Test

Chords - Things We Do For Things

Strømmen av engelskspråklige rapskiver som tar veien over grensa fra Sverige er ikke overveldende. Loop Troop Rockers kom ut med en skive tidligere i år, og nå er Chords på plass med sitt nye album, forøvrig hans andre i eget navn. Førsteplata "Garden Around The Mansion" var solid og gikk ikke upåaktet hen, selv om den riktignok ikke sørget for noe mainstream-gjennombrudd for Malmø-rapperen. For norske lyttere er det utvilsomt enkleste å gjenkjenne Chords som Timbuktus sidekick og turné-kompanjong. Og du kan jo prøve å gjette deg til hvilken gjest Chords har valgt ut som én av to her?

I skyggen av betongen

Chords leverer en myk og tidvis leken utgivelse fra nabolandet vårt. Beklageligvis mangler han det lille ekstra.
Chords leverer en myk og tidvis leken utgivelse fra nabolandet vårt. Beklageligvis mangler han det lille ekstra.

Grovt sett baserer skandinaviske rap-skiver seg ofte på fem forskjellige tema: 1. Enkel samfunnskritikk. 2. Festivitas og rusmidler. 3. Punchlinebaserte spytte-låter. 4. Den ettertenksomme rapperen som stadig blir eldre. 5. Kjærlighetserklæringen. Variasjonene blir litt små og salgstallene har en tendens til å bli deretter. Men rutinerte Chords skal visstnok være en habil instrumentalist og sanger med lang fartstid på den svenske rapscenen. Kan den allsidige svensken løse opp mønsteret litt på «Things We Do For Things»?

Det fremste fortrinnet til Chords er at han har bra intensitet på mikken. Skåne-aksenten er riktignok krystallklar, men Chords flyter uanstrengt. Klare likhetstrekk med både Timbuktu og Looptroops karismatiske frontfigur, Promoe, er en up-tempo, reggae-inspirert rapstil. På enkelte steder vil du antageligvis ta deg selv i å høre etter to ganger og være i tvil om det er Timbuktu du hører når den nasale stemmen til Chords utfolder seg. Men Timbuktu har definitivt bedre teft når det kommer til låter. Derfor er Chords, til tross for å være en like bra rapper, likevel en mindre artist.

Bader i klisjéer

Chords gjør flere små musikalske krumspring, men albumet er ikke grensesprengende på noen måte. For å si det som mange svenske rappere: det er «fett soft». Mykt er et stikkord her, selv om Chords har blitt voksen i rapverden med sine 30 år og forsøker å lage genuin og tilgjengelig musikk. All ære for det, men problemet er at det meste Chords prøver seg på blir veldig lite tilslørt. Man får en følelse av at söta bror har gått inn for å lage en reggae-låt, heller enn rap. Resultatet blir litt for bra til å være dårlig, men dessverre ikke kult nok til å være verdt alle pengene dine. Hør på hvit-reaggaesingelen Luckiest Man Alive og du skjønner antageligvis hva jeg mener.

En høyreist og velmenende plate fra den litt anonyme Chords.
En høyreist og velmenende plate fra den litt anonyme Chords.

Et lite skrekkeksempel på tekstfronten er de overforenklede tekstlinjene Chords leverer på samfunnskritiske Digitalies: «Putting soldiers to the war while you`re working in office». Enkelte låter er samtidig såpass treffsikre i sin klisjélek at man trekker på smilebåndet, mens Strangers in the light, med gjestende Timbuktu, litt symptomatisk sørger for et desidert høydepunkt med et strålende samplebasert refreng. Legg også merke til den fornøyelige cuttinga på slutten: «Don`t call me, I call you!»

Ellers er beatbox- og freestyle-innslaget Crazy Fugee vs. Rilly Real noe av det kuleste på "Things We Do For Things". Chords virker endelig helt hjemme på platas mest hip-hoptunge bidrag. Mye av det instrumentale på plata er spilt inn live, noe som tilfører låtene fin energi. Det er heller ingen grunn til å frata Chords mikken i løpet av de mange sangrefrengene på albumet. Synd da at han bruker opp tricksene sine litt for ofte. Fokuset på det umiddelbare går på bekostning av gjenbruksfaktoren og temaene er velmente, men forslitte.

Konklusjon

Hold deg unna hvis du ikke liker det for mykt. Selv om Chords eksperimenterer, låter det fortsatt mest som prosjektet til en dyktig, men litt «tråkig» rapper fra Skåne. I små doser er funk-, soul- og reggae-bidragene forfriskende, men du trenger ikke hele plata. For mange nesten-slagere gjør "Things We Do For Things" aller mest til en sympatisk plate med en litt for kjedelig helhet.

Chords Things We Do for Things   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen