CJ7

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er to grunner til at Stephen Chow er kjent i vesten; ”Shaolin Soccer” og ”Kung Fu Hustle”. Førstnevnte er en slapstick-komedie om en mislykket munk som blir fotballspiller, mens sistnevnte er en slapstick-komedie om en mislykket småtyv som vil bli gjengmedlem. Begge filmene er regissert og skrevet av Chow, i tillegg til at han har hovedrollen. Mye er felles med Chows nye film ”CJ7”.

Xu Jiao overbeviser i rollen som lille Dicky.
Xu Jiao overbeviser i rollen som lille Dicky.

Mye Chow

Filmen er regissert av Chow, skrevet av Chow, og han har en av hovedrollene. Filmen er også en slapstick-komedie hvor Chow spiller en fattig, litt mislykket mann, som med større eller mindre grad av hell kjemper seg opp og frem i livet. ”CJ7” har også ganske store doser humor men det er en viktig ting som skiller filmen fra Chows tidligere: ”CJ7” er en barnefilm.

Hovedrollen i filmen spilles av 11 år gamle Xu Jiao. Dette er jenta fra Ningbo nær Shanghais første film, men hun spiller forbløffende overbevisende i rollen som den unge gutten (!) Dicky. Dickys far, spilt av Stephen Chow, er en fattig migrantarbeider som bruker alle sine penger på å sende sønnen på en dyr privatskole slik at han skal få den utdannelsen faren aldri fikk. Alle de andre på skolen er dog rike, og Dicky er dermed et naturlig mobbeoffer. Det er helt til CJ7 dukker opp. En av de rike gutta på skolen har fått et revolusjonerende leketøy, en robothund med kodenavnet CJ1. Den finnes det bare to av i verden; den ene har den amerikanske presidentens barn, den andre har rikingen i Dickys klasse. Når Dickys far senere kommer hjem med et mystisk leketøy, døper Dicky leketøyet CJ7, for å overgå klassekameraten.

Chow og sønnen lever under fattige kår.
Chow og sønnen lever under fattige kår.


Det Dicky ikke vet, er at faren har funnet leketøyet på bossplassen, men det ingen av de vet, er at CJ7 er fra verdensrommet. Det som begynner som en grønn ball, utvikler seg etter hvert til å bli en romhund. Og i god E.T.-stil hjelper romhunden Dicky med det meste, og blir til slutt den store helten. Rent filmteknisk er ”CJ7” bra. Skuespillerne er flinke, og særlig Xu Jiao imponerer. Hun takler komikk like godt som dramatikk, og særlig de mer desperate og følelsesladde scenene er veldig overbevisende. Stephen Chow gjør også en god figur, selv om han har vært morsommere før. Dog er ikke ”CJ7” en ren komedie, her skal det være både dramatikk og action i tillegg til latter. Et godt lag rundt hovedrollene holder også filmen godt i gang, og spesialeffektene som i enkelte internettfora har fått kritikk, er også overbevisende.

Filmskaperne har fått overraskende mye pes for spesialeffektene, som det i grunnen ikke er noen grunn å klage over.
Filmskaperne har fått overraskende mye pes for spesialeffektene, som det i grunnen ikke er noen grunn å klage over.

DVD-bom

”CJ7” er med andre ord en fin barnefilm som viser at verden er mer enn Disney, og at det er noen her i verden som ikke bor i Beverly Hills. Men her kommer også et av de største problemene med den norske versjonen av ”CJ7”; den er ikke dubbet. Filmen er nok i utgangspunktet for barnslig til å kunne selge noe særlig til et publikum som er voksent nok til å lese tekstingen, og andelen barn i Norge som skjønner kinesisk er forsvinnende liten. Dermed bommer DVD-utgivelsen ganske grundig på markedet. Selvfølgelig er det noen som er gamle nok til å lese tekstingen som vil kjøpe filmen og få glede av den, men hovedmålgruppen ligger helt klart i barneskolesegmentet. På DVD-versjonen finnes det også både engelsk, polsk og italiensk (!) lydspor i tillegg til mandarinkinesisk, men altså ikke norsk.

DVD-utgaven er ellers ganske bra, med omfattende ekstramateriale med blant annet flere bakomfilmer og trailere, ett kommentarspor, i tillegg til at alle de fire talespråkene har lyd i 5.1-format.

Konklusjon

”CJ7” er en god barnefilm, kreativ, fargerik og morsom, men selve DVD-utgaven bommer. Filmen er ikke interessant nok for ungdommer og voksne til at en utgave uten norsk talespråk vil være kommersielt levedyktig. Dette er trist, for filmen viser på en god måte en annen hverdag enn det norske barn er vant med, og vi har alle godt av å se at folk lever annerledes enn i Hollywood.

CJ7 - den magiske romhunden

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen