Test

City of Men

Se større versjon og flere bilder
Douglas Silva spiller bra som Acerola. Foto: Sandrew Metronome

TV-serien "City of Men" har gått på NRK2 i vår, og nå har Sandrew Metronome gitt ut episodene fra NRK2 på DVD. Vi får levert episoder fra det som originalt var sesong 1 og 2 av den portugisiske serien om slumguttene Acerola og Laranjinha. De to guttene vokser opp i slummen i Rio de Janeiro, og gjennom serien får vi et lite innblikk i deres hverdag, hvor de både støter på problemet som de fleste møter på gjennom oppveksten, og på noen problemer som er ganske spesielle for livet i den brasilianske favelaen. Det er vel de færreste av oss som har måttet bekymre oss for at storesøsteren vår er sammen med gangsterbossen i bakken. Samtidig klarer de alle fleste å identifisere seg med forventingene og presset tenåringer verden over føler foran sin seksuelle debut. TV-serien behandler disse spørsmålene på en interessant måte, med et usedvanlig naivt blikk på tingenes tilstand.

Barne-TV

Serien har en barne-TV-aktig oppbygning. Historiene starter og avsluttes i samme episode, og som oftest er det en av kameratene som klarer å vikle seg inn i et problem som den andre må løse. Sånn sett er historienmalen på linje med den vi finner i gjennomsnittlige tsjekkiske dukkefilmer. Allikevel er det noe som gjør "City of Men" mer severdig enn østeuropeiske marionett-eventyr; realismen.

Se større versjon og flere bilder
Livet i favelaen kan bli ensomt. Foto: Sandrew Metronome

Faktisk var det først et godt stykke ut i første episode at undertegnede skjønte helt og fullt at "City of Men" ikke var en dokumentar. Det er tydelig at folkene bak TV-serien har et helt unikt innblikk i Brasils fattige områder, og at de har en helt egen tilgang til "baksiden" av samfunnet i Sør-Amerikas største land. De purunge skuespillerne leverer smil og tårer, latter og engstelse som om det er den mest naturlig ting i verden, og den tette kameraføringen og frenetiske klippingen gir serien et dokumentarisk preg. Historiene er for grunne til å engasjere, men alle andre sider ved serien når inn til følelsene, og trykker på akkurat de rette knappene for å lokke fram både smilet og gråten. På en latterlig naiv måte klarer dermed "City of Men" å engasjere seerne i tema som fattigdom, raseskille og ungdomskriminalitet, samtidig som historiene er enkle som fy.

Gud og menn

"City of God" vant et hav av priser når den kom i 2002, og filmen imponerte med å gi en utrolig henrivende og teknisk overbevisende fremstilling av miljøet i Rios slumkvarter på 60- og 70-tallet. "City of Men" mangler både den tekniske fullkommenheten og den strålende historien som lå til bunn for filmen, men TV-serien er allikevel en naturlig arvtaker til spillefilmen. TV-serien fremkaller den samme følelsen av tilbakelent desperasjon og solbleket fattigdom som filmen, og sper på med den samme varme humoren og frodige karakterskildringer som "City of God".

City of Men   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen