Chieftec: Glem BTX

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Alternativ tekst mangler
Chieftec på CES
(klikk for større bilde)

Selv om CES handler mest om forbrukerelektronikk, er det en og annen klassisk maskinvareprodusent på plass. Deriblant Chieftech - som viste frem nesten alle kabinettene de noensinne har laget. Deriblant nye HTPC-kabinetter og ett eneste kabinett basert på micro-BTX.

Men etter et par minutters prat ble det rimelig klart hva Chieftecs representant egentlig mente om Intels nyvinning:

- Dette kabinettet er basert på micro-BTX, men er likevel større og dermed også dyrere enn et klassisk micro-ATX-kabinett, kommer det fra den kanten.

- Takket være Intels design og svære termiske modul til hovedkortet må vi også legge til en ekstra del, som gjør konstruksjonen vanskeligere og krever mer metall, fortsetter det.


Alternativ tekst mangler
Chieftecs BTX-kabinett, den syndende termiske modulen er i midte til høyre

Høyere kostnader

Dette er ifølge Chieftec en av hovedgrunnene til at BTX ikke har tatt av, men det er viktig å huske at kabinettprodusenter måler kostnadene sine i vekt - på metallet. Legger du til bare et par hundre gram ekstra, blir det fort dyrt å lage tusenvis av dem.

Og en ekstra del - som Intels termiske modul - legger også til ekstra kompleksitet; denne må ikke bare lages og formes et sted, men du trenger i tillegg et ekstra ledd på samlebåndet med en ekstra person som monterer den.

Dette gjør også kabinettet dyrere; Chieftecs representant anslår at det (store) lille BTX-kabinettet vil koste 30 prosent mer enn et tilsvarende ATX-kabinett. Men de legger til at det også skyldes at ingen lager BTX-hovedkort, og at masseproduksjonsfordelene derfor også uteblir.

- Men hvis Intel lykkes med å få ned effektforbruket til de siste prosessorene blir BTX og de svære termiske modulene kanskje også avleggs, sier Chieftecs messerepresentant videre.

Alternativ tekst mangler
Kiler i stedet for skruer

Skrueløst er fremtiden

Chieftec viste også frem en nesten helt ny måte å sette sammen kabinettene på - fullstendig uten skruer til lagringsenhetene.

Det får de til gjennom to forskjellige deler - den første er en klassisk skinnemekanisme for harddisker og DVD/CD-spillere, bare med kiler i stedet for skruer. Disse holder enheten på plass, mens en ekstra fjær holder den spent - og hindrer vibrasjoner.

Kabinetter med denne mekanismen skal allerede være på vei til Europa - og ikke minst til Norge - i CX-serien.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen