frihetsgudinnen flygende. Men før helvete bryter løs rekker vi å bli rimelig glad i disse intetanende New York-borgerne. Rob som planlegger å reise til Japan, vekk fra Beth - jenta han i all hemmelighet elsker. Jason, broren til Rob og kjæresten hans Lily, som har planlagt avskjedsfesten for Rob. Og så raringen Hud, han som filmer det hele og som på den måten blir filmens øyne.

Hjemmefest, håndholdt kamera, kompiser og god drikke. Filmen bygger rolig opp og bruker lun humor for å lulle oss inn i en følelse av ro og hygge. Men når kinaputtene først kommer snikende under det komfortable ullteppet skal det lite til før undertøyet drypper.

Intens filming og håndholdt kamera gjør
Intens filming og håndholdt kamera gjør "Cloverfield" til en banebrytende guffen filmopplevelse.

For hva hadde faktisk skjedd om vi ble angrepet av noe stort og mystisk som ingen kunne gi noen forklaring på? Hvordan hadde det foregått? Hvordan ville menneskene reagert om en storby sto på randen av kollaps? Det er tankespinn av den typen ”Cloverfield” ernærer seg på. Det er altså ambisiøse saker produsent J.J. Abrams (”Lost”) og resten av teamet har tatt seg fore, og med det fødes også ideen om at filmen kunne ha stått enda sterkere og dermed utvetydelig bekreftet seg selv som en klassiker innen genren – det har den nemlig potensial til!

Lukker gapet

Man kan lett argumentere for at ”Cloverfield” gjør det samme med science fiction-filmen som det ”Blair Witch Project” gjorde med skrekkfilmen. Begge filmene tilbyr en annen form for innlevelse og virkemidlene er mange av de samme. Forskjellen ligger i omfanget. Der ”Blair Witch Project” var en tett, klaustrofobisk skrekkfilm satt i en skog, er ”Cloverfield” en massiv, apokalyptisk katastrofefilm satt i en storby. Og filmen lykkes i stor grad å skildre den utenkelige katastrofen, panikken og kaoset. Forhåpentligvis er dette så nært vi noensinne kommer undergangen.

Håndholdt, skjelvende kamera og ukjente skuespillere med potens og troverdighet forsterker følelsen av autensitet. Filmen lukker effektivt gapet mellom vår rolle som tilskuer og vår rolle som deltaker. Sammen med Rob, Hus og de andre løper vi for livet gjennom New Yorks gater, og fytterakkern som det kribler i kroppen. Det eneste som smaker surt er de digitale effektene, som ikke alltid blender like godt inn i bakgrunnen som man skulle ønske, og dermed brytes magien fra tid til annen. Det er virkelig synd at slurv på håndverkssiden innvirker på helhetsinntrykket.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

”Cloverfield” er en film som pusher grenser. Den er ambisiøs og gjør et helhjerta forsøk på å gi oss en filmopplevelse vi aldri har sett maken til før. Samtidig er den underholdende som få – sjokkene er både en fryd og en pine. Nå er det bare å vente på bølgen av lavbudsjetts katastrofefilmer med ”Cloverfield” som inspirasjonskilde. Denne trendsetteren av en film vil garantert bli å regne med når filmhistoriebøkene oppdateres.

Cloverfield   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen