Chess skaper strid

Da NetCom-eier TeliaSonera i sommer inngikk en avtale med Chess-gründer Idar Vollvik om å kjøpe Chess, var Konkurransetilsynet raskt på pletten. Tilsynet varslet at de ikke kan godkjenne et slikt kjøpt før saken er nærmere undersøkt. Svaret kommer i november.

I lys av saken var det flere som syntes et slikt oppkjøp var bekymringsverdig. En av dem var Arne Joramo, redaktør i Teleavisen. Han mente at oppkjøpet ville styrke duopol-situasjonen som allerede finnes i det norske telemarkedet, og at det vil bli enda vanskeligere for små virtuelle operatører å overleve enn det allerede er i dag.

Ekspertene spår dårligere konkurransevilkår
NHH-forskerne Kenneth Fjell og Øystein Foros sier i den nyeste utgaven av Silhuetten at omtalte Chess-salget bør stoppes. De to forskerne, som begge er spesialister i konkurranserett, mener at oppkjøpet vil svekke konkurransen i et marked som fra før av har lav konkurranse.

Fjell og Foros er bekymret for at NetCom og Telenor dermed kan lene seg tilbake og heve prisene, samtidig som konkurransen vil bli mindre. Forskerne mener at oppkjøpet vil skru tiden tilbake til år 2000, ettersom de to største aktørene vil sitte på 90 prosent av markedet etter at fusjonen er fullbyrdet.

Chess var såpass store at de kunne utnytte styrken sin til å presse prisen hos nettselskapene, en posisjon få av de andre viruelle operatørene kan skilte med.

Skepsis blant de mindre aktørene
Vi tok kontakt med markedsdirektør i Talkmore, Morten Ove Nilssen, som ikke er videre begeistret for oppkjøpet. - Chess vil nok ikke bli mer agressive på pris fremover, det er ikke i eiernes interesse, sier han. - Det er heller ingen tvil om at Chess kommer til å få fordeler i forhold til de andre småaktørene fremover når det kommer til nettleie.

Administrerende direktør i Tele2, Henrik Müller-Hansen, er heller ikke særlig fornøyd. - Dette vil føre til at de to sterkeste aktørene på markedet vil bli enda mer dominerende enn før. Det finnes ingen tidligere eksempler på at slike oppkjøp har hatt positive konsekvenser for sluttbrukerne, så det er ingen grunn til å tro at det vil skje denne gangen heller, sier han til Amobil.no.

- Samtidig har Konkurransetilsynet satt seg selv i en noe uheldig situasjon, fortsetter han. - Til tross for at Telenor allerede dominerte bredbåndsmarkedet, fikk de grønt lys for å overta Tiscalis kundemasse. Det vil derfor se merkelig ut hvis TeliaSonera blir nektet å kjøpe Chess.

- Det som er helt sikkert er at verken Telenor eller NetCom vil sette rammer som svekker dem selv, så det er lite trolig at konkurransesituasjonen i Norge vil bli bedre etter fusjonen, avslutter Müller-Hansen.

Hvis Chess blir solgt, og samtidig får bedre vilkår på nettleie enn de andre virtuelle operatørene, vil de kunne ha samme priser som i dag med høyere fortjeneste. De andre operatørene må dermed belage seg på å kjøre på sparebluss for å kunne konkurrere med de større aktørene.

Det skal bli spennende å se hva Konkurransetilsynet kommer frem til i løpet av den neste måneden.

(Kilder: NHH, dn.no, Aftenposten, Teleavisen)

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen