TEST: Chieftec SPS-850C

Test Chieftec SPS-850C

Chieftec SPS-850C

Strømforsyningsmarkedet har vokst til utrolige proporsjoner, og produsentene kniver om å skille seg ut fra den store mengden. For litt over ett år siden lanserte Chieftec Nitro-serien, der vi testet en av modellene. Dette skulle være serien de virkelig satset på, og nå har det de selv omtaler som flaggskip-rekken kommet på markedet.

Det vi sikter til er Nitro 88+-serien, fire strømforsyninger du lett kan kjenne igjen på den røde fargen. 88+-biten av navnet tilsier at strømforsyningen har fått sølvsertifisering av 80-plus-direktivet, som krever at strømforsyningen kan snu nettopp 88 % av strømmen den trekker, til noe brukbart.

I dag har vi valgt ut modellen på 850 watt til test, en modulær strømforsyning som bygger rundt én +12 V-linje og et bredt kabelsortiment.

Forrige uke hadde vi to skoleelever på utplassering her hos oss, som har bidratt til denne testen. Håvard og Vegar som er nevnt som forfattere av denne saken har tatt bilder og stått for selve testingen av dagens strømforsyning.

Bli med over på neste side, så ser vi nærmere på akkurat hva denne strømforsyningen egentlig er.

Takk til Chieftec som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Chieftec SPS-850C
Formfaktor
Dim. (BxHxD)
150 x 86 x 160 mm
DC ut
DC UT +3,3 V +5 V +12 V1 +12 V2
+12 V3 +12 V4
-12 V +5 Vsb
Strøm  25 A 25 A 68 A -
-
-
0,5 A 3 A
Totalt Effekt Ut 150 W 816 W
3,6 W 12,5 W

850 W

Skal man være litt mer teknisk så heter strømforsyningen vi i dag tester SPS-850C. I motsetning til de andre Nitro-strømforsyningene, vil alle modellene som starter med SPS, og ikke BPS, bygge rundt én +12 v-linje. I dette tilfellet er den på 68 A, og kan dermed levere hele 816 W om det skulle være nødvendig.

Videre har vi ikke noe å sette fingeren på når det gjelder resten av kraftfordelingen. De to andre primærlinjene kan individuelt levere 25 A, eller 150 W samlet. Dette er helt normale verdier, selv om vi har sett en trend den siste tiden der disse linjene barberes kraftig.

Strømforsyningen er modulær, og det er bare hovedkortkontaktene som sitter montert permanent. Samtidig ser vi at enheten faktisk kommer med to sett 8-pins +12 V-kontakter for hovedkortet, der begge igjen kan splittes opp til totalt fire 4-pins-kontakter. Videre finner vi åtte SATA- , fire periferisk 4-pins- og fire 8/6-pins PCIe-kontakter.

Alle kablene har kabelstrømper hele veien. Strømpene er festet med en god porsjon lim i hver ende, og fra vårt ståsted sitter det hele ganske godt. Kablene byr bare på én kontakttype for hver lengde. Det er med andre ord ikke snakk om en kombinasjon av kontakter, slik som både SATA og periferisk 4-pin, på samme kabel.

En nærmere titt

Chieftec har pakket Nitro 88+ inn i den produktesken de har vært kjent for i lang tid, en enske som byr på en helt streit mengde beskyttelse. Strømforsyningen er videre pakket inn i litt bobleplast og en egen nylonpose. Av en eller annen grunn har også selve 230 V-kabelen fått den samme spesialbehandlingen.

Den 14 cm brede viften er produsert av Yate Loon, en skikkelig gjenganger blant strømforsyningene på markedet. Akkurat denne modellen, D14SH-12, satt også i Chieftecs tidligere Turbo-serie. Spesifikasjonene lyder 2400 RPM, 200 CFM og 48 dBA. Videre er det montert på en plastplate som dekker 40 % av viften. Målet med denne er å sørge for at luften først flyr fremover i strømforsyningen og tar med seg all varm luft, før dette igjen sklir ut i bakkant.

På innsiden av strømforsyningen blir vi møtt av komponenter trukket i grønn plast og sorte kjøleribber av aluminium. Disse to tingene er klassiske tegn på at det er Channel Well Technology som har stått for den fysiske produksjonen av SPS-850C.

På primærsiden finner vi en solid kondensator fra Panasonic. Videre i matkjeden er det en "double forward"-krets som jobber med spenningen. Akkurat dette kan du lese mer om i artikkelserien vår om "anatomien til en strømforsyning". Samtidig kan det også trekkes frem at det er to DC-DC-enheter å finne, som hver av dem jekker +12 V-linjen ned til henholdsvis +5 V og +3,3 V.

På sekundærsiden befinner det seg en solid kabelsalat, der det meste er strukket rett opp til kontaktpanelet for de modulære kablene. Kondensatorene på denne kanten er fra Teapo.

Testresultater


Vår testbenk for strømforsyninger – TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger – Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400 og 550 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,2 dBA


Spenninger

Vi varmer opp testbenken, og lar SPS-850C jobbe utover dagen. Jevnt over ser vi at det danner seg pene og hyggelige tall, og avvikene er ikke urovekkende store. +12 V-linjen er som alltid veldig stabil, det er de to andre linjene vi må lete etter eventuelle feil.

+5 V-linjen klarer seg meget godt, det største avviket her er ikke på mer enn 1,4 %, mens +3,3 V-linjen svinger ned til 3,33 %. Selv om sistnevnte er marginalt mer enn vi ønsker, blir dette veiet opp at den meget gode +5 V-linjen. Videre kan vi akseptere forskjellige verdier her avhengig av prisen, noe vi skal snakke mer om på neste side.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 0,17 % 1,40 % 0,00 %
300 W -0,50 % 0,80 % -1,21 %
400 W -0,67 % 0,20 % -2,12 %
600 W -0,92 % 0,00 % 2,42 %
MAKS -1,25 % -0,80 % -3,33 %

Effektivitet

Effektivitet er ett av de store salgspunktene til Chieftec denne gangen, strømforsyningen heter tross alt "88+". Navnet kommer fra 80-plus-sertifiseringen Chieftec har sikret seg, sølvsertifiseringen, som sier at strømforsyningen skal være 88 % effektiv ved 50 % belastning. I Norge betyr dette 89 %, fordi vi har 230 V i veggen.

Ved 400 W, altså tett oppunder 50 % belastning, måler vi en effektivitet på 89,8 %. Dette er slettes ikke dumt. Ved maksimal belastning synker dette ned til den laveste verdien vi måler, 86,1 %, noe som fortsatt er godt.

Støynivå

Noe vi merket oss under hele testperioden, var at viften spant med det samme turtallet uansett belastning. Normalt ville denne øke litt for å få bukt med temperaturene ved høyere belastning. Det skjer ikke her, viften spinner konstant på 915 RPM, noe som resulterer i et støynivå på hyggelige 28 dBA hele veien. Strømforsyningen blir derimot noe mer varm enn ønskelig etter å ha blitt belastet maksimalt i 4 timer, men den er veldig stillegående.

Konklusjon

Med Chieftec Nitro 88+ 850 W gjør Chieftec igjen det de er gode på. De har satt sammen en strømforsyning med helt akseptabel kvalitet, til en helt grei pris. Dette er en modell for mannen i gata, en modell som på ingen måte utmerker seg som ekstremt god eller spesielt dårlig.

De tre primærlinjene, +12 V, +5 V og +3,3 V, holder seg jevnt over stabile under hele testperioden. Sistnevnte skulle vi riktig nok gjerne ha sett at klarte seg marginalt bedre. Det har derimot ikke så alt for mye å si i praksis, spesielt ikke når +5 V-linjen gjør det så bra som den gjør.

Energieffektivitet har blitt bransjens store fokusområde, og også her gjør Chieftec det ganske greit. Vi måler verdier tett oppunder 90 %. Vi har sett bedre, men dette er fortsatt meget godt for en strømforsyning i denne klassen.

Støynivået opplever vi som pent og pyntelig hele veien, selv om vi undrer oss litt over at dette er det samme uansett belastning. Det sørger videre for at strømforsyningen blir litt varm under full belastning, selv om den er stillegående. Samtidig blir den ikke så varm at vi ser på dette som et direkte problem.

Totalt sett kommer Nitro 88+ 850 W ut som en helt streit strømforsyning som vi har lite negativt å si om. Samtidig som den ikke utmerker seg på en ekstremt positive fronten, sett i forhold til prisen. Med modulære kabler og et lavt støynivå er vi veldig fornøyd, men en pris på 1100 kroner gjør den samtidig verken billig eller dyr. Samtidig vil vi trekke frem lillebroren Nitro 750 W kan være et like godt kjøp, om du ikke trenger hele 850 W, og du vil spare et par hundrelapper.


+ Generelt sett gode spenninger
+ Hyggelig støynivå
+ Modulær
+ God energieffektivitet


- Kan bli noe varm

Chieftec Nitro SPS-850C

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen