Citizen Kane er tidenes beste

Foto: AFI
Foto: AFI

American Film Institute (AFI) har de siste 10 årene holdt sin "100 Years... 100 Movies"-kåring, hvor de har kåret alt fra beste filmlatter til beste filmmusikk. I 1998 ble tidenes beste amerikanske filmer kåret, og nå i 2007 er det 10 års-jubileum for denne listen.

"Citizen Kane" gikk også ut som vinner ved forrige korsvei, men det er flere endringer på listen. For eksempel har "Gudfaren" klatret opp til en andreplass. Publikumsfavoritten "Frihetens Regn" har også kommet inn på listen – den var ikke representert forrige gang. Den eneste filmen fra 2000-tallet er "Ringenes Herre: Ringens Brorskap".

Kritikkverdig

AFI har måttet tåle kritikk for sitt arbeid med å fremme interesse for amerikansk film. Nettopp det at kun amerikanske filmer er med på listen gjør at den kan oppleves som ganske tåpelig Hollywood-onani.

AFI ble etablert i 1967, har sin egen filmfestival; AFI Fest, og gir ut "AFI Life Achievment Award". I tillegg jobber de med preservering av historisk amerikansk film.

Rosebud

"Citizen" Kane ble utgitt i 1941 og var debutfilmen til Orson Welles, en film han både regisserte og selv spilte hovedrollen i. Filmen følger mediemogulen Charles Foster Kane etter han uttaler et ord – Rosebud – rett før han dør. Etter dette graver filmen i Kanes liv for å finne betydningen av dette ene ordet. Filmen vant oscar, og har gang på gang blitt kåret til tidenes beste og mest innflytelsesrike film.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen