Anmeldelse
George Clooney som Ryan Bingham og Vera Farmiga som Alex Goran i Up in the Air.

Clooney på flytur

George Clooney spiller sitt vante jeg – en kjekk, karismatisk og kompetent kar med glimt i øyet og et kvinnetekke som ingen andre har. I Up in the Air går han under navnet Ryan Bingham, som jobber med å gi folk sparken. Det er tøffe økonomiske tider i USA, og stadig flere bedrifter må nedbemanne. Derfor reiser Bingham rundt i hele USA for å gi mennesker sparken på en profesjonell måte, mens han selv elsker jobben sin og alle flyturene. Men så en dag kommer den nyansatte Natalie med en idé som truer jobben hans – la oss heller sparke folk over webcam! Og ikke nok med det, Bingham har fått øynene opp for den vakre Alex, men er han klar til å finne seg i ro på ett sted?

Regissør og manusforfatter Jason Reitman står bak alle indiefilmers moderne mor – Juno med Ellen Page fra 2007. Up in the Air har litt færre indietrekk à la ironisk-intellektuell humor, skjelvende, håndskreven tekst på skjermen og corny karakterer, men beholder sjarmen og de romantiske trekkene. George Clooney er alltid en slags kvalitetsbauta i omtrent alle filmene han er med i, og sørger sammen med det sterke skuespillerensemblet med Vera Farmiga, Anna Kendrick, J.K. Simmons og Sam Elliott for at Up in the Air er et solid romantisk drama med komiske elementer. Up in the Air er basert på boka med samme navn av Walter Kirn fra 2001.

Sjarm vs. glætthet

Omslaget forteller egentlig en god del om denne filmen. George Clooney og Vera Farmiga sitter og koser seg i en trivelig passiar med dunkel, men fremdeles varm belysning og hyggelige smil. Up in the Air er et typisk eksempel på en film som balanserer mellom å være sjarmerende og velspilt på den ene siden, og altfor "glætt" og perfekt på den andre. Heldigvis er det en rekke positive elementer som holder beina til filmen trygt plantet på jorda, til tross for alle flyturene Clooney tar i løpet av filmens gang.

Det første og mest åpenbare trekket som plasserer Up in the Air i en god, ikke-pretensiøs kategori er de troverdige mellommenneskelige forholdene. Clooneys kompliserte kjærlighetsforhold til Farmigas rollefigur Alex, og hans far/datter-aktige forhold til Natalie i Anna Kendricks skikkelse får frem litt flere nyanser enn de rent perfekte og stereotypiske mannsidealene han i tillegg besitter. Disse små variasjonene innen erketypiske George Clooney-figurer gjør opplevelsen mindre tynnslitt og mer interessant.

Romantikk vs. politikk

Et annet viktig positivt element i filmen er dypere følelses- og samfunnsmessig tematikk som lurer i bakgrunnen. Spørsmålet rundt Binghams jobb og moral er sentralt – kan det i lengden være sunt at en bransje som går ut på å gi folk sparken er voksende? Hva skjer når innskjæringsmentaliteten slår tilbake på en selv? Er det riktig å tviholde på et lite verdiskapende arbeid med klart overforbruk gjennom tusenvis av flyreiser? Nå er riktignok ikke filmen en tydelig politisk kommentar, men alle de spørsmålene vi kan trekke ut av den bidrar til å gjøre opplevelsen mer fulkommen enn det rene romantiske dramaet som er i hovedsetet.

Filmens noe svakere sider er følelsen av at det hele blir for velspilt, velregissert, velskrevet og velprodusert. For min del bikker ikke opplevelsen over i et glattpolert terreng, men det kan godt tenkes at andre vil synes nettopp det. Up in the Air er en Hollywood-film med klassisk oppbygging, og de som finner romantiske dramaer å være kjedelige vil neppe la seg omvende av denne filmen. Men man vet aldri, kanskje Clooneys uendelige sjarm kan slå over på dem? I det store og hele er likevel Up in the Air en positiv opplevelse, selv om den ikke inneholder de største filmhistoriske overraskelsene.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Up in the Air er en romantisk dramakomedie som er glitrende spilt av Clooney og co som får frem nyanser og dynamikk i deres ulike forhold til hverandre. I tillegg bidrar filmen med mer eller mindre subtile samfunnsmessige kommentarer, noe som beriker opplevelsen totalt sett. Filmen er vellagd på alle måter uten å bli for monoton og glattpolert, og anbefales derfor til alle som ikke frykter litt romantikk i utgangspunktet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen