Test

CGI Programming with Perl

Av: Scott Guelich, Shishir Gundavaram & Gunther Birznieks.
Utgitt: første utgave 1996, andre utgave 2000 av O?Reilly.
ISBN: 1565924193.
Språk: Engelsk.
Ca 500 sider, 17 kapitler, 2 appendikser.

Layout

Boken er oppbygd på en logisk rekkefølge hvor den starter med litt historie og tar for seg litt teori i de første tre kapitlene. Her får vi en introduksjon til CGI, og lærer om URLer, HTTP, Browser Requests, Server Responses, og diverse nyttig teori. Det er veldig lurt å kunne dette på forhånd slik at man faktisk forstår hva som skjer da du klikker deg inn på en webside. Dette gjør ikke bare boken nyttig for CGI programmering i PERL, men også for personer som ønsker å programmere andre typer programmer basert på HTTP protokollen. Boken tar også for seg i disse kapitlene hvordan man konfigurerer webserveren for å kunne programmere CGI med PERL, men dette dreier seg kun om apache, og ikke noen av alternativene der ute. Boken har noen bilder for å vise blant annet skjemaer, og disse er av særdeles god kvalitet til å være svart-hvitt. Det man får se er et skjermbilde av hele browseren med websiden og skjemaet i. Boken har også gode kodeeksempler med resultat av koden etter den er kjørt. Det er også lett å se forskjell på hva som er teori, kode, og resultat. Språket er engelsk, men er lett å forstå av enhver nordmann som har hatt engelsk på barneskolen, og ungdomsskolen, samt kjenner til enkelte data relaterte ord og uttrykk.

Innhold

Forventingene til innholdet i en O`Reilly bok er høye, og kan ikke akkurat si at denne skuffer. Denne boken har ?alt? man trenger for å kunne lage CGI applikasjoner. Man lærer som nevnt tidligere først endel teori om HTTP requests og responses, og CGI før den går videre til Forms og diverse essensielle emner innenfor temaet. En ting som er verdt å nevne er at boken tar for seg både litt om CGI.pm modulen, samt ?rå? CGI programmering uten noen form for moduler. Dette er bra fordi selv om folk flest velger å bruke CGI.pm slik at de skal slippe å finne opp hjulet på nytt for hvert script så får man se alternativet, samt hva som faktisk foregår. Boken er uten tvil rettet mot et viderekomne publikum hvor man allerede har lært seg det grunnleggende innen PERL. Boken lærer deg ingenting av det grunnleggende, så man har noe begrensede muligheter hvis man kjøper boken uten tidligere erfaring. Boken tar for seg stort sett alt man kan forvente av en bok innen dette temaet. Blant emner man støter på finner man Forms, CGI.pm, HTML Templates, Javascript, Sikkerhet, Utsending av epost, Data oppbevaring (med introduksjon til SQL), Cookies, Grafikk "on the fly", XML, Debugging, Tips og triks for å forbedre CGI applikasjoner, Effektivitet og optimalisering og mye mer. I tillegg har boken et appendiks om videre lesing/studering av emnet, og et appendiks om moduler i PERL. En ting til som er verdt å nevne med boken er at den er veldig bra som oppslagsverk på de fleste emnene den tar for seg. Den har en bra oversikt over tags og egenskaper. Det er også verdt å nevne at stort sett all eksempelkode bruker strict modulen. Dette er det nok delte meninger om, men man kan like så godt lære seg den først som sist ettersom den i mange sammenhenger forbedrer kodevanene. En negativ ting med boka er at den mangler øvelsesoppgaver. Dette kan i mange sammenhenger gjøre det enklere å lære. Selv om mange pleier å hoppe over disse så finnes det fremdeles de personene som ønsker å lære seg ting best mulig, og da må man nesten få teste ut litt på egenhånd. En ting til som burde vært forbedret med boken er kapittelet om dataoppbevaring. Det er veldig mange som bruker SQL i CGI applikasjoner, og det er derfor svært unødvendig å måtte kjøpe en egen bok for dette. Det er også noen kapitler som skiller seg ut i kvalitet. Eksempler på dette er kapittelet om å generere bilder i runtime, kommunikasjon med andre servere (XML), tips og triks for bedre CGI applikasjoner (del opp kode og konfigurasjon, del opp kode og html, del opp kode og data), effektivitet og optimalisering (lær å benchmark koden, bruk av my for å lokalisere variabler), og appendiks om videre lesing. Registeret i boken er veldig omfattende så det er heller ikke noe problemer med å finne ting. Det er stikkordbasert slik at man kan finne alt fra moduler og funksjoner til hele emner.

Konklusjon

Til tross for at boken krever noe forkunnskaper og mangler øvelsesoppgaver er nok dette den ultimate oppslagsverket for sitt emne. Man lærer teori, sikkerhet, hvordan forbedre kildekoden, og alt hva man forventer å lære av en slik bok. Det er også veldig nyttig med appendikset som dreier seg om videre lesing slik at utvikleren vet hvor han/hun skal fortsette.

anbefales av sourcecode.no

Boken koster i skrivende stund ca 350 kroner og kan kjøpes fra Bokkilden.no og Gnist.no.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen