TEST: Chieftec Nitro Series 750 W
Test

Chieftec Nitro Series 750 W

Jeg har nå testet strømforsyninger for hardware.no i snart 4 år. Lenge var dette det eneste jeg jobbet med, men slik er det ikke lenger. Den første strømforsyningen jeg kjøpte meg privat var fra Chieftec, med et komplett uforståelig modellnummer. Den fulgte riktig nok med et kabinett, den gangen det var vanlig.

Mye, virkelig mye, har skjedd siden den gangen. Strømforsyningsmarkedet har vokst til en størrelse jeg selv ikke kan fatte, selv jeg som fort berører brorparten av det som treffer det norske markedet hvert år. Når vi besøkte Chieftec under Cebit-messen tidligere i år kunne vi se en rekke strømforsyninger som var klare for lansering, og nå er et testprodukt på plass.

I dag skal vi ta en nærmere titt på den nye Nitro-serien. Her satses det bredt, hele 10 modeller dekker spekteret helt fra 350 til 1200 watt. I dag skal vi ta en nærmere titt på den modulære modellen med 750 W under panseret. Her skal effektiviteten ligge et sted mellom 85 % og 90 %, og prisen ser ikke ut til å være så gal. Bli med meg videre, så ser vi hva den er god for!

Takk til Chieftec som sendte strømforsyningen til test.

Spesifikasjoner

Chieftec Nitro 85+ 750 W
Formfaktor
Dim. (BxHxD)
150 x 86 x 140 mm
DC ut
DC UT +3,3 V +5 V +12 V1 +12 V2
+12 V3 +12 V4
-12 V +5 Vsb
Strøm 25 A 25 A 60 A -
-

0,8 A 3 A
Totalt Effekt Ut 150 W 720 W
9,6 W 15 W

750 W

Strømforsyningene i den øverste effektklassen i Nitro-serien baserer seg på én +12 V-linje. De mindre enhetene kommer derimot med to, så vet du det. Som alltid er majoriteten av effekten å finne her, og en fin slant på de to andre primærlinjene.

Videre vil vi trekke frem at akkurat denne modellen har fått bronsesertifiseringen fra 80-plus-direktivet. Samtidig lover Chieftec selv at effektivitetsnivået til en hver tid skal ligge over 85 %.

Strømforsyningen er i stor grad modulær, få kabler sitter fastmontert og det liker vi. Vi undrer oss riktig nok litt over hvorfor hele fire 4-pins +12 V-kontakter er fastmontert, men det er fortsatt snakk om få kabler. Hvilke kabler som kobles til hvor er også godt merket.

Når det gjelder kontaktsortimentet virker det tydelig at de periferiske 4-pins-kontaktene er noe nedprioritert. Dette er ikke så alt for negativt slik vi ser det, kontaktene brukes lite og kan alternativt skjøtes enkelt. Vi finner fire slike, og seks SATA-kontakter. Videre finner vi fire 8-pins PCIe-kontakter.

En nærmere titt

I en solid pappeske ligger strømforsyningen temmelig tett pakket mellom strømkabler, skruer og de modulære kablene. Alt er relativt trygt pakket, og kablene ligger i en enkel plastpose.

Den 14 cm brede viften er produsert av Yate Loon, et respektert merke på denne kanten. Vi har en rekke ganger erfart at disse kan holde strømforsyningen kald, samtidig som de jobber stillegående. En liten plastplate dekker over omtrent 40 prosent av viften, målet med denne er å dirigere luftflyten i en mer effektiv retning.

Med et litt trenet øye kan man fort merke seg at det er Channel Well Technology som har produsert denne strømforsyningen. Den grønne plasten rundt transformatorene og spolene er deres signatur.

På primærsiden finner vi en litt ensom kondensator, produsert av Philips' småelektronikkavdeling om vi ikke tar helt feil. På sekundærsiden er det ingen andre ringere enn Nippon Cemi Con som står for kondensatorene.

Strømforsyningen benytter ikke DC-DC-teknologi for å konvertere +12 V-linjen ned til de mindre linjene. Her benyttes det tradisjonelle prinsippet med transformatorer, spenningsregulatorer og tilhørende komponenter.


Vår testbenk for strømforsyninger - TR-368
Vår testbenk for strømforsyninger - Techred TR-368

Spenninger

Alle strømforsyninger vi tester blir belastet på vår Techred TR-368 testbenk. Vi starter lavt for å gi dere et fullt spekter av hvordan strømforsyningen fungerer i praksis.

For en innføring i hvordan vi tester strømforsyninger, les våre testrutiner.

Da testbenken vår kun kan måle 2 stykk 12 V-linjer av gangen, kobles alle ekstra linjene inn på disse kontaktene parallelt.

Rippel

Når vi måler rippel, bruker vi et oscilloskop fra Good Will Instek. Vi har satt to kondensatorer i parallell over linjene.

For mer grundig informasjon om hvordan vi tester strømforsyninger, les om de nye testrutinene.


Når vi tester spenningene til en strømforsyning presenterer vi vanligvis resultatene fra fem stadier. I hvilket område som for deg vil være realistisk ved praktisk bruk varierer veldig. Det er i utrolig få tilfeller at en strømforsyning jobber ved sin maksimale kapasitet. Vi har derfor skrevet en guide som gir deg en pekepinn mot hvor mange watt som er nok for deg.

Hva er rippel? Kort fortalt er dette "urenheter" i spenningen, altså noe som ikke er ønsket. Rippel oppgis som en verdi i forhold til den aktuelle spenningen, i mV (tusendeler av en Volt). Desto lavere tallet er, desto bedre.

Rippelen er målt ved de samme stadiene som vi målte spenningen. I dette tilfellet betyr det at vi har målt rippelen ved 200, 300, 400 og 550 Watt.

Vi har målt effektivitetsnivået ved de samme stadiene som vi målte spenning og rippel, og i tillegg ved 20 prosent belastning. Sistnevnte ble gjort for å forsikre oss om at strømforsyningen overholder kravene for 80-plus-programmet.

Under støytestene har vi målt viftenes turtall, og gjenskapt belastningen i vårt testlab for støymålinger. Nytt fra og med denne testen er at mikrofonen er montert 30 cm over støykilden, ikke 60 cm som vi har gjort tidligere. Dette er gjort for at vi skal kunne tilby mer nøyaktige målinger. Bakgrunnsstøyen ble målt til 26,2 dBA


Spenninger

Nesten en hel dag står strømforsyningen under press hos oss, belastet i alle aktuelle effektgrader. +12 V-linjen kommer jeg igjennom samtlige tester med glans, et maksimalt avvik på 1,08% er ikke skremmende på noen måte.

De to andre primærlinjene er de som ofte ferdes lengt ut fra sine vanlige baner. I dag ser vi derimot at begge linjene gjør det meget godt. Et avvik på bare 2 % på +5 V-linjen, eller 2,73 % på +3,3 V-linjen er på ingen måte dårlig.

 

+12 V +5 V + 3,3 V
200 W 0,42 % 0,60 % 0,61 %
300 W 0,00 % 0,20 % -0,30 %
400 W -0,33 % -0,60 % -0,91 %
500 W -0,58 % -1,40 % -1,82 %
MAKS -1,08 % -2,00 % -2,73 %

Rippel

+12 V Maks
+12 V Maks
+5 V Maks
+5 V Maks
+3,3 V Maks
+3,3 V Maks

Neste test på listen er rippelmålingene, og de høyeste verdiene vi målte var å finne med maksimal belastning. Også her finner vi gode verdier over hele fjøla. +12 V-linjen svinger ikke med mer enn 16 mV, noe som er meget lite i denne sammenhengen.

+5 V-linjen gjør det bedre, her finner vi ikke urenheter som er større enn 10 mV. +3,3 V-linjen kommer i land med akkurat samme verdi.

Effektivitet

Gode resultater lenger opp på denne siden fører ofte til gode resultater videre nedover på listen. Vi ser også at strømforsyningen kan vise til en god energieffektivitet. Unikt godt er det derimot ikke, men fortsatt helt ypperlig for oss nordmenn.

Støynivå

Så langt har ting virkelig gått i Chieftecs favør. Resultatene har vært gode, og de gjør det heller ikke direkte dårlig når det kommer til støynivået. Direkte godt er det derimot heller ikke, vi har sett lavere verdier, men vi oppfatter fortsatt strømforsyningen som stillegående.

Konklusjon

Chieftec Nitro85+ 750 W er på ingen måte et dumt produkt. Her får du en modulær strømforsyning med 750 watt på lager til den nette sum av 800 kroner. I seg selv er dette godt, for det er da grenser for hvor eventuelt dårlig kvaliteten kan være.

Den påfølgende gode nyheten er at dette på en rekke områder er en virkelig god strømforsyning. Jeg ønsker ikke å rive i fortiden, men et par av de tidligere Chieftec-enhetene har ett litt frynsete rykte. Det jeg derimot kan fortelle nå, er at den tiden er over. Vi har testet en rekke Chieftec-strømforsyninger den siste tiden, og kvaliteten er nå helt tydelig tilbake på et akseptabelt nivå.

De forskjellige primærlinjene kan vi med en gang si at er stabile og rette. Spenningene holder seg der de skal være med små avvik, og rippelen er blant det laveste vi har målt. Det er sjeldent vi ser en så lav rippel som vi i dag har gjort, over hele fjøla. I samspill med stabile spenninger er dette et godt tegn på at maskinen blir behandlet trygt.

Det er også verd å trekke frem at Nitro 750 W jobber med en god og høy energieffektivitet, fra rundt 85 prosent og opp mot 89 prosent. Vi vil også omtale enheten som stillegående, selv om målingene viser at den gir fra seg ørlite mer støy enn konkurrentene.

Alt i alt er altså Chieftec Nitro Series 750 W et gyllent produkt. En modulær strømforsyning til 800 kroner, med stabile spenninger, lav rippel og god energieffektivitet er noe vi ikke har problemer med å anbefale.


+ Gode spenninger
+ Lav pris
+ Lav rippel
+ Modulær


- Litt støy

Chieftec Nitro BPS-750C 750W Modulær

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen