Chess-kjøp under lupen

For drøye to måneder ble det klart at svenske TeliaSonera kjøper Idar Vollviks operatørsuksess Chess, til en sum av 1,8 milliarder kroner.

Salget betydde at TeliaSonera, som allerede eier hundre prosent av NetCom, kunne plusse på 400 000 nye abonnenter til sin liste over norske abonnenter.

Etter at kjøpet ble offentliggjort, meldte Konkurransetilsynet fra om at de ville se nærmere på saken. I følge Computerworld har de to operatørene nå mottatt hvert sitt brev, hvor Konkurransetilsynet melder at de ikke kommer til å godkjenne kjøpet før saken er nærmere undersøkt.

Må vente til november
Dermed må Vollvik og TeliaSonera smøre seg med tålmodighet, og vente helt til november før de får svaret fra tilsynet.

Tendensen vi har sett de siste årene i det norske mobilmarkedet, innebærer at stadig flere småoperatører blir kjøpt opp og tatt med i dragsuget til de store selskapene. Hvis Chess-salget blir godkjent, vil vi i praksis ende opp med det Arne Joramo, redaktør i Teleavisen, kaller duopol.

På lederplass uttrykker han sterk bekymring over utviklingen og mener at dagens situasjon, med TeliaSonera og Telenor på toppen av den norske tronen, hindrer utviklingen til de små selskapene:

- De som ikke har eget nett har kun små marginer å spille på. De kan alltids bli noen få prosent billigere, men netteierne kontrollerer dem for størstedelen av verdikjeden. Historien har vist at de aller fleste – med unntak av Chess og Tele2 er blitt marginale spillere på det norske markedet, skriver han.

Helst hadde Joramo sett at operatøren 3, TDC eller Vodafone kjøpte opp Chess. Dette begrunner han spesielt med at 3 skal bygge nett her i Norge, og kunne sårt trengt de 400 000 ekstra kundene.

- Norge et haleheng
Han mener at selv om diopolet har tilført landet det han kaller økonomisk sunne operatører, er innovasjon og tjenesteutvikling mangelvare. Han nevner spesielt utviklingen av 3G-nettet, og konstaterer at Norge har blitt et halegeng når det gjelder mobil tjenesteutvikling:

- 3G har i Norge noen få tusen abonnenter mens det her i Italia og i Sverige har millioner og hundretusener. Verken Telenor eller NetCom har sett noen som helst hensikt i å pushe 3G så lenge 3 ikke har rørt på seg her til lands.

Joramo er også bekymret for at TeliaSonera vil forsøke å gjøre Chess-kjøpet mer stuerent ved å la Vollviks hjertebarn fortsette å fungere under eget navn. Han mener at dette i praksis ikke vil ha noe å si, fordi det uansett ikke kan forandre det faktum at Chess eies av TeliaSonera:

- I så fall bør noen skjære gjennom og se at det ikke blir det spøtt mer virksom konkurranse om Anders Igel, Terje Christoffersen og Kenneth Karlberg (eierne av TeliaSonera, red. anm.) styrer to mobilselskaper i Norge i stedet for ett.

Teleavisens redaktør innrømmer likevel at TeliaSoneras oppkjøp av Chess ikke behøver å bety kroken på døra for de små selskapene. Han mener imidlertid at den utviklingen mange hadde håpet på, vil utebli hvis Konkurransetilsynet gir grønt lys til TeliaSonera og Vollvik.

(Kilde: Computerworld, Teleavisen)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen