TEST: Chieftec SPS-850C

Test Chieftec SPS-850C

Chieftec SPS-850C

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Testresultater


Vår testbenk for strømforsyninger – TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger – Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange Watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400 og 550 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 % belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,2 dBA


Spenninger

Vi varmer opp testbenken, og lar SPS-850C jobbe utover dagen. Jevnt over ser vi at det danner seg pene og hyggelige tall, og avvikene er ikke urovekkende store. +12 V-linjen er som alltid veldig stabil, det er de to andre linjene vi må lete etter eventuelle feil.

+5 V-linjen klarer seg meget godt, det største avviket her er ikke på mer enn 1,4 %, mens +3,3 V-linjen svinger ned til 3,33 %. Selv om sistnevnte er marginalt mer enn vi ønsker, blir dette veiet opp at den meget gode +5 V-linjen. Videre kan vi akseptere forskjellige verdier her avhengig av prisen, noe vi skal snakke mer om på neste side.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 0,17 % 1,40 % 0,00 %
300 W -0,50 % 0,80 % -1,21 %
400 W -0,67 % 0,20 % -2,12 %
600 W -0,92 % 0,00 % 2,42 %
MAKS -1,25 % -0,80 % -3,33 %

Effektivitet

Effektivitet er ett av de store salgspunktene til Chieftec denne gangen, strømforsyningen heter tross alt "88+". Navnet kommer fra 80-plus-sertifiseringen Chieftec har sikret seg, sølvsertifiseringen, som sier at strømforsyningen skal være 88 % effektiv ved 50 % belastning. I Norge betyr dette 89 %, fordi vi har 230 V i veggen.

Ved 400 W, altså tett oppunder 50 % belastning, måler vi en effektivitet på 89,8 %. Dette er slettes ikke dumt. Ved maksimal belastning synker dette ned til den laveste verdien vi måler, 86,1 %, noe som fortsatt er godt.

Støynivå

Noe vi merket oss under hele testperioden, var at viften spant med det samme turtallet uansett belastning. Normalt ville denne øke litt for å få bukt med temperaturene ved høyere belastning. Det skjer ikke her, viften spinner konstant på 915 RPM, noe som resulterer i et støynivå på hyggelige 28 dBA hele veien. Strømforsyningen blir derimot noe mer varm enn ønskelig etter å ha blitt belastet maksimalt i 4 timer, men den er veldig stillegående.

Chieftec Nitro SPS-850C

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen