Nostalgi Chips & Technologies

(Bilde: Rainer Knäpper, CC 2.0 DE, Blake Patterson, CC 2.0, faksimile.)

Slik doblet de grafikkytelsen over natten

Chips & Technologies revolusjonerte bransjen.

I San Francisco midt på 80-tallet hadde Gordon A. Campbell og Dado Banatao nettopp startet et nytt IT-selskap. De kunne ikke vite det, men oppstartsbedriften skulle snart bli sentral i den kommende PC-revolusjonen. Ved siden av å endre måten man lager datautstyr på, kan en av selskapets forretningsmessige flopper ha bidratt til å legge grunnlaget for hvordan PC-grafikk fungerer selv i dag.

Vi tar et dypdykk i historien, og snakker med en av nøkkelpersonene bak endringene som rystet verden tidlig på 1990-tallet – og får samtidig et gjensyn med et selskap som nå kun eksisterer i minnene til enkelte entusiaster. Arven deres lever imidlertid videre hos verdens største prosessorfabrikant, for dette er et tilbakeblikk på ærverdige Chips & Technologies.

Endret måten man lager alt på

Da Chips & Technologies først startet opp var det egentlig ganske få selskaper som drev med datateknologi. Apple var bare noen få år gammelt, og den virkelig store gutten i gata var og ble IBM. Måten ting ble gjort på, for fabrikantenes del, var dessuten den samme den alltid hadde vært: Laget du en brikke av noe slag, så lagde du også kretskortene som brikkene ble plassert på.

Et VGA-kort basert på C&T sine brikker, som passet i ISA-spor – langt mer høyteknologisk enn de tidlige EGA-kortene, men produsert etter samme mal: Noen andre fikk ta seg av kortdesignen.
Et VGA-kort basert på C&Ts brikker, som passet i ISA-spor – langt mer høyteknologisk enn de tidlige EGA-kortene, men produsert etter samme mal: Noen andre fikk ta seg av kortdesignen.Foto: Alecv, Wikimedia Commons CC 3.0

Chips & Technologies ville det annerledes. De utformet et brikkesett for å vise EGA-grafikk – du kan tenke på det som tippoldefaren til dagens grafikkprosessorer – bestående av fire brikker, som gjorde jobben enklere og med færre bestanddeler enn IBMs eksisterende løsninger. Disse brikkene, utformet i tett samarbeid med TSMC, ble så solgt videre til partnere som lagde, markedsførte og solgte de forbrukerklare datadelene.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal. Ved årlig periodisering tilbys også bedriftsfaktura.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (3)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen