Test

Chad VanGaalen - Soft Airplane

Chad VanGaalen er nå riktignok en del av plateselskapet Sub Pop, men musikken hans er så å si fullstendig hjemmelaget. I kjelleren sin i Canada har han nemlig sitt eget lille studio hvor han spiller inn musikken sin, samtidig som han maler og lager animasjoner. Omslaget på hans nyeste album "Soft Airplane" er også hjemmelaget. Alt er Chads eget verk.

Chad VanGaalen - en uavhengig musiker.
Chad VanGaalen - en uavhengig musiker.

Genuint og variert

Det hjemmelagede preget er ikke til å komme unna musikalsk sett. "Soft Airplane" virker genuint og ekte, og dette gir også Chad en personlig snert i en verden hvor det forventes flere måneder med digitalt flisespikkeri før en plate er ferdig. "Soft Airplane" er likevel ikke en lo-fi rockeplate, for den føles ganske sofistikert og er svært dynamisk stemningsmessig. Noen ganger er den svevende og drømmende, andre ganger er den jordnær og tradisjonell.

Chads lyse og karakteristiske stemme passer perfekt til stilen, for med den klarer han å høres skjør ut når det trengs, samtidig som han mestrer å høres selvsikker ut når det kreves. Dog bidrar stemmen hans først og fremst til det drømmende inntrykket av plata. I tillegg blir det tatt i bruk et større utvalg instrumenter som gitarer, uvanlige perkusjonsinstrumenter, xylofon, synth, banjo, trekkspill og mandolin med flere. Mange av disse instrumentene er faktisk også laget av Chad selv. I tillegg til denne instrumenteringen bruker hjemmemusikanten elektroniske lyder fra trommer og sampling av egne lyder funnet andre steder enn i musikken.

Elektronisk folk, Gameboy og rock n’ roll

Albumets 42 minutter kan enklest forklares som en blanding av det moderne og det gamle. Chad tar i bruk eldre folkeinstrumenter sammen med elektroniske lyder og effekter, og gjør så dette til et selvstendig uttrykk. Dermed hører han hjemme i en helt egen rekke av musikanter, hvor han blant annet har selskap av singer-songwriteren Patrick Wolf. De blander begge musikken sin sammen slik at den er verken elektronika eller folkemusikk, men noe nytt og ubeskrivelig.

Chad VanGaalen aleine, på toppen av en skateboard-ramp.
Chad VanGaalen aleine, på toppen av en skateboard-ramp.

Albumet starter med et gjentakende banjoriff og sangen Willow Tree, som etter hvert tar i bruk et vakkert og skjørt samspill av klokkespill, trekkspill, trommer og flere stemmer, som forteller om døden, med linjer som: «When I die, I’ll hang my head beside the willow tree / when I die is when I’ll be free.» Sangen Inside the Molecules har derimot føttene plantet i eldre rock, med tydelige referanser til Neil Young. Det er også rom for litt uhøytidelig humor, eksempelvis med den roots-hintende Cries of the Dead, hvor «the cries of the dead» blir nevnt som kanskje å være «Your neighbour playing his trumpet in the basement», en verselinje som muligens refererer til mannen bak "Soft Airplane" selv der han sitter i kjelleren sin og spiller musikk.

Man kan også finne referanser til retro dansemusikk, som for eksempel på låtene TMNT Mask, og Phantom Anthills. Sistnevnte flørter også med dream-pop og en anelse shoegaze. Sangen Old Man + The Sea byr også på retrolyder, og mest interessant er lydene som med en gang gir deg nostalgiske tilbakeblikk mot lydeffektene i gamle gameboy-spill. Til slutt rundes det hele av med Frozen Energon”; nesten fire minutter med organisert atonal støy.

Med så stor variasjon er det hele tiden noe som gir avveksling, og derfor blir man heller ikke lei av å høre gjennom "Soft Airplane" fra start til slutt.

Konklusjon

I undergrunnen skjuler det seg en enorm mengde artister. Mange fortjener mer oppmerksomhet. Chad VanGaalen er en av disse. Med sin nyeste plate, "Soft Airplane", har Chad bevist at han kan lage annerledes musikk som er både sofistikert og variert selv om den er enkel. "Soft Airplane" er et friskt pust i plateåret, og kanskje vil den fortsette å være et friskt pust i fremtiden også.

Chad VanGaalen Soft Airplane   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen