(Bilde: The Guardian/Wikipedia Commons)

CIA mistenkte Snowden allerede i 2009 - advarte ikke NSA

Kunne ha avverget lekkasjene.

Gjennom sine mange avsløringer har den nå verdenskjente varsleren Edward Snowden påført ryktet til de store etterretningsbyråene NSA og GCHQ uopprettelig skade, og fremdeles ser ikke lekkasjene ut til å nærme seg slutten.

Nå viser det seg at det andre store amerikanske etterretningsbyret CIA (Central Intelligence Agency) kunne ha bidratt til å forhindre de mange lekkasjene.

Mistenkte Snowden

Som New York Times rapporterer har etterforskere som har studert Snowdens rulleblad nøye nå avdekket at CIA, som var Snowdens tidligere arbeidsgiver, slettes ikke følte seg trygge på den unge mannen.

Mens han jobbet for byrået ble Snowden blant annet mistenkt for å prøve å skaffe seg tilgang til topphemmelige dokumenter som han ikke var autorisert til å lese.

Som et resultat av dette ble han ved en anledning sendt hjem fra jobben, og i 2009 skrev sjefen hans en kritisk rapport om Snowden hvor han bemerket en negativ utvikling i adferden og arbeidsrutinene hans.

Ble ikke videreformidlet

Av en eller annen grunn ble disse opplysningene ikke videreformidlet til den neste arbeidsgiveren NSA. Anonyme kilder som New York Times var i kontakt med sa at informasjonen simpelthen slapp «gjennom sprekkene».

Ifølge de samme kildene kunne informasjonen trolig hatt konsekvenser for hvilke arbeidsoppgaver Snowden ble tildelt hos NSA, i tillegg til graden av tilsyn han fikk fra sine overordnede.

Om opplysningene faktisk ville forhindret ham i å lekke NSA-dokumentene er likevel noe uvisst. Systemene som CIA og NSA bruker til sikkerhetsklarering av ansatte fanger nemlig normalt ikke opp mindre alvorlige klager på oppførsel, men derimot hovedsakelig større overtramp.

Andre land er også glad i overvåkning:
Russland innfører «PRISM på steroider» under OL »

(Kilde: The New York Times, via Ars Technica)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen