China Mobile kjøper 3?

Alternativ tekst mangler

Informasjon som den britiske avisen The Register har fått tilgang til, kan tyde på at China Mobile i nær fremtid kommer til å kjøpe Tre sine avdelinger i både Storbritannia og Italia.

Hutchinson Whampoa-eide Tre sine divisjoner i Italia og Storbritannia har lenge gått med tap og flere rykter har påstått at et salg er rett rundt hjørnet. Flere interessenter har allerede meldt seg, blant dem britiske Vodafone, italienske TIM og spanske Telefonica, etter at NewsWireless avslørte at Hutchinson var innstilt på å selge store deler av sine operasjoner i Europa.

Men i følge det britiske The Register er en avtale mellom China Mobile og Hutchinson allerede i boks. Ifølge avisen skal kilder ha sagt at kinesiske myndigheter har hatt flere fingre med i spillet, og at det derfor har vært uaktuelt å finne andre kjøpere.

Presser opp prisen
Dermed kan det virke som om Hutchinson har spilt et spill for galleriet, for å prøve å presse prisen opp. Andre mener at Hutchinson selger til China Mobile til langt under markedspris, noe som skyldes kinesiske myndigheters involvering såvel som det faktum at Tre i Storbritannia ikke har levert, verken når det gjelder overskudd eller kundemasse.

Tatt i betraktning at Hutchinson i sin tid betalte 4,2 milliarder pund, vel 50 milliarder kroner for sin 3G-lisens i Storbritannia, er det uansett lite trolig at Hutchinson vil dekke inn igjen utgiftene sine om de nå selger.

Første ekspansjon vestover
Om oppkjøpet skulle være reellt, vil det være første gang China Mobile ekspanderer til det europeiske telemarkedet. I tillegg til å ha 273 millioner kunder (per juni 2006) i hjemlandet og Hong Kong, vil China Mobile ved et oppkjøp få ytterligere 8,8 millioner kunder i Italia og Storbritannia.

China Mobile er allerede den største enkeltoperatøren i verden, og vil med oppkjøpet også sikre sin posisjon som verdens nest største operatør målt i antall kunder, etter Vodafone.

I etterkant av at ryktene ble kjent, steg kursen på Hutchinson kraftig, mens kursen på China Mobile falt. Det har lenge vært ventet at China Mobile ville kjøpe opp utenlandske selskaper, men ryktene om at China Mobile skal kjøpe opp et tapsprosjekt skaper uro i markedet. Hutchinson har valgt å benekte påstandene.

(Kilde: The Register, Mobil, Wikipedia, 3, China Mobile)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen