Chilimobil ønsker å stoppe «Fri Data»-kunder fra å dele mobildata videre
(Foto: Stein Jarle Olsen, Tek.no)

Chilimobil ønsker å stoppe «Fri Data»-kunder fra å dele mobildata videre

Anker vedtaket fra Nkom.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I en pressemelding fra Chilimobil kommer det frem at selskapet anker vedtaket til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) hvor det kreves at «Fri Data»-abonnement deres åpnes for datadeling og bruk på flere enheter.

Dette til tross for at Chilimobil-sjefen i november sa at de skulle åpne opp for datadeling og fortsette med «Fri Data»-abonnementet sitt.

Bare til personlig bruk

Problemene for Chilimobils Fri Data-abonnement startet da de sa at abonnementet bare var for personlig bruk på én enhet, og ikke kunne deles videre til flere enheter som en «Hotspot». 

En slik begrensning mente Nkom ikke var lovlig, og varslet operatøren om at de ville sende et pålegg om å fjerne denne begrensningen. Dette pålegget ble sendt i dag, og selv om Chilimobil allerede har utført de nødvendige endringene i abonnementet viser det seg nå at de likevel vil kjempe mot Nkoms vedtak.

Lars Ryen Mill i Chilimobil. Bilde: Chilimobil

– Resultatet av byråkratenes tolkning er at myndighetene gjør mobildata dyrere. Derfor anker vi, sier administrerende direktør i Chilimobil, Lars Ryen Mill i pressemeldingen fra selskapet.

På Chilimobils nettsider står det fortsatt at datadeling til andre personlige enheter er lov.

Chilimobil er uenige med Nkom i at abonnementet bryter loven om nettnøytralitet dersom det ikke også kan benyttes i andre personlige enheter enn mobiltelefonen.

– Vi er helt uenige i Nkoms fortolkning. Den er i tillegg forbrukerfiendtlig da dette vedtaket presser prisene på mobildata opp, ikke ned. Etter vår vurdering bør myndighetenes bruk av skjønn gagne forbrukerne, sier Chilimobil-sjefen videre.

Ved at Chilimobil påklager vedtaket fra Nkom blir det nå opp til Samferdelsdepartementet og politikerne hvordan saken ender. 

Chilibrukere i harnisk

Etter at Chilimobil føyde seg etter Nkom-vedtaket i høst har flere kunder reagert på praksisen til selskapet. Chilimobil økte nemlig ikke bare prisen for Fri Data fra 399 kroner til 499 kroner per måned, men introduserte også et helt nytt abonnement kalt «Chili 25 GB». Dette nye abonnementet forbeholder Chilimobil seg retten til å nedgradere Fri Data-kunder til dersom de mener det er sannsynlig at bruken ikke er personlig. Det har skjedd med flere kunder.

Noen kunder er også oppgitte over at de må sende melding for å be om ny datakvote og ta en omstart av telefonen dersom de overstiger 5 GB data per dag. 

Chilimobil-sjefen svarer på kritikken fra Tek-leserne:
– Fri data handler også om tillit »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen