Charlottes tryllevev

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Wilbur er en vårgris, den minste i kullet. Fern (Dakota Fanning - "War of the Worlds") ser noe spesielt i den lille grisen og tar han til seg. Wilbur vokser og koser seg sammen med Fern, men foreldrene hennes er ikke helt begeistret for vennskapet deres. Den lille grisen blir snart for stor til å ha innendørs, og Fern går motvillig med på å la han bo i nabobondens låve. Hele poenget med å ha gris på en gård er naturlig nok at den blir julemat. Han vil nok ikke overleve vinteren. Dette vet alle de andre dyra, men de forsøker å holde det skjult for nykommeren. Wilbur får vite dette etterhvert, og blir selvfølgelig livredd. Det hele virker håpløst før edderkoppen Charlotte begynner å spinne ord inn i veven sin og uvanlige ting starter å skje.

Se større versjon og flere bilder
Skal den søte grisen bli julemat?

Søtt og tøff, men kjedelig

Dyr som snakker har vi sett på film før, og også bedre gjennomført enn dette, som i filmene om heldiggrisen Babe. Dette er nok en søt film som er underholdende for barna, men det hele blir alt for kjedelig for de voksne. Det er sikkert mange barn og kanskje noen foreldre som vil kose seg med denne filmen, men det må da være mulig å tilby barna noe mer interessant enn denne sentimentale historien som vi kan forutse slutten på helt fra åpningsbildet?

Barnestjernen Dakota Fanning viser i "Charlottes tryllevev" at hun er god til å spille søt guttejente med rollen som Fern, den menneskelige hovedrollen i filmen. Fanning har som 12-åring en rekke roller på samvittigheten. Både på film og TV har vi kunnet følge henne fra femårsalderen, hvor hun har tolket mer enn 30 roller, tildels glimrende og med stor innsikt på tross av sin unge alder. Fanning gjorde en god figur i Spielbergs "War of the Worlds", men er kanskje mest minneverdig med sin flotte tolkning av ailienjenta i science-fiction serien "Taken". Snart får vi også se henne i den kontroversielle voldtektsfilmen "Underdog". De andre skuespillerne i "Charlottes tryllevev" er i best fall middels, men det er ikke på skuespillerfronten at filmen feiler.

Det er som alltid litt synd at vi ikke får se filmen med originalstemmer. Her er det flere gode skuespillere, blant annet Julia Roberts, Robert Redford og John Cleese, som har lånt ut stemmene sine til dyrene.

Se større versjon og flere bilder
Dakota Fanning gjør, som vanlig, en veldig god jobb.

Den norske dubbingen er til tider litt irriterende siden ordene til de grader ikke passer til skuespillernes leppebevegelser. De norske "stemmene" er i seg selv gode nok, og det gir et fint lokalt preg at ulike landlige dialekter er valgt til karakterene. Det kunne dog vært interessant å se om originalstemmene klarte å heve filmopplevelsen.

Sukkersøt sentimental idyll

Filmen er basert på en 50 år gammel barnebok av E. B. White. Vi befinner oss på landsbygda i USA på 50-tallet. Miljøet er idyllisk og ganske flatt skildret. Alt er bunnsolid og konservativt. Historien går sin gang uten noen store overraskelser, og det er også altfor mange sentimentale scener. Hvis podene har latt seg underholde av "Charlottes tryllevev" er det stor sjanse for at de ikke vil spise svin til middag en stund framover, men det er heldigvis lenge igjen til jul.

Alle dyra i filmen er fine, men dessverre bare småmorsomme. Sauene har noen ubetalelige innslag, som når lederen deres Samuel ber de andre om å ikke være dumme som sauer og alltid følge lederen. Rotta Tempelton er også et vittig innslag med sine mange krumspring.

Se større versjon og flere bilder
På jakt etter en platt historie? Da er denne filmen midt i blinken!

"Charlottes tryllevev" blander animasjon, virkelige dyr og mennesker på en teknisk god måte. Samspillet mellom de ulike typer karakterer er helt sømløst, men god teknikk og effekter klarer ikke å skygge over den platte historien. Dette blir faktisk både kjedelig og søvndyssende, og man ønsker bare at det skal ta slutt.

Konklusjon

"Charlottes tryllevev" lykkes forsåvidt med å være en søt og snill barnefilm for de minste, men resultatet er nokså tannløst. Dyrene er søte og snille og har en og annen morsom replikk og situasjon å by på, men det hele blir for langtekkelig, i alle fall for oss voksne. Edderkoppen Charlotte spinner sin magiske vev for å redde grisen Wilbur fra røykhuset, men av og til tror vi at det hadde vært best om han ble til røkt skinke allikevel, så filmen hadde sluttet før.

Charlottes tryllevev

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen