Fra Venstre: Administrerende direktør Jørgen Myrland, Ida Louise Asplund Sjo, deltager program for lederutvikling, og Odd Johnny Winge, senior vice president og general manager i Cisco International.

Bedriftsprofil Cisco

Fra Venstre: Administrerende direktør Jørgen Myrland, Ida Louise Asplund Sjo, deltager program for lederutvikling, og Odd Johnny Winge, senior vice president og general manager i Cisco International.

–  Vi kan like gjerne ansette en teolog som en ingeniør

Cisco mener personlige egenskaper er viktigere enn utdannelsen.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

Hardware.no’s bedriftsprofil

Hardware.no vil se på en rekke IT-bedrifter i et jobb- og karriereperspektiv. Vi gir et snapshot av bedriftene og lar dem selv fortelle hva de kan tilby av karrieremuligheter, faglig utvikling, sosialt fellesskap og andre goder. Målet er å gi deg som jobbsøker et bredere kjennskap til IT-arbeidsmarkedet.

Uansett om du kjenner Cisco eller ikke, har du nok et forhold til dem. Du kan ikke bevege deg langt på internett uten å støte på et av produktene eller teknologiene deres.

Cisco er et av verdens største IT-selskaper med rundt 70 000 ansatte rundt om i verden. Opprinnelsen er å finne i Silicon Valley, nærmere bestemt ved Stanford University. Navnet er hentet fra San FranCISCO, og logoen forestiller Golden Gate Bridge.

Lenge var Cisco synonymt med svitsjer og rutere. For noen år siden satset ledelsen på at kommunikasjon er framtiden. De la om fra å være en produsent av maskinvare til å fokusere på alt i grensesnittet mellom teknologi og kommunikasjon mellom mennesker. Deretter kjøpte de opp en svært lang rekke selskaper med relevante og spennende teknologier.

Videoer fra to Cisco-kontorer på hver sin side av kloden. Det er dag i Europa og natt i USA.
Videoer fra to Cisco-kontorer på hver sin side av kloden. Det er dag i Europa og natt i USA.

– Sammen skaper vi en enorm kraft

I Norge hadde Cisco kun en salgsorganisasjon som tok hånd om partnere og kunder, inntil de i 2010 kjøpte Tandberg Data, som var blant de fremste i verden innen videokonferanser.

– Vi er en del av et stort globalt selskap, og jeg tror nok at medarbeiderne i Norge føler seg som deler av en stor familie, sier administrerende direktør Jørgen Myrland. Han synes Cisco i Norge er en bedre betegnelse enn Cisco Norge fordi det i større grad understreker dette store fellesskapet.

Ansettelser står for døren både til salgsorganisasjonen og til ingeniørdivisjonen som i praksis er det tidligere Tandberg. Mange momenter spiller inn når de nyansatte skal vurderes. For Myrland er det svært viktig at de nye medarbeiderne passer inn i den større Cisco-familien og kan stille seg bak visjonen deres: Changing the way we work, live, play and learn.

I jobbintervjuene begynner han alltid med å snakke om selskapets visjon og verdier:

– Vår «mission» er å skape banebrytende verdier og muligheter for oss selv, partnere og kunder. Skal kunden betale må de ha noe som gir mer og bedre verdi. Andre kan være billigere. Vi skal gå veien ingen har gått før oss, og når 70 000 medarbeidere går sammen skaper det enorm kraft. Vi har en sterk felles visjon og en sterk felles kultur som driver oss fremover.

Beste arbeidsplass-prisen har fått hedersplassen i resepsjonen.
Beste arbeidsplass-prisen har fått hedersplassen i resepsjonen.

– Det er avgjørende at vi alle brenner for det, at også de administrative er med på visjonen så de føler at de er med på å bygge en katedral og ikke bare hogge stein. Forskjellen er å ha en større mening med det en gjør.

Hva betyr visjonen for deg personlig?

– Jeg tror jeg er innom visjonen hver dag. Det går på hvordan jeg skal prioritere tid og ressurser, og det har med omsetningen per medarbeider å gjøre. Det er viktig hva de fokuserer på og hva de velger bort. For en stund siden trakk vi oss i stillhet fra et marked som var lukrativt, men som ikke hadde framtiden foran seg. Vi valgte å prioritere bort noe som ikke var ekspansivt og framtidsrettet. Det er viktig og en fordel at alle i selskapet forstår det og tenker helhet. Om de ikke ser den større meningen, kan de henge seg opp i detaljer og kanskje oppfatte nødvendige ting som byråkrati.

– Høyere utdannelse viser høy læreevne

Kan du si noe om hva slags medarbeidere du ønsker deg, hva slags profil de skal ha?

– Vi er interessert i de kloke hodene. Da spiller det mindre rolle hvilken utdannelse de har. Vi kan like gjerne ansette en filosof eller en teolog som en økonom eller en sivilingeniør. Det er de personlige ferdighetene vi er interessert i. Når de som søker har gjennomført en høyere utdannelse har de dokumentert at de er i stand til å tilegne seg stoff og har høy evne til å lære.

De fleste som kommer inn på salgssiden er som regel likevel enten sivilingeniører eller siviløkonomer og de blir vanligvis enten account managere med kundeansvar eller systemarkitekter.

Ingeniørene som rekrutteres til tidligere Tandberg er vanligvis Master of Science fra NTNU eller de har mastergrad i realfag fra universitet.

De som kommer inn begynner som trainees og får den utdannelsen og treningen de trenger innenfor Cisco-systemet. Det begynner med 9 – 12 måneder intensiv undervisning ved et av Ciscos utdannelsessteder, vanligvis i Amsterdam eller i London, før de kommer inn i en ordinær stilling.

– Vi i salg har tidligere i stor grad ansatt folk med lang arbeidserfaring, men europaledelsen har besluttet at brorparten av dem som ansettes skal være nyutdannete, sier Myrland. – Men vi er også interessert i folk med 3-5 års arbeidserfaring som ønsker å bytte beite eller komme seg videre fra der de er havnet.

Hele organisasjonen har flyttet til Tandberg-lokalene på Lysaker.
Hele organisasjonen har flyttet til Tandberg-lokalene på Lysaker.

Vil ha nye inn i bransjen

Satsingen på nyutdannete er bevisst politikk fra Ciscos side.

– Det er mangel på folk i bransjen og som et stort selskap ønsker vi å ta noe av ansvaret for å få inn nye i stedet for å ta dem som allerede er der. Dessuten vil vi unngå forgubbing og ha tak i folk som kan se verden med nye øyne og stille de «dumme» spørsmålene.

– En annen policy er å rekruttere kvinner, og gjerne en overvekt av dem. Grunnen er at det er for lite kvinner i bransjen, så Cisco vil prioritere, ansette og lære dem opp selv. Vår policy er at 60 prosent av at alle trainees er kvinner.

Cisco ønsker også å gjøre det lettere for trainees å delta fra Norge. Mange etablerer seg og stifter familie i løpet av studietiden. Det gjør det vanskeligere for dem å gjennomføre traineeopplegg i utlandet, og begrenser derfor utvalget deres. Cisco er ledende innen video og samhandlingsverktøy, og Myrland regner med at de kan benytte denne teknologien i traineeprogrammet i nær framtid. Om kandidatene i stor grad kan fortsette å bo i Norge, vil antallet potensielle medarbeidere øke.

Cisco er i teten innen videokonferanser og vil bruke det i trainee-opplæringen.
Cisco er i teten innen videokonferanser og vil bruke det i trainee-opplæringen.

Læring står sentralt også etter traineeperioden.

– Kontinuerlig læring er bærebjelken i Cisco og også i vår kultur. Vi ”tvinger” folk til læring i den forstand at vi ser hvem som består testene. En del trening og kursing er obligatorisk og en del frivillig.

I den obligatoriske treningen inngår forretningsetikk, som i følge Myrland er så viktig at ingen får jobbe i Cisco uten å være sertifisert.

– Medarbeiderne våre må vite hva som er rett og galt. De kan møte problemstillinger som smøring, deling av konfidensiell informasjon og så videre, og for et multinasjonalt selskap er det svært viktig å ikke misbruke den markedsmakten en har.

Faktisk er det så viktig at EU har en strafferamme på opptil 10 prosent av den globale omsetningen på selskaper som driver konkurransehindrende virksomhet.

Blant de best betalte i bransjen

Hvordan er lønnsnivået for trainee’ene?

– Vi har som filosofi at vårt lønnsnivå skal ligge blant de øverste 25 – 30 prosent i vår bransje i det landet det gjelder. Dette benchmarker vi hvert år. De store selskapene deler hvert år konfidensielle lønnsdata, og Cisco justerer lønnen deretter. I Norge er det rundt 30 store selskaper som er med i den benchmarken vi er med i, og vi kjenner nivået ganske nøyaktig. Det gjelder alle stillinger, ikke bare for trainee’ene.

Hva slags mennesker vil dere ha?

– Vi er avhengige av at de vi ansetter liker å jobbe i team og kan skape verdier sammen med andre. Vi skal utvikle kunnskap i fellesskap og de vi ansetter må være gode lagspillere og ha en viss kommunikativ evne.

– Etter Ciscos oppkjøp av Tandberg har vi vokst med 20 prosent, så vi er mellom 500 og 600 ingeniører her, forteller Odd Johnny Winge. Han var utviklingssjef i Tandberg før oppkjøpet. Nå har han tittelen senior vice president og general manager, rapporterer direkte til Cisco International og har ansvaret for 2000 ingeniører i Norge, USA, India, Kina og Irland. Med seg har han Ida louise Asplund Sjo som deltar i et lederutviklingsprogram. Hun er Winges skygge for en dag når han for en gangs skyld befinner seg i Norge.

Fra venstre Jørgen Myrland, Ida Louise Asplund Sjo og Odd Johnny Winge.
Fra venstre Jørgen Myrland, Ida Louise Asplund Sjo og Odd Johnny Winge.

Hva ser dere etter når dere ansetter?

– Vi har samme filosofi som Myrland har beskrevet og forsøker å overfokusere på yngre talenter. Vi er svært aktive på NTNU og ingeniørhøyskolene for å rekruttere rett ut fra skolen. Den filosofien har vi fra Tandberg og har brakt den inn i Cisco. Talentene vi er ute etter er gjerne innen software-programmering og innen video og algoritmer, men også innen industrielt design og interaksjonsdesign. Vi lager produkter helt fra grunnen og trenger derfor et bredt spekter ingeniører.

– Interessen er viktig. Er det bare interesse for faget, eller er det for hele området vi jobber med? Skal vi ha en software-programmerer er vi ikke interessert i en som i en som aldri har programmert selv, men bare har lest litt på skolen. Vi vil ha den som har det som hobby også.

Trenger 50 ingeniører

Ifølge Winge er personlighet også viktig når Cisco ansetter.

– Passer personligheten din med oss i Cisco? Når vi bygger et selskap og bygger industri må de ha rette typen personlighet. Vi er her fordi vi har et mål og skal endre verden.

Cisco er et internasjonalt selskap. Hvordan er mulighetene til å komme seg ut og se verden?

Vi har hele tiden folk som flytter rundt omkring i verden, og vi ser det som svært viktig både for kunnskapsoverføring og kulturbygging. For tiden har vi ingeniører fra Oslo i San Jose, i Dallas, i Banglore, i Galway i Irland. Herfra og ut er det kjempestore muligheter for den som ønske det. Vi er vel kanskje det eneste norske utviklingsmiljøet med så tett tilknytning til Silicon Valley.

Winge forteller at Cisco regner med å ansette rundt 50 ingeniører i Norge i løpet av året, før han skynder seg videre til neste møte sammen med «skyggen» sin.

Les også våre tidligere bedriftsprofiler:

Forsiden akkurat nå

Til toppen